Sari direct la conținut

Cum s-a jucat România – Belgia 0-2

HotNews.ro
Cum s-a jucat România – Belgia 0-2
Golul doi al belgienilor în meciul cu România la EURO 2024 / Sursă: Rolf Vennenbernd / DPA / Profimedia

Deși încurajați de zeci de mii de fani, la Koln, sâmbătă seară am fost dominați la toate capitolele și am reușit să fim ”noi” doar