Sari direct la conținut

VIDEO Autostrada Bucureștiului prinde formă: Primul tronson care va fi deschis, terminat de UMB înainte de termen. Cum arată acum

HotNews.ro
Autostrada A0 - Lotul 2 Nord, Foto: Captura YouTube / Construim Romania
Autostrada A0 - Lotul 2 Nord, Foto: Captura YouTube / Construim Romania

Primul tronson al autostrăzii de centură a Capitalei A0 care va fi deschis traficului va fi inaugurat în următoarele zile. Constructorul român UMB practic va finaliza lucrările la Lotul 2 din A0 Nord mult înainte de termen. Traficul va fi deschis însă doar pe aproape 10 km din cei 19 km ai lotului, între DN1 și Autostrada A3.

Constructorul român UMB va da în trafic în următoarele zile circa 9,5 km din cei 19 km de pe A0 Nord Lotul 2, mai exact porțiunea dintre DN1 și A3. Restul kilometrilor de pe acest lot sunt de-o parte și alta a nodurilor rutiere și nu au o descărcare de trafic care să permită folosirea lor.

Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu spune că acum se fac ultimele pregătiri pentru darea în trafic a primului lot din Autostrada Bucureștiului A0.

  • „Mă aflu pe șantierul Lotului 2 Nord al Autostrăzii Bucureștiului A0, lot pentru care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere CNAIR a demarat faza de pre-recepție, împreună cu toți factorii responsabili. Așa cum spuneam, săptămâna trecută au fost finalizate testele statice și dinamice efectuate pe structurile pasajelor, iar rezultatele acestora permit darea în trafic în condiții de siguranță”, spune Scrioșteanu.
  • „Vom da în trafic în câteva zile tronsonul cuprins între DN1 și A3, urmând ca descărcarea în DN2 să se realizeze în cursul anului viitor”, mai spune secretarul de stat.

VIDEO – Cum arată acum Lotul 2 din A0 Nord – primul tronson deschis al Autostrăzii Bucureștiului A0

UMB a început efectiv lucrările la acest tronson în vara lui 2022 și avea ca termen de finalizare vara 2024, astfel că deschiderea parțială acum și finalizarea tuturor lucrărilor în următoarele luni va însemna practic un contract terminat înainte de termen, un lucru devenit aproape deja o „tradiție” pentru companiile omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Mai jos o înregistrare video de la Asociația Construim România cu Lotul 2 A0 Nord, de la DN1 la A3 și până la capătul spre Afumați. Tronsonul care va fi deschis traficului păeste câteva zilei va fi de la DN1 la A3. (N.r. – Podul peste DN1 și jumătate din acel nod rutier nu va fi folosit de acum)

O bună bucată din A0 Lot 2 nu va putea fi folosită: lipsește o descărcare de trafic pe care autoritățile nu s-au grăbit s-o amenajeze

Cea mai mare parte a tronsonului din A0 Nord care nu va fi folosită – aproape 7 kilometri – este de la nordul rutier cu A3 și până spre DN2 la Afumați. Nodul rutier cu DN2 este inclus în contractul adiacent semnat abia în acest an cu o companie din China.

S-a discutat mult despre o posibilă descărcare provizorie pe care s-o amenajeze autoritățile de la drumuri, dar nu s-a mai întâmplat. Nici acolo unde A0 supratraversează DJ100 Ștefănești – Afumați, nici spre DN2.

Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu spune că o descărcare provizorie spre DN2 va fi amenajată anul viitor.

A0 Nord – Lot 2 (DN1/Corbeanca – DN2/Afumați)

Lungime: 19 km, 2 noduri rutiere – cu A3 și DN1

Valoare: 832 mil lei

Constructor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – contractat în mai 2021

Ordin de începere dat în 16 august 2021

Termen: 12 luni proiectare + 22 de luni execuție

Stadiu (noiembrie 2023): 93%

Finalizare posibilă: Q4 2023 (parțial) / Q2 2024 (total)

Autostrada A0 Nord – Doar tronsoanele UMB sunt în execuție acum / Lotul 1 abia a fost contractat, după patru ani de licitație

Pe Lotul 1 Dragomirești (spre A1) la Corbeanca (spre DN1) (lungime: 17,5 km, Valoare: 815 mil lei) CNAIR a reușit să contracteze proiectarea și execuția abia recent cu o asociere condusă de italienii de la Impresa Pizzarotti după mai bine de patru ani de licitație, un record negativ din toate punctele de vedere.

Românii de la UMB lucrează în nordul Bucureștiului pe A0 pe Lotul 2 (Lungime: 19 km, DN1-A3-Afumați, Valoare: 832 mil lei) și au bătut noi recorduri în materie de viteză.

Pe Lotul 3 DN2-DN3 (Lungime: 8,6 km, Valoare: 398 mil lei), CNAIR a semnat la început de an contractul de proiectare și execuție cu chinezii de la CCECC.

Tot UMB a început recent lucrul și pe Lotul 4 din A0 Nord (Lungime: 4,47 km, Valoare: 313 mil lei), cel care ajunge de la DN3 (Cernica) la A2, trecând pe un viaduct foarte lung râul Colentina. Acest lot are un termen de execuție de 18 luni, deci finalizarea sa ar putea avea loc la final de 2024 sau început de 2025, însă cum nu există o descărcare în capătul dinspre DN3, deschiderea circulației este complet dependentă de Lotul 3, adiacent.

VEZI ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro