Sari direct la conținut

VIDEO La un pas de tragedie pe noua Autostradă a Bucureștiului: Momentul când un accident rutier pe A0 a fost evitat în ultima clipă

HotNews.ro
Aproape de accident pe A0, Foto: Captura YouTube / Construim Romania
Aproape de accident pe A0, Foto: Captura YouTube / Construim Romania

Un șofer grăbit, un moment de neatenție și o semnalizare rutieră deficitară ar fi putut duce la primul accident grav pe recent inaugurata Autostradă București, primul sector din Autostrada de Centură A0 a Capitalei. Momentul a fost surprins din dronă de Asociația Construim România.

Filmarea din dronă realizată de Asociația Construim România a fost făcută pe 1 Decembrie, la două zile după deschiderea traficului pe cei 9,5 km din cei 19 kilometri ai Lotului 2 din A0 Nord. Pe acest tronson deschis traficului constructorul UMB încă mai lucrează pe unele zone unde nu se circulă.

Filmarea începe de la capătul nefolosit încă dinspre Corbeanca și continuă deasupra A0 la intersecția cu DN1, acolo unde pe zonele nedeschise circulației constructorul UMB era prezent cu muncitori și utilaje chiar și într-o zi, teoretic, liberă.

Spre finalul filmării drona surprinde și momentele de trafic de pe bretelele date în circulație ale nodului rutier DN1-A0.

La minutul 10:45, când imaginile surprind podul peste DN1 pe unde se circulă, aproape are loc un accident rutier grav.

Pe acel pod sunt trei benzi, două benzi pe sensul spre DN1 și o bandă dinspre DN1 spre A0.

Sensurile de mers nu sunt separate cu parapet sau orice fel de despărțitor fizic, iar pe asfalt este trasat o singură linie continuă.

Pe imagini se vede cum o mașină de pe sensul cu o bandă pe sens, poate din neatenție sau din grabă, semnalizează dreapta, calcă linia continuă și intră practic pe contrasens. În acel moment din sens opus, pe banda a doua, venea o altă mașină care făcea curba și intra pe pod.

Norocul a făcut ca cele două mașini să nu se ciocnească frontal, ambele trăgând dreapta în ultima clipă și evitând un accident grav.

  • Cu siguranță vina incidentului aparține șoferului care a intrat pe contrasens, însă și un marcaj mai bun ar fi putut ajuta în acest caz: o linie dublă-continuă, un parapet între sensuri, benzi rezonatoare sau orice fel de delimitatori fizici între sensuri.

A0 Nord – Lot 2 (DN1/Corbeanca – DN2/Afumați)

Lungime: 19 km, 2 noduri rutiere – cu A3 și DN1

Valoare: 832 mil lei

Constructor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – contractat în mai 2021

Ordin de începere dat în 16 august 2021

Autorizație lucrări execuție: 1 august 2024

Termen: 12 luni proiectare + 22 de luni execuție

Stadiu (noiembrie 2023): 93%

Deschidere trafic: 29 noiembrie 2023 (deschis parțial – 9,5km între DN1-A3)

Constructorul român UMB a dat în trafic pe 29 noiembrie, de la ora 15.00, circa 9,5 km din cei 19 km de pe A0 Nord Lotul 2, mai exact porțiunea dintre DN1 și A3.

Restul kilometrilor de pe acest lot sunt de-o parte și alta a nodurilor rutiere și nu au o descărcare de trafic care să permită folosirea lor.

Cea mai mare parte a tronsonului din A0 Nord care nu va fi folosită – aproape 7 kilometri – este de la nordul rutier cu A3 și până spre DN2 la Afumați. Restul care rămâne nefolosit este un „ciot” de la intersecția cu DN1 și până în dreptul localității Corbeanca.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro