Sari direct la conținut

VIDEO Klezmaholics si The Vienna Klezmer Band inchid primul festival klezmer din Capitala

HotNews.ro

Sambata (7 noiembrie) si duminica (8 noiembrie), Clubul Taranului Roman va gazdui concertele trupelor The Vienna Klezmer Band, respectiv Klezmaholics, informeaza organizatorii. Evenimentele vor incepe la ora 20:00 si fac parte din Jazz Meets Klezmer, primul festival de muzica traditionala evreiasca din Bucuresti, desfasurat in perioada 3-8 noiembrie.

Muzica klezmer este, de multa vreme, muzica traditionala a evreilor din estul Europei. In mai multe tari europene, ea renaste dupa o perioada de tacere. La momentul actual, klezmer-ul este redescoperit de catre generatiile mai tinere si este combinat cu genuri muzicale actuale, contopindu-se intr-un „aliaj” impresionant de forme muzicale diferite.

Intrarea: 10 lei. Biletele sunt puse in vanzare la Clubul Taranului.

The Vienna Klezmer Band (Austria) – un sef de orchestra din Viena, o cantareata evreica din Cernauti, un acordeonist din Kiev, care este si un virtuoz al naiului, un basist din Ungaria si un percutionist din Stammesdorf s-au intalnit pentru a forma aceasta grupa.

Trupa interpreteaza muzica klezmer, muzica populara evreiasca, care s-a amestecat in diferitele tari cu traditiile muzicale locale. Klezmer-ul este combinat, in functie de program, cu jazz, muzica clasica, blues sau tangou – atat instrumental cat si vocal.

Cateva materiale video cu trupa puteti gasi aici.

Klezmaholics (Polonia) – a luat nastere in 2006, infiintat de catre Piotr si Mikolai, duo care prezenta initial arta cantecului evreiesc. Curand, acest duo a devenit cvintet. Prima distinctie au obtinut-o la Festivalul International de Muzica Folk Mikołajki Folkowe 2007 din Lublin, iar primul CD a fost inregistrat in cadrul proiectului Jewish Songbook, proiect finantat de catre Ministerul Polonez al Culturii.

La ora actuala Klezmaholics-ii lucreaza la proiectul Jazz Midrash, ce contine cantece traditionale evreiesti, psalmi si un numar de compozitii noi. Textele catorva dintre cantece sunt scrise in dialogul midrash-ul traditional, dar trateaza teme de actualitate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro