Sari direct la conținut

VIDEO Coadă de mașini pe kilometri întregi pe „autostrada Meșterului Manole”, din cauza restricțiilor după ce a apărut o nouă surpare, iar un TIR s-a stricat la ieșire

HotNews.ro
Coada de masini pe autostrada, Foto: Captura YouTube
Coada de masini pe autostrada, Foto: Captura YouTube

O nouă alunecare de teren a afectat corpul autostrăzii A10 la nord de Alba Iulia, fapt ce a impus din nou oprirea traficului pe un sens al autostrăzii și reconstruirea căii de rulare. Restricțiile au dus la cozi care vineri seara s-au întins pe mai mulți kilometri, ambuteiaj sporit și de faptul că un TIR s-a stricat chiar pe rampa de ieșire de pe autostradă.

Pe A10 imediat după nodul rutier de la Alba Iulia Nord, tot în zona dealului unde pământul a tot luat-o la vale în trecut, acum constructorul italian Impresa Pizzarotti lucrează la remedierea unor surpări. Circulația e închisă pe sensul spre Turda. E a doua oară când circulația este complet închisă, iar constructorul reconstruiește o bucată de autostradă.

Din cauza acestor surpări și reparații continue autostrada a căpătat numele de „autostrada Meșterului Manole”.

Vineri o coadă imensă de mașini s-a format la Alba Iulia Nord pe A10, din cauza devierii traficului de pe autostradă pe benzile de descărcare a traficului și printr-un sens giratoriu. În plus, și un TIR s-a stricat fix pe una din rampele de ieșire de pe autostradă și a avut nevoie să fie tractat.

A10 construită de italieni lângă Alba Iulia: „Autostrada meșterului Manole” – surpări după surpări

În luna mai o nouă fisură în asfalt și în taluz a făcut ca muncitorii să înceapă demolarea parțială pe un segment din autostrada A10 Sebeș – Turda, în zona Alba Iulia Nord, la doar câțiva metri distanță de locul unde corpul autostrăzii abia ce a fost reconstruit de la zero pe o distanță de câteva zeci de metri după ce o alunecare de teren a afectat șoseaua.

Ziarulunirea.ro scria că „în dealul de la Pârâul Iovului, autostrada A10 Sebeș-Turda e ca în povestea meșterului Manole. Abia se apropie de finalizare lucrările la alunecarea de teren de la Alba Iulia Nord și a apărut o nouă crăpătură atât în asfalt cât și în rambleu, la circa 50 de metri în direcția Turda, pe același sens”.

În iulie o altă surpare de teren, mai mare, a fost filmată în afara corpului autostrăzii, dar pe același deal problematic.

A10 Sebeș – Alba Iulia, inaugurată chiar înainte de alegeri „după o toamnă de heirup pompieristic în șantier”

Fostul secretar de stat în Transporturi din mandatul lui Cătălin Drulă la minister, Horațiu Cosma aduce aminte că tronsonul în cauză a fost inaugurat înainte de alegeri, după o serie de lucrări fulger.

  • „Vă reamintesc că tronsonul a fost inaugurat cu surle și trâmbițe de Lucian Bode cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020, după o toamnă de heirup pompieristic în șantier (asfaltări pe ploaie, noaptea, la temperaturi aproape de îngheț).
  • Pe 1 februarie 2023 respectiva secțiune de autostradă a fost închisă pentru refacerea completă a zonei surpate. Reparațiile ar fi trebuit să dureze 30 de zile.
  • Au trecut peste 90 de zile și încă lucrările nu sunt finalizate. Și, colac peste pupăză, la câțiva metri distanță autostrada s-a surpat din nou. Și a început o nouă operațiune de demolare. Pe o autostradă nouă, inaugurată de 2 ani și jumătate”, scrie Cosma.

Autostradă inaugurată înainte de alegeri, cu lucrări neterminate și întârzieri de patru ani

Tronsonul în cauză a fost realizat de către constructorul italian Impresa Pizzarotti, lucrările acumulând atunci o întârziere de patru ani. Tronsonul a fost inaugurat în decembrie 2020, cu doar câteva zile înaintea alegerilor parlamentare și fără ca toate lucrările să fi fost gata.

De altfel, lucrările la nodul rutier Alba Iulia Nord, în zona unde acum sunt probleme, au fost finalizate abia în vara 2021.

Autostrada A10 Sebeș – Turda

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Trafic deschis: decembrie 2020

Lucrări finalizate: vara 2021

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro