Sari direct la conținut

VIDEO Imagini impresionante în Australia: Cerul s-a făcut roșu ca sângele, în timp ce sute de oameni fug din calea focului

HotNews.ro
Cerul rosu din Australia, Foto: CNN
Cerul rosu din Australia, Foto: CNN

​Cerul s-a făcut roșu ca sângele deasupra unor zone din sud-estul Australiei, duminică, în timp ce oamenii căutau un refugiu din calea incendiilor. Un pompier a descris ultimele 24 de ore drept „una dintre cele mai grave zile ale noastre vreodată”, potrivit CNN.

Imaginile din Pambula, din statul New South Wales, arată un peisaj plin de fum, cu străzi pustii, iluminate de un cer roșu aprins.

În jur de 30 de kilometri spre sud, cerul roșu ca sângele a coborât peste orașul Eden. Acolo, sute de persoane căutau adăpost pe plajă, la sfatul Poliției, a declarat un localnic pentru CNN. Multe case au fost distruse, iar oficialii spun că se tem că vor exista victime.

150 de incendii ard în tot statul, conform Serviciului de pompieri, iar duminică aproximativ 2.300 de pompieri se luptă cu focul.

Comisarul de pompieri Shane Fitzsimmons a declarat duminică, într-o conferință de presă, că ziua precedentă a fost „una dintre cele mai proaste zile ale noastre”. Fitzsimmons a spus că un „număr considerabil” de proprietăți au fost distruse de foc în New South Wales, unde un bărbat de 47 de ani a murit în urma unui stop cardiac în timp ce lupta cu flăcările care amenințau locuința prietenului său din Batlow. El este cea de-a 24-a victimă a incendiilor din Australia. Fitzsimmons a spus că, duminică, condițiile ar putea fi mai favorabile, pentru că temperaturile scad, dar situația se poate înrăutăți din nou în zilele următoare.

În statul vecin, Victoria, trei focuri s-au combinat pentru a forma unul singur, mai mare decât Manhattan. La Canberra, sâmbătă după-amiază s-au înregistrat 44 de grade Celsius (111 grade Fahrenheit), un record al ultimilor 80 de ani, în timp ce la Penrith, la vest de Sydney, au fost 48,9 grade Celsius, conform Biroului de Meteorologie.

În statul Victoria a fost declarată stare de dezastru, iar în New South Wales este stare de urgență. Este pentru prima dată când în statul Victoria este decretată stare de dezastru de la incendiile din 2009, când Australia s-a confruntat cu cele mai puternice incendii. Atunci, 173 de oameni au fost uciși de flăcări, iar alți 500 au fost răniți.

Premierul australian Scott Morrison a declarat duminică, într-o conferință de presă, că a fost o altă noapte dificilă în toată țara, în special în New South Wales și în Victoria.

Morrison – care în decembrie s-a confruntat cu critici pentru că și-a luat o vacanță în Hawaii în timpul incendiilor – a spus că răspunsul Guvernului a fost „cel mai semnificativ” care a existat vreodată la un dezastru natural. „Cred că este momentul în care trebuie să ne concentrăm atenția și căutăm să comunicăm asta direct australienilor (…) Sigur că au fost multe comentarii, au fost o mulțime de critici. (…) Dar nu pot fi distras de asta”, a mai spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro