VIDEO Isărescu: Când crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, iar cererea scade / Dacă corecția fiscală nu va mulțumi instituțiile internaționale, o va plăti „cine te aștepți mai puțin”
Când crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, iar cererea scade, a spus miercuri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului privind inflația. Despre corecția fiscală, Isărescu avertizează că dacă nu atinge nivelul pe care și-l doresc instituțiile internaionale și piețele, o va plăti „cine te aștepți mai puțin.
Ce a mai spus Guvernatorul, miercuri:
- Dacă corecția fiscală și consolidarea nu atinge nivelurile care sunt percepute a fi necesare de către instituțiile cu care lucrăm noi, mă refer aici la Comisia Europeană și de către piețe, o bună parte din coreție se va face de către piețe. Da? Să nu credem că ele stau așa, de-o parte și se uită dintr-un prepeleac la noi”.
- „La riscul de țară suntem cotați sus de tot. Când corecția se face prin mecanisme de piață e mult mai greu de controlat și o plătește cine te aștepți mai puțin.”
- „Se duce pe curs, deci nu o să mai intre bani în țară. Noi dacă avem acum o rezervă extraordinară, chair dacă protejăm presiunile pe curs, dispare lichiditatea din piață, deci cresc dobânzile”, a precizat Isărescu.
- „S-ar putea să asistăm la o creștere a dobânzilor în piață, fără ca noi să mișcăm câtuși de puțin rata de politică monetară, dacă nu vom avea tăria să facem o corecție și o ajustare fiscală și consolidare fiscală în mod conștient cu instrumentele pe care le avem la dispoziție”.
- Lipsa relativă de forță de muncă continuă să ofere angajaților o putere mai mare de negociere.
„Recent am fost la un seminar internațional la Dubrovnik (Croația) organizat cu sprijinul FMI. Un mesaj al unui specialist de la Fond a fost să ne pregătim de o inflație corelată cu creșterea costurilor salariale”, a spus el, adăugând că acesta e un tip de inflație „destul de periculoasă pentru că nu o combați ușor”.
„Este un avertisment legat de evoluția viitoare a prețurilor nu numai în România, dar în Europa în general”, a mai declarat guvernatorul BNR.
Numai creșterea impozitelor directe duc la creșterea inflației / Creșterea impozitelor pe venit scade cererea agregată
“Numai unele impozite majorate duc la creșterea inflației, anume cele directe pe consum: accizele și TVA. Majorarea impozitelor pe venit, de exemplu, poate să aibă chiar efect contrar. E mai greu de calculat. Creșterea impozitării pe venituri duce la scăderea cererii agregate”, a mai afirmat Guvernatorul BNR.
- „Crești impozitarea pe venituri, oamenii câștigă mai puțin, scade cererea agregată. S-ar putea, în funcție de cererea agregată și oferta agregată ar putea chiar să scadă prețurile dacă majorezi impozitele pe venit”.
„Am spus un lucru foarte clar: această prognoză, perspectivă a inflației este influențată de incertitudini. Nu știm cum va fi în final programul și nici efectele acestor măsuri de plafonare a adaosului comercial. Incertitudinile fac ca prognoza noastră de inflație să sufere. Se poate și în sus și în jos”, a explicat el.
Nici nu o să mai apucăm să ajungem la FMI dacă nu se face corecția fiscală / Ne corectează piețele
„Un coleg de-al meu spune că ne paște un acord cu Fondul (FMI nr.). Eu vă spun direct, nici nu mai apucăm să ne ducem la Fond. Ne corectează piețele, nu?”, a mai afirmat el.
- „Dacă corecția fiscală și consolidarea nu atinge nivelurile care sunt percepute a fi necesare de către instituțiile cu care lucrăm noi, mă refer aici la Comisia Europeană și de către piețe, o bună parte din coreție se va face de către piețe. Da? Să nu credem că ele stau așa, de-o parte și se uită dintr-un prepeleac la noi”.
- „La riscul de țară suntem cotați sus de tot. Când corecția se face prin mecanisme de piață e mult mai greu de controlat și o plătește cine te aștepți mai puțin.”
„Se duce pe curs, deci nu o să mai intre bani în țară. Noi dacă avem acum o rezervă extraordinară, chair dacă protejăm presiunile pe curs, dispare lichiditatea din piață, deci cresc dobânzile”, a precizat Isărescu.
