Sari direct la conținut

VIDEO Ciolacu, către bugetarii nemulțumiți că „muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună”: Putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple / Reacția Sindicatelor

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu a avertizat joi angajații de la Guvern „care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună” și sunt nemulțumiți de creșterea cu 10% a salariilor. „Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple. Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită”, a declarat Ciolacu.

  • UPDATE (19:06) În replică, Federația Națională a Sindicatelor din Administrația Publică (FNSA) a făcut un apel public joi către alte sindicate „să sancționeze dur atacul premierului Ciolacu la dreptul de a protesta al salariaților”. „Știm la cine se referă politicienii când fac referire la salariaţi care ,,merită” – la cei aduşi de ei pe linie politică, plantaţi în funcţii, nicidecum la cei care pleacă la miezul nopţii din instituţii”, a declarat Bogdan Șchiop, președintele FNSA.

Premierul a anunțat la începutul ședinței de Guvern că astăzi se va aproba ordonanța de urgență prin care se vor acorda creșteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe, respectiv pentru luna iunie și septembrie 2024 (când au loc alegeri) pentru mai mulți bugetari printre care cei din Cultură, Diplomație, Aparatul de lucru al Guvernului sau din primăriile cu până la 20.000 de locuitori.

„Aprobăm o majorare salarială cu 10% în două tranșe, iunie și septembrie, pentru mai multe categorii de salariați din administrația centrală și locală. Vorbim în special despre angajații din cultură, de la Registrul Comerțului, agențiile de mediu și funcționarii din primăriile sub 20 de mii de locuitori. Sunt zone rămase în urmă cu salarizarea față de restul bugetarilor și era corect să luăm o decizie în raport cu cât permit finanțele țării în acest an”, a declarat acesta.

Avertismentul lui Ciolacu pentru bugetarii care protestează

Premierul a lansat și un avertisment către bugetarii nemulțumiți de această creștere de numai 10%.

  • „Am văzut că există nemulțumiri față de această majorare, considerată prea mică. Chiar în Guvern, sunt angajați care protestează susținând că muncesc prea mult pentru 1000 și ceva de euro pe lună!
  • Cred că atât la Guvern, cât și la Parlament, putem găsi soluții pentru structuri de personal mai suple.
  • Din economiile făcute pot fi mărite apoi salariile celor care merită. Și ministerele restante trebuie să finalizeze reorganizarea până pe 30 iunie, ca să reducem numărul bugetarilor, cum s-a întâmplat în fiecare lună din acest an”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu despre decontarea ochelarilor pentru munca la calculator: Unii funcționari s-au gândit că-și pot deconta ochelari de fițe

În privința decontării unor cheltuieli pentru ochelari pentru munca la calculator, măsură prevăzută de asemenea în OUG-ul care va fi aprobat joi, Ciolacu a spus că în acest caz e vorba despre o plafonare.

  • „Lămurim și subiectul decontării unor cheltuieli pentru ochelari și dăm posibilitatea angajatorilor să ofere această facilitate salariaților, în limita a 500 de lei de persoană. Am plafonat această sumă după ce unii funcționari publici s-au gândit că-și pot deconta ochelari de fițe, care costă mii de lei”, a mai declarat acesta.

Un nou protest spontan joi al angajaților de la Guvern

Angajații din Aparatul de lucru al Guvernului au anunțat joi că declanșează protest spontan cu încetarea activității, astăzi, începând cu 10.45, nemulțumiți de majorarea etapizată cu 10% a salariilor.

Angajații de la Guvern și-au exprimat miercuri nemulțumirea față de majorarea salarială pregătită de Ciolacu printr-un protest cu umbrele pe care sunt mesaje precum: „10% nu e suficient” sau „plouă cu inechități”. Aceștia nu au întrerupt activitatea, dar au anunțat încă de aseară că vor continua greva japoneză începută vinerea trecută.

Guvernul vrea să majoreze cu 10% salariile unor bugetari, în două tranșe, chiar în lunile cu alegeri

Reacția Sindicatului angajaților de la Guvern vine după ce Ministerul Muncii a publicat marți seara în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care se vor acorda creșteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe, respectiv pentru luna iunie și septembrie 2024 (când au loc alegeri) pentru mai mulți bugetari printre care cei din Cultură, Diplomație, Aparatul de lucru al Guvernului sau din primăriile cu până la 20.000 de locuitori.

Ce bugetari sunt vizați de creșterile salariale

Creșterile salariale vizează angajații din mai multe familii ocupaționale de funcții bugetare din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar, respectiv:

  • 1. „Cultură”: angajații din instituții de spectacole sau concerte naționale (precum dirijori, artiști ori manageri), din biblioteci și muzee publice, presă, edituri, case de cultură și alte instituții publice de cultură
  • 2. „Diplomație”: precum membrii Corpului diplomatic și consular al României și personalul care ocupă funcții de execuție specifice în administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe și care exercită funcții de conducere
  • 3. angajații cu funcții de conducere și de execuție din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și al oficiilor registrului comerțului de pe lângă tribunale
  • 4. angajații din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, în coordonarea Guvernului, ministerelor şi a celorlalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, din cele aflate în coordonarea prim-ministrului, precum şi din cele aflate sub controlul Parlamentului
  • 5. „Administrație”: precum secretari generali, consilieri parlamentari, inspectori vamali, directori generali, manageri publici, inclusiv pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din unitățile administrativ-teritoriale de până la 20.000 de locuitori
  • 6. Viceprimar oraș/municipiu (cu 20.001 până la 50.000 locuitori); viceprimar comună (cu 20.001 până la 50.000 de locuitori); viceprimar oraș (cu 10.001 până la 20.000 locuitori); viceprimar comună (cu 10.001 până la 20.000 locuitori); viceprimar oraș (până la 10.000 locuitori); viceprimar comună (cu 5.001 până la 10.000 locuitori); viceprimar comună (cu 3.001 până la 5.000 locuitori); viceprimar comună până la 3.000 locuitori;

Nivelul salariului de bază se va majora cu 10% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023, în două tranșe, respectiv cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna iunie 2024 și cu 5% față de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023 începând cu luna septembrie 2024.

Se vor deconta și ochelarii de protecție pentru munca la calculator

Proiectul prevede și posibilitatea angajatorilor de a putea deconta lucrătorilor care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru, achiziția de dispozitive de corecţie speciale, în limita sumei de 500 lei/persoană.

Actul mai stipulează înființarea unei Comisii Centrale pentru Drepturi Salariale instituită prin ordin comun al ministrului muncii și solidarității sociale, ministrului finanțelor și ministrului justiției, pentru soluționarea unor aspecte de natură tehnică în vederea corectei aplicări a situațiilor semnalate și pentru dezlegarea unor chestiuni privind drepturile de natură salarială.

Angajații aparatului de lucru al Guvernului au intrat vineri în grevă japoneză, după alte două proteste spontane, deoarece premierul Ciolacu le-a refuzat creșterea cu 30% a salariului de bază pentru eliminarea inechității salariale față de alți angajați din administrația publică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro