VIDEO Lenovo finalizeaza preluarea diviziei de servere x86 de la IBM, pentru 2,3 miliarde dolari
Lenovo si IBM au anuntat luni ca toate conditiile stabilite prin reglementari pentru preluarea de catre Lenovo a diviziei de servere x86 de la IBM au fost indeplinite. Partile anticipeaza semnarea documentelor finale la 1 octombrie 2014. Pretul achizitiei este de 2,3 miliarde de dolari, din care aproximativ 2 miliarde de dolari sunt platiti in numerar. Tranzactia va aduce Lenovo pe locul 3 in topul celor mai mari jucatori de pe piata globala de servere x86, in valoare de 42,3 miliarde de dolari.
Lenovo achizitioneaza servere de tip blade si switch-uri de tip System x, BladeCenter si Flex System, sisteme integrate Flex bazate pe arhitectura x86, servere NeXtScale si iDataPlex cu solutiile software aferente, retelistica de tip blade si operatiuni de intretinere. IBM va pastra arhitecturile System z, sistemele Power, sistemele de stocare, serverele Flex bazate pe sisteme Power, precum si aplicatiile PureApplication si PureData, arata un comunicat al companiei.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/play’; document.write(”); if(typeof flowplayerhtml == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayerhtml_max/20c8bc7517c8c33d75ffeb14ecf66ca3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
„Odata cu achizitia x86, Lenovo adauga in portofoliul sau o afacere de talie mondiala care ne extinde capacitatile in materie de hardware si dispozitive si ne pozitioneaza imediat pe locul 3 mondial pe piata serverelor”, a declarat Yang Yuanqing, presedinte si CEO, Lenovo. „Acum, prioritatile noastre sunt de a asigura o integrare armonioasa si de a livra o tranzitie lina catre clienti. Prin combinarea la nivel global a eficientei si excelentei operationale a Lenovo cu calitatea legendara, inovatia si serviciile IBM, sunt convins ca vom avea avantaje competitive care ne pot ajuta sa stimulam o crestere profitabila si sa transformam Lenovo intr-un lider global.”, mai spune CEO-ul Lenovo.
Acordul se bazeaza pe o colaborare inceputa in anul 2005, cand Lenovo a achizitionat divizia de PC-uri a IBM, inclusiv linia de PC-uri ThinkPad. Tranzactia de preluare de catre Lenovo a diviziei Motorola Mobility de la Google, aflata inca in derulare, va transforma compania in al treilea cel mai mare producator de smartphone-uri din lume si ii va consolida pozitia in top 3 producatori de dispozitive inteligente conectate – PC-uri, tablete si smartphone-uri.
„Lenovo are planuri mari pentru piata enterprise. Vom ajunge sa concuram puternic in fiecare sector, folosind capacitatea proprie de productie si excelenta operationala pentru a repeta succesul pe care l-am avut cu PC-urile.”, spune Gerry Smith, vice-presedinte executiv Lenovo Group si presedinte Enterprise Business Group & America Group.
Dupa cum detaliaza anuntul din ianuarie referitor la aceasta tranzactie, Lenovo si IBM au construit si o alianta prin care Lenovo va vinde in regim OEM anumite produse din portofoliul de top de solutii software si de stocare IBM, inclusiv familia de produse de stocare de gama medie Storwize, produse Linear Tape Open (LTO), solutii IBM Flash si elemente ale portofoliului de software de sistem IBM, inclusiv Smart Cloud, General Parallel File System si Platform Computing.
Pe langa preluarea diviziei de servere x86 de la IBM, Lenovo se angajeaza sa urmareasca strategia de produs IBM x86, inclusiv in ceea ce priveste sistemele integrate Flex si PureFlex bazate pe x86, si va continua sa inoveze. IBM va livra mentenanta in numele Lenovo pentru o perioada mai lunga de timp, astfel incat clientii sa experimenteze o tranzitie lina, fara schimbari in ceea ce priveste suportul primit.
Echipa globala a diviziei de servere IBM x86 va fi organizata in cadrul Enterprise Business Group Lenovo. Adalio Sanchez a condus aceasta divizie la IBM si va continua la Lenovo ca prim-vicepresedinte Enterprise Systems, in subordinea lui Gerry Smith.
Pretul achizitiei este de 2,3 miliarde de dolari, din care aproximativ 2 miliarde de dolari sunt platiti in numerar, iar soldul in actiuni Lenovo. Tranzactia indeplineste toate reglementarile si conditiile obisnuite si a primit toate aprobarile necesare de la Comitetul pentru Investitii Straine in Statele Unite ale Americii (CFIUS), Comisia Europeana si Ministerul chinez al Comertului. Aceasta este a patra oara cand Lenovo primeste aprobarea CFIUS pentru achizitionarea unei companii cu sediul in SUA.
Lenovo are o cifra de afaceri de 39 miliarde dolari si a devenit cel mai mare producator global de computere personale.