- „S-ar putea să asistăm la o creștere a dobânzilor în piață, fără ca noi să mișcăm câtuși de puțin rata de politică monetară, dacă nu vom avea tăria să facem o corecție și o ajustare fiscală și consolidare fiscală în mod conștient cu instrumentele pe care le avem la dispoziție”.
Despre ce a vorbit BNR cu agenția de rating Fitch
Agenția de rating Fitch a vorbit cu reprezentanții BNR.
Una dintre întrebările agenției a fost: „Cum vedem corecția?”
„Am vorbit despre deficitele noastre. Le-am spus și lor că nu noi facem corecția și ajustarea fiscală”, a precizat Isărescu.
„Bugetul a fost construit că o rezolvă și pe-aia, și pe-aia. Cum o rezolvă, nu știu”
„Anul trecut inflația a fost mai mare. La o inflație mai mare, veniturile au fost mai mari. Anul acesta, chiar dacă nu a scăzut suficient, inflația nu mai este atât de mare”, a spus Isărescu.
A mai afirma că Daniel Dăianu – președintele Consiliului Fiscal – vorbea despre venituri vremelnice (care nu sunt permanente, dintr-o structură a bugetului). Anul trecut s-a gândit un buget cu o inflație mai mică. A fost de 16%, ceea ce înseamnă venituri mai mari.
„Noutatea este că în acest an inflația se apropie de ceea ce am țintit și nu mai au venituri în plus”, a precizat Guvernatorul.
- Este această iluzie cu statul minimal. „Românii vor stat minimal”. Nu vor stat minimal. Vor impozite mai mici ca în orice țară. Românii vor un stat ca afară cu autostrăzi, educație, spitale. Sunt servicii publice costisitoare. Tot timpul au fost subevaluate.”
„Observ cu durere, ca român, că discuția continuă cu statul minimal. Cum să faci stat minimal cu 27% venituri din PIB? Trebuie să ne revenim. Dacă nu ne revenim, o să vină o corecție de piață și o să ne arunce o găleată de apă rece în cap. Uitați-vă la toate serviciile publice. Toate sunt subfinanțate”, a mai afirmat Guvernatorul BNR.
- „Vezi că ai 27% din PIB, vorbești într-una că nu se încasează cum trebuie. Când eram premier era aceeași discuție. Sunt 23 de ani de atunci. «Există evaziune». Păi când ai atâtea excepții fiscale, cum să nu existe evaziune? Se numește optimizare fiscală, nu? Sunt acceptate de atâția ani.
„Era o poveste, a lui Creangă, nu? Cu omul ăla care încerca să care apă cu ciurul. Ai un sistem fiscal cu atâtea excepții, nu ai o colectare bună și dai vina pe ANAF și pe cine mai vrei. Trebuie să simplificăm sistemul fiscal. Asta e treaba Guvernului”, a precizat Isărescu.
- „N-ai cum să faci stat european cu 27% venituri în PIB. Tot timpul așteptăm pe altcineva să ne finanțeze, să ne rezolve problemele.”
- „Când eram premier erau 33% din PIB și mi-a fost greu să găsesc o soluție, era și an electoral.”
- „Bugetul a fost construit că o rezolvă și pe-aia, și pe-aia. Cum o rezolvă, nu știu.”
Alte declarații:
- Eu nu cred în teoria lăcomiei pentru că important este ca cineva să cumpere produsul. Teoria lăcomiei se aplică atâta timp cât există cerere pe piață.
- Puteam să strângem mai tare politica monetară, să nu mai avem acel excedent de cerere care, nu că a favorizat, dar a permis ca inflația să fie mai mare. Nu știm cu exactitate care a ar fi fost rezultatul pentru că o bună parte din creșteri a vin din costuri.
- Prețurile la materii prime au crescut.
- Mâine-poimâine vin datele de la Statistică și după datele preliminare va fi o inflație de o cifră.
- M-am mirat și eu și am dsicutat cu investitori străini: Mă, ce vedeți așa frumos în România? Stabilitate politică, coeziune, ați depășit cu bine migrația care a fost costisitoare, ați asigurat o stabilitate a cursului.
- Nu știu dacă ați văzut în comunicatul cu rezervele că în august trebuie să plătim 1,1 sau 1,2 miliarde euro. O scadență. Din spate vin datorii pe care trebuie să le plătim.
- Toată lumea este încrezătoare că a crescut rezerva. Să vedem de acum înainte. Nu știu dacă vor veni capitaluri de 1 miliard și ceva în august.