Sari direct la conținut

VIDEO Imagini rare cu o lovitură a armatei ruse asupra unei „momeli” de IRIS-T a ucrainenilor

HotNews.ro
Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, Foto: Schoening / imageBROKER / Profimedia
Sistemul german de apărare antiaeriană IRIS-T, Foto: Schoening / imageBROKER / Profimedia

O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată cum operatorii ruși au lovit cu o dronă kamikaze o „momeală” construită să imite un sistem antiaerian IRIS-T primit de armata ucraineană din partea Germaniei.

Potrivit administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker, lovitura ar fi avut loc în regiunea Herson din sudul Ucrainei, imaginile arătând cum operatorii ruși de drone au luat la țintă lansatorul falsului sistem IRIS-T, o armă antiaeriană alcătuită din mai multe unități mobile.

„Deși vehiculul pare oarecum realist, putem afirma cu un grad ridicat de încredere că este o momeală, din cauza dimensiunilor ușor incorecte, diferențelor legate de antenă și lipsei sistemelor auxiliare”, afirmă într-o postare separată administratorii acestei pagini cunoscute pentru monitorizarea armelor folosite de ambele părți ale războiului din Ucraina.

Ucraina a anunțat încă din luna octombrie a anului trecut că a primit din partea Germaniei un sistem IRIS-T, o armă defensivă promisă de guvernul de la Berlin încă din iunie 2022 în contextul atacurilor rusești asupra civililor ucraineni.

Potrivit caracteristicilor sale, sistemul de apărare antiaeriană poate proteja o zonă de mărimea Kievului, IRIS-T fiind cel mai modern sistem de apărare antiaeriană pe care îl are Germania.

Rachetele sale antiaeriene pot lovi ținte la o înălțime de până la 20 de kilometri și la 40 de kilometri distanță. Raza lor de acțiune este astfel semnificativ mai mare decât, de exemplu, a rachetelor antiaeriene lansate de umăr, cum ar fi rachetele antiaeriene Stinger, furnizate de asemenea de Germania Ucrainei.

Rușii au reușit să lovească totuși un IRIS-T

Germania a promis Ucrainei 8 sisteme IRIS-T, însă nu este clar câte a furnizat deja propriu-zis forțelor Kievului.

Unul dintre ele a fost avariat în luna iunie într-un atac rusesc cu o dronă Lancet care a vizat radarul mobil al sistemului, după cum a arătat și o înregistrare video apărută la momentul respectiv pe rețelele de socializare. Avarierea echipamentului respectiv este confirmată și de către Oryx, site-ul care monitorizează independent pierderile suferite de cele două armate care luptă în Ucraina.

În ceea ce privește folosirea „momelilor” de către armata ucraineană, acest lucru a stârnit un val de ironii la adresa forțelor ruse în luna august a anului trecut, când cotidianul american The Washington Post a scris că forțele armate ruse au folosit rachete Kalibr în valoare de milioane de dolari să tragă asupra unor momeli din lemn construite de ucraineni pentru a semăna cu sistemele HIMARS primite din partea Statelor Unite.

Un oficial american a declarat atunci pentru The Post că loviturile pe machete ar putea explica parțial de ce rușii au raportat că au distrus mai multe sisteme HIMARS decât a primit vreodată Ucraina.

După publicarea acestui material care s-a viralizat pe rețelele de socializare și a făcut înconjurul lumii, Ministerul rus al Apărării a încetat timp de mai multe luni să anunțe în actualizările sale zilnice privind evoluția „operațiunii militare speciale” că a distrus lansatoare HIMARS, însă a revenit ulterior la anunțurile de acest tip.

În luna februarie a acestui an o firmă din Cehia care realizează mai multe momeli gonflabile pentru forțele ucrainene a prezentat un material video în care arată cum sunt fabricate acestea.

Urmărește ultimele evoluții din a 524-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro