Sari direct la conținut

VIDEO Ciolacu: Soluția de reducere a prețului RCA la camioane funcționează. În câteva zile au fost emise peste 700 de oferte la un tarif ce nu depășește 9.000 de lei

HotNews.ro
Proteste ale transportatorilor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Proteste ale transportatorilor, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

​Premierul Marcel Ciolacu a susținut joi că soluția negociată de reprezentanții transportatorilor împreună cu ASF pentru reducerea prețului RCA funcționează. „În doar câteva zile au fost emise peste 700 de oferte la tariful recomandat, ce nu depășește 9.000 lei și sunt convins că se va ajunge rapid la mii de asemenea polițe.”, a declarat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Șoferii de TIR nu vor mai fi amendați pentru expirarea rovinietei dacă așteaptă mult în vamă

Premierul a anunțat că Guvernul va adopta joi o altă soluție pentru transportatori.

  • „Modificăm cadrul legal astfel încât șoferii de TIR să nu mai fie amendați pentru expirarea rovinietei în cazul în care sunt timpi mari de așteptare în vamă. Consider că acesta este gestul corect până venim cu o altă rezolvare din setul de măsuri agreate cu transportatorii, cea a culoarelor dedicate la frontieră și în Portul Constanța.”, a declarat Ciolacu.

Premierul a spus că ministrul Transporturilor a continuat dialogul astfel încât și alte solicitări ale transportatorilor să fie rezolvate prin proceduri interne ale instituțiilor din subordinea Ministerului. Acesta s-a referit la examinarea psihologică a personalului din transportul rutier și la normele și procedurile de control ale Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier.

Sorin Grindeanu: Nu poți să aștepți 20 de ore la graniță și să fii amendat că ți-a expirat rovinieta

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat înainte de ședința de Guvern că actul care se va adopta joi va corecta această solicitare absolut îndreptățită a transportatorilor.

  • „Nu poți să stai în așteptare 20 de ore la graniță, îți expiră rovinieta și după aceea să platesti amendă. Astăzi vom reglementa și corecta această situație.”, a spus Grindeanu.

Soluția anunțată vineri de ASF: Prețul RCA recomandat la camioanele de peste 16 tone nu va depăși 9.000 de lei

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat vineri seara prima măsură de reducere a prețurilor RCA, care vizează exclusiv transportatorii: prima recomandată pentru camioanele de peste 16 tone în clasa B0 (fără penalizări sau bonusuri) nu va depăși 9.000 de lei.

Premierul Ciolacu a susținut atunci că este un preț sustenabil, sub al țărilor din jur, și promite și plata în rate și suspendarea poliței cât mașina nu circulă mai mult timp, măsuri care se vor aplica tuturor asiguraților RCA.

ASF a anunțat vineri că a aprobat solicitarea venită chiar de la Biroul asigurătorilor auto (BAAR – care are ca membri toți asigurătorii RCA) care a avizat o nouă formulă de calcul a primei recomandate pentru o parte din asigurații cu risc ridicat, respectiv pentru persoanele fizice și juridice care dețin camioane de peste 16 tone și se află în clasa B0.

  • „Prin utilizarea de către BAAR a acestei noi formule, valoarea maximă a primei recomandate nu va depăși 9.000 de lei la clasa B0.
  • Noua formulă de calcul va fi aplicată în termen de două zile lucrătoare de la acordarea avizului de către ASF, pe perioada în care se află în vigoare prevederile HG nr.1326/2023, cu modificările și completările ulterioare (n.a HG-ul care a plafonat încă 3 luni prețurile RCA la valorile din februarie 2023, ajustate cu o creștere maximă de 6,8%)”, se arată în decizia ASF.

Tariful de referință RCA pentru camioanele de peste 16 tone este 8.609 lei

Prima recomandată este prețul RCA pe care îl stabilește BAAR în procedura asiguratului cu risc ridicat, atunci când un asigurat îi demonstrează că a primit de la asigurători cel puțin 3 oferte RCA cu prețuri mai mari cu 36% decât tariful de referință la RCA.

Tariful de referință la RCA nu este prețul de vânzare practicat de firmele de asigurători, ci este doar orientativ, fiind calculat pentru clasa B0 și pentru o perioadă de 12 luni, având la bază date istorice din ultimii 5 ani anteriori datei de referință.

Camioanele de peste 16 tone au în prezent un tarif de referință RCA de 8.609 de lei.

Potrivit procedurii, BAAR alocă asigurații cu risc ridicat în mod egal către toți asigurătorii care au emis polițe RCA în anul în care se face solicitarea.

O analiză internă a ASF, consultată de HotNews.ro, arată că „peste 50% dintre polițele de asigurare încheiate în ultimele luni de către asigurații din categoria „Transport marfă, >16t” au fost încadrate în categoria asiguraților cu risc ridicat. Prima finală în cazul asiguraților cu risc ridicat și care au apelat la BAAR nu este mai mare de 12.000 lei.”

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro