Sari direct la conținut

VIDEO Joi se deschide circulația pe primul Drum Expres din vestul țării / Câți kilometri de drum expres va avea România după inaugurare

HotNews.ro
Legatura Oradea - A3 prin Drumul Expres DEx16, Foto: Captura YouTube
Legatura Oradea - A3 prin Drumul Expres DEx16, Foto: Captura YouTube

Circulația rutieră pe primii kilometri de drum expres din Vestul țării va fi deschisă joi, pe 28 martie, începând cu ora 15.00, a anunțat directorul CNAIR, Cristian Pistol. Mai exact este vorba de legătura Oradei cu Autostrada A3 (Borș) – din cei 19 km ai proiectului 13 sunt la standard de drum expres veritabil și face parte din viitorul DEx 16 care va lega Oradea de Arad.

  • Circulația pe DEx16 care va conecta Autostrada A3 (spre Borș) cu Centura Oradei va fi deschisă joi, 28 martie, de la ora 15.00.

Noua șosea de mare viteză era aproape gata de inaugurare încă de pe la mijlocul lunii martie, însă decizia de a deschide traficul pe 28 martie a fost luată pentru a permite finalizarea a mare parte a lucrărilor rămase de executat, chiar dacă multe din ele ar fi putut fi făcute și după deschiderea circulației.

Primul drum expres din Vestul țării

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021.

Prețul a fost de aproape 110 milioane de euro, mai exact 546 milioane lei fără TVA. Termenul prevăzut a fost de 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022, iar termenul final rezultat pentru proiect a fost luna aprilie 2024.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km este profil de drum național cu 4 benzi, cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, parte din DEx16 Oradea – Arad.

Un drum expres se caracterizează, într-o descriere simplă, printr-o asemănare cu o autostradă. Față de un drum național clasic, cel expres nu are intersecții la nivel cu alte căi de comunicații. Viteza este de 120 de kilometri pe oră, față de 90 sau 100 pe cele naționale clasice.

Continuarea DEx16 spre Arad urmează să fie contractată cel mai probabil chiar în acest an. În total vor fi 120 de kilometri care vor intra la execuție în anii următori, la care se vor adăuga cei aproximativ 13 kilometri de drum expres care vor fi inaugurați încă din această lună.

În prezent România are 1.004 kilometri de autostradă și 72 de kilometri de drum expres. Cu inaugurarea noii porțiuni de drum expres de lângă Oradea, totalul kilometrilor de drum expres din România va ajunge la circa 85.

  • Notă: Harta de mai jos arată continuarea orientativă cu DEx16 spre Arad (prin vestul localității Sântandrei). Între timp proiectele au fost modificate, iar continuarea DEx16 spre Arad se va face prin estul localității Sântandrei.

Drum expres de legătură Oradea – Autostrada A3

Lungime: 18,96 km (13 km drum expres, 6 km drum național cu 4 benzi și separator de sens)

Constructor: Strabag

Valoare contract: 546 milioane lei (fără TVA)

Contract semnat în: 21 iulie 2021

Termen: 6 luni proiectare (PT finalizat în apr. 2022) și 24 luni execuție

Termen de finalizare: T2 2024

Stadiu (martie 2024): cca 98%

Proiectul drumului de legătură are o lungime de 18,96 km, 12 poduri noi și pasaje (inclusiv peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului), dar și 3 noduri rutiere. Acesta urmează să facă legătura dintre Centură și autostradă, din zona sensului giratoriu cu Calea Sântandrei spre Sântandrei – Borș – Biharia.

Conform informațiilor din caietul de sarcini, profilul drumului va fi unul cu patru benzi și cu separator de fluxuri de circulație pe mijloc, cu o platformă totală de 23,5 metri lățime.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro