Sari direct la conținut

​VIDEO Doua cantece compuse de presupusul autor moral al melodiei Imnului National al Romaniei

HotNews.ro
Gheorghe Ucenescu, Foto: enciclopediaromaniei.ro
Gheorghe Ucenescu, Foto: enciclopediaromaniei.ro

HotNews.ro va prezinta doua piese interpretate de formatia de muzica veche Trei Parale: Grele chinuri m-a cuprins si Aolica, ce vazui. Melodiile au fost compuse de Gheorghe Ucenescu (ucenicul lui Anton Pann), cantaret si dascal roman, profesor de muzica la primul gimnaziu romanesc din Brasov, dar si presupus compozitor al melodiei Desteapta-te, romane! (Imnul National al Romaniei).

Versurile imnului national se stie ca ii apartin lui Andrei Muresanu (1816-1863), poet romantic, ziarist si traducator. Cu toate acestea, exista controverse privind paternitatea liniei melodice a imnului.

Dupa unele surse, muzica imnului ar fi inspirata dintr-o veche melodie religioasa (Din sanul maicii mele), sau ar fi fost creata de insusi Andrei Muresanu (creatorul versurilor), de Anton Pann sau de George Ucenescu (Ucenescu sustinea ca i-ar fi intonat-o lui Andrei Muresanu, chiar la cererea poetului, Muresanu aflandu-se in cautarea unei melodii potrivite cu versurile sale).

Trei Parale si-a inceput existenta in anul 2003. Cei patru componenti ai formatiei (Florin si Beatrice Iordan, Daniel Pop, Dinu Petrescu), tineri oraseni atrasi de muzica traditionala specifica spatiului carpatic, incearca sa alature muzicile romanesti si pe cele ale altor popoare ce traiesc in acest loc. Ei doresc astfel continuarea unor traditii locale libere de mostenirea folclorismului comunist. In acest scop, instrumentele pe care le folosesc sunt vechile instrumente ale satului: fluierul, cavalul, tilinca (un fluier arhaic fara gauri), cobza, dramba, simple percutii etc.

La sfarsitul lui 2008, membrii Trei Parale si-au lansat primul album, intitulat Bazar, prin care incearca sa recupereze „o parte din muzicile care se cantau in secolul al XIX-lea, in Regat, in Valahia si in Moldova, in orasele, in targuri, in mahalale, in lumea urbana. Cu multe influente fantoma care in general veneau de la Istanbul, era o lume postfanariota. Modele importate de la Paris sau Istanbul faceau ca „incalceala culturala” sa se suprapuna pe „incalceala etnica”, orasele romanesti cuprinzand importante mahalale tiganesti sau evreiesti, mai ales in Moldova. In urma unei sinteze locale, a rezultat o muzica in care putem sa ne regasim”.

Grele chinuri m-a cuprins si Aolica, ce vazui (compozitor Gheorghe Ucenescu) au fost interpretate de formatia Trei Parale zilele trecute, in cadrul unui concert sustinut in fata Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro