VIDEO Lansarea proiectului pilot al Centrului de inovare in securitate cibernetica din Bucuresti: Tehnologii militare americane, extraordinar de scumpe si care nu se gasesc in Europa sunt instalate pe masinile noastre, spune directorul general al CERT-RO
Proiectul pilot al unui Centru de inovare in securitate cibernetica a fost lansat miercuri in Bucuresti, parte a unui acord semnat in luna iunie 2014 intre CERT-RO si Agentia pentru Comert si Dezvoltare din SUA (USTDA) si firma americana General Dynamics Fidelis Cybersecurity Solutions privind realizarea unui studiu de fezabilitate pentru infiintarea unui Centru de inovare in domeniul securitatii cibernetice in Capitala Romaniei. Contactat de HotNews.ro, Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO, a declarat ca in acest proiect pilot partea romana a pus la dispozitie infrastructura, echipamentele si resursa umana, iar partea americana a furnizat software si tehnologii militare, extraordinar de scumpe si care nu se gasesc in Europa.
VIDEO Lansarea proiectului pilot al Centrului de inovare in securitate cibernetica din Bucuresti:
Proiectul pilot al Centrului de inovare in securitate cibernetica din Bucuresti a fost lansat miercuri in cadrul Summitului regional pentru securitate cibernetica, organizat de Ministerul pentru Societatea Informationala impreuna cu Departamentul Comertului al SUA si Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucuresti si la care participa reprezentanti din 17 state din Europa Centrala si de Sud-Est, membre sau non-membre ale UE si NATO.
Proiectul pilot este parte a unui acord de grant semnat in iunie 2014 intre CERT-RO si USTDA, in scopul definirii unei strategii si a unui model pentru infiintarea unui Centru de Inovare in securitate cibernetica in Romania.
In dezvoltarea studiului de fezabilitate si a proiectului pilot, contributia financiara a partilor este de 400.175 de dolari din partea grantului USTDA si 400.800 dolari din partea firmei Fidelis Cybersecurity. CERT-RO a asigurat infrastructura necesara, cadrul general de organizare si resursa umana.
Contactat de HotNews.ro, Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO, a dat mai multe detalii privind aceasta prima parte a proiectului care vizeaza infiintarea unui Centru de inovare in securitate cibernetica, unic in regiune care va furniza cadrul de cooperare intre guvernele si agentiile de securitate cibernetica din regiune.
In aceasta prima parte a proiectului, partea romana a pus la dispozitie un spatiu in strada Italiana nr. 22, unde se afla acum Agentia pentru Agenda Digitala, echipamente si resursa umana, iar partea americana expertiza.
- „Este vorba despre un spatiu pus la dispozitie de catre Minister in strada Italiana nr. 22 unde se afla acum Agentia pentru Agenda Digitala pe care l-am amenajat, avand in vedere transferul de know how cu partea americana in conformitate cu obiectivele pe care am vrut sa le indeplinim. Infrastructura este pusa la dispozitie de CERT-RO, precum si resursa umana. Sunt oamenii nostri si echipamentele noastre care lucreaza in acest proiect pilot, in acest moment”, a spus Augistin Jianu.
Ce a asigurat partea americana?
- „(n.a partea americana a asigurat ) partea de expertiza, de software, de tehnologii pe care le-am instalat in masinile noastre ce-i drept. Sunt niste tehnologii care nu sunt accesibile oricui, nu se gasesc in Europa nicaieri, sunt tehnologii de clasa militara si sunt tehnologii extraordinar de scumpe.
- Romania isi propune sa devina lider regional in securitate cibernetica si pentru a deveni lideri si un centru de gravitatie in securitate cibernetica in Europa de Est trebuie sa oferim ceva sa chemam oamenii catre noi, sa avem ce sa le spunem, ce sa-i invatam, iar acum putem sa facem acest lucru”, a declarat pentru HotNews.ro Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO.
Acesta a mai spus ca se asteapta ca studiul de fezabilitate sa fie finalizat in tomna acestui an.
- „De ieri si pana astazi, cred ca delegatii de la vreo cinci tari diferite din Estul Europei m-au oprit si m-au intrebat daca pot coopera si colabora cu noi si, de data asta, raspunsul a fost ca da, spre deosebire de acum doua saptamani cand nu aveam nici un fel de capacitate de a ne intalni si a organiza workshopuri impreuna, seminarii, traininguri”, a mai spus Jianu.
Luni, 11 mai, in prima zi a Summitului regional de securitate cibernetica, Augustin Jianu, directorul general al CERT-RO, a facut urmatoarele declaratii despre proiectul pilot de infiintare a unui Centru de inovare in securitate cibernetica:
- „- Pentru a imbunatati cadrul necesar cooperarii intre autoritatile publice din Romania, tarile vecine si marile companii ce produc solutii de securitate cibernetica, CERT-RO a infiintat Centrul de Inovare in securitate Cibernetica al carui proiect pilot va fi lansat miercuri cu prilejul Summitului Regional.
- – Acest proiect pilot face parte din acordul de finantare incheiat in luna iunie 2014 intre CERT-RO si Agentia de Comert si Dezvoltare a Statelor Unite (USTDA) privind elaborarea unui studiu ce urmareste fezabilitatea strategia de implementare si modelul recomandat pentru infiintarea in Romania a Centrului de inovare in securitate cibernetica.
- – In cadrul acestui proiect pilot CERT-RO asigura infrastructura conexa necesara, cadrul organizatoric general, precum si resursa umana necesara in vederea derularii activitatilor specifice inovarii.
- – Centrul de inovare in securitate cibernetica isi propune sa dezvolte un spatiu de lucru bazat pe cunoastere in jurul domeniilor de activitate ale echipelor de tip CERT si sa incurajeze colaborarea servind drept canal de comunicare pentru institutii din Romania si companii private specializate pt a impartasi idei si a testa metode si tehnologii avansate de raspuns la incidente de securitate cibernetica.
- – Prin centrul de inovare, CERT-RO va promova colaborarea intre resursele regionale si globale pt a rezolva seturi de probleme complexe. Centrul de inovare se va focaliza pe rezolvarea problemelor dificile de securitate cibernetica ce afecteaza lumea de astazi.
- – Unele dintre capacitatile esentiale ale centrului de inovare includ: solicitari pt inovare sau asistenta; colaborarea dintre entitatile guvernamentale, militare, sectorul privat si institutii de invatamant; facilitati de testare si inovare ale tehnologiilor; training cu livrare locala sau la distanta si facilitarea oportunitatilor regionale comerciale de colaborare”.
Pentru detalii citeste si: Proiectul pilot al Centrului de inovare in securitate cibernetica, finantat de Guvernul SUA, va fi lansat miercuri in Bucuresti