Sari direct la conținut

VIDEO „Cea mai scurtă inaugurare de autostradă din lume”. Pro Infrastructura, postare ironică față de lotul grecilor din Autostrada de Centură A0

HotNews.ro
VIDEO „Cea mai scurtă inaugurare de autostradă din lume”. Pro Infrastructura, postare ironică față de lotul grecilor din Autostrada de Centură A0
A0 Sud, Lotul 3 inca nu e gata / Sursă: Captură YouTube - API

Lotul 3 din Autostrada de Centură Sud A0 a Capitalei, practic singurul lipsă care să conecteze A1 de A2, a rămas mult în urmă și nu are nicio șansă să mai fie gata în acest an.

„După ce din iulie era cert că grecii de la Aktor nu mai au șanse să deschidă în 2024 cei 18 km ai lotului 3 A0 Sud nici măcar în sistem semi-profil, vom primi o palidă consolare: 2,5 kilometri între Autostrada A1 și DJ601A, cu descărcare provizorie lângă Bâcu”, scrie Asociația Pro Infrastructura într-o postare ironică atât la adresa constructorului, cât și la adresa autorităților.

Asociația Pro Infrastructura asta una dintre cele mai active organizații civice care urmărește îndeaproape derularea marilor proiecte de infrastructură din țară.

Despre „inaugurarea parțială” de pe A0 Sud lot 3 Pro Infrastructura scrie că de fapt e doar „Un strănut util doar pentru eMag (și angajații săi) și unii locuitori din zonă”.

„Intrarea în Capitală prin Dragomirești nu este o alternativă viabilă în cazul majorității bucureștenilor din simplul motiv că acest drumeag e deja extrem de aglomerat, fără să luăm DNCB în calcul”, scrie API.

„Nicio șansă” pentru o finalizare în 2024

Sigur, 2,5 kilometri sunt mai mult decât zero. Însă traficul de tranzit și transferul cetățenilor în/din oraș nu sunt rezolvate.

DACĂ se dorește și se face munca birocratică și DACĂ grecii pot face la timp structura lipsă de la vest de Dârvari, teoretic ar fi posibilă o deschidere parțială până în DJ401A Dârvari-Tântava. Însă cetățenii din Domnești și Clinceni nu vor fi prea fericiți să se trezească peste noapte cu trafic suplimentar printre casele lor. Cu muncă în plus și utilitate discutabilă, probabil că opțiunea asta pică la vot”, scrie organizația.

„Concluzia? Doar 2,5 kilometri între A1 și Bâcu în 2024 și nicio șansă pentru conexiunea completă A1-DN6 pe A0 Sud, cu două pasaje practic neîncepute (Țegheș și Clinceni) și multe alte zone încă blocate sau întârziate de birocrație și de cheful de muncă al grecilor”, notează Pro Infrastructura care prezintă și un video realizat din dronă cu tronsonul în cauză.

A0 Sud – Lotul 3

  • Lungime: 18 km (DN6-A1), 1 nod rutier cu A1
  • Cost: 853 mil lei (fără TVA)
  • Constructor: Asocierea Aktor – Euroconstruct Trading
  • Execuție începută în: noiembrie 2021 (Proiectare avizată abia în octombrie 2021)
  • Stadiu (septembrie 2024): cca 73%
  • Contract semnat pe 14 aprilie 2019 / Licitația începută în iulie 2017.
  • Termen de finalizare contractual: T4 2023
  • Termen realist de finalizare: T2 2025
INTERVIURILE HotNews.ro