Sari direct la conținut

VIDEO INTERVIU Laurenţiu Lazăr, Managing Director Colliers România: “Cel puțin pentru noi, 2023 a fost un an peste așteptări.”

Smile Media
Laurenţiu Lazăr, Foto: Investing in Property
Laurenţiu Lazăr, Foto: Investing in Property

Potrivit Colliers, anul trecut, pe zona de birouri, am avut parte de un record negativ: cele mai mici livrări din ultimele două decenii. Un singur proiect major ar fi livrat recent la nivel national. Este vorba despre AFI Loft în București, de aproximativ 16.000 mp.

Interviul complet îl puteți urmări aici:

Cu toate aceste, chiar dacă cererea nouă este slabă în 2023, cererea totală a atins maxime istorice (spre 390,000 mp pe date preliminare). Astfel, a avut loc un fenomen absolut natural, chiar dacă poate părea paradoxal într-o perioadă în care work from home este în continuare la modă. Vorbim despre creșteri puternice de chirii (~10%), mai ales pentru clădirile bine poziționate, verzi și moderne.

“Noi avem un portofoliu de aproximativ 600.000 mp de birouri pe care îl administrăm, facem property management, iar de acolo extragem niște date referitoare la prezența angajaților la birou. La începutul anului 2023, gradul de prezență era undeva în jur de 40%. Am măsurat din nou la final de an, iar creșterea a fost semnificativă, având în vedere că estimăm o prezență de aproximativ 55-60%.” a declarat pentru echipa Legile Afacerilor Laurenţiu Lazăr, Managing Director Colliers România.

Atunci când vine vorba despre retail, putem să ne așteptăm la reîntoarcerea marilor proiecte.

“Nu mai există o temere pentru proiecte mari. Până de curând se vorbea doar despre retail park-uri, iar în perioada de pandemie au fost foarte bune. Vânzările au crescut mult și sunt peste inflație. Oamenii, totuși, sunt în continuare atenți la preț.” susține Laurenţiu Lazăr, Managing Director Colliers România.

În 2024, Colliers crede că cererea pentru rezidențial va fi în revenire, iar accesibilitatea va fi una mai bună.

“2020, 2021 și 2022 au fost niște ani fantastici pentru sectorul rezidențial, cei mai buni ani de până acum. În 2023 am avut undeva la 10% scăderi pe zona de vânzări, dar aici trebuie să ținem cont de creșterea dobânzilor. Suprafața autorizată în 2023 este cu 50% mai mică față de cea din 2022. Deci stocul care va veni va fi semnificativ mai mic. Cerere, însă, există. Așadar, credem că nu va exista presiune pe preț și vor fi destul de stabile.“ spune Laurenţiu Lazăr, Managing Director Colliers România.

Cât despre sectorul industrial, pe termen lung, acesta este estimat a rămâne în continuare vedeta.

Chiar dacă anul trecut a fost înregistrată o ușoară scădere a activității, chiriile au crescut cu aproape 30% în ultimii 2 ani, atât pe fondul materialelor mai scumpe, cât și pe cel al cererii puternice.

Articol susținut de Investing in Property

ARHIVĂ COMENTARII