Sari direct la conținut

VIDEO Cum au reușit ucrainenii să recupereze un blindat rusesc în Herson / Imaginile care contrazic ministerul rus al Apărării

HotNews.ro
Blindatul rusesc a luat putina apa, Foto: Captura video
Blindatul rusesc a luat putina apa, Foto: Captura video

O nouă înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum au recuperat ucrainenii un blindat rusesc abandonat în Herson, alte imagini video contrazicând la rândul lor versiunea oficială a Moscovei privind retragerea de pe malul de vest al râului Nipru.

Una dintre înregistrări arată cum soldații Kievului tractează un vehicul de luptă BMP-2 din apă, mai multe conturi cunoscute pentru monitorizarea războiului din Ucraina afirmând că acesta a fost recuperat în regiunea Herson de unde ministerul rus al Apărării a ordonat retragerea miercurea trecută.

O altă înregistrare video arată că trupele ucrainene au capturat și un lansator multiplu de rachete BM-21 Grad într-o stare relativ bună.

Mai multe fotografii distribuite pe rețelele de socializare de soldații ucraineni arată și alte capturi: un obuzier msta-B cu calibrul de 152 de milimetri, un tanc T-62M și un vehicul blindat de luptă a infanteriei BMD-2, deși ultimul vehicul nu pare într-o condiție tocmai bună.

Ucrainenii au recuperat un elicopter pe care l-au abandonat în Herson

Trupele Kievului au luat în primire și mai multe camioane lăsate în urmă de armata rusă, însă acestea vor avea nevoie de niște reparații înainte de a putea fi folosite.

În unele zone de pe malul de vest al Niprului militarii ucraineni au capturat și lăzi de muniții abandonate de soldații Moscovei în timpul retragerii lor.

La aeroportul militar Ciornobaiivka de lângă orașul Herson armata ucraineană a reușit să recaptureze un elicopter Mi-24 pe care propriile forțe aeriene l-au abandonat în timpul ofensivei rusești din luna februarie.

Administratorii paginii OSINTtechnical notează că acesta este cel mai probabil nefuncțional dar că el va putea fi folosit pentru piese de schimb. Tot la aerodromul Ciornobaiivka soldații ucraineni au capturat un post de comandament aerian Mi-9, de asemenea cu operabilitate limitată.

Alte fotografii și înregistrări video distribuite pe rețelele de socializare arată că acest aerodrom de lângă capitala regiunii Herson a devenit un veritabil „cimitir” de vehicule ale armatei ruse.

Versiunea rușilor despre retragerea din Herson

În prima reacție oficială venită de la Moscova după prăbușirea podului Antonovskyi, ministerul rus al Apărării anunța vinerea trecută după-amiaza că retragerea din Herson s-a încheiat cu succes la ora 05:00 dimineața, ora Moscovei.

„Pe direcția Herson astăzi, la ora 05:00, ora Moscovei, a fost finalizat transferul unităților de trupe rusești pe malul stâng al râului Nipru”, a declarat în briefingul său zilnic general-locotenentul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării.

Acesta a subliniat că „pe malul drept nu a mai rămas nici măcar o singură piesă de echipament și armament militar” și că „pierderile de personal, arme, echipamente militare și resurse materiale ale grupului de trupe rusești nu sunt permise”.

Konașenkov, care a fost avansat în grad de Vladimir Putin în luna iunie, a mai declarat că „civilii care doreau să părăsească partea de pe malul drept al regiunii Herson au fost asistați la evacuare”.

„Formațiile și unitățile militare ale forțelor armate ruse au ocupat linii și poziții defensive pregătite dinainte din punct de vedere ingineresc”, a mai declarat generalul rus.

Armata rusă ar fi pierdut un număr record de trupe și vehicule de luptă în sudul Ucrainei

Deși imaginile apărute după retragerea rușilor contrazic flagrant afirmațiile ministerului rus al Apărării privind evacuarea tuturor echipamentelor militare rusești de pe malul de vest al Niprului, trebuie menționat totuși că numărul celor capturate de ucraineni pare semnificativ mai mic decât în timpul retragerii haotice a rușilor din Herson.

Însă imaginile și înregistrările apărute pe rețelele de socializare în ultimele zile arată un număr uriaș de vehicule rusești distruse în timpul retragerii sau ca urmare a loviturilor ucrainene.

În bilanțul său publicat duminică privind pierderile rușilor, armata ucraineană afirma că în ultimele două săptămâni trupele Moscovei au pierdut un număr record de aproape 10.000 de militari și sute de vehicule de luptă în timpul luptelor și a retragerii din sudul țării.

Ca întotdeauna, trebuie însă amintit că aceste cifre nu pot fi confirmate independent și că războiul informațional se duce de ambele părți.

Urmărește ultimele evoluții din a 264-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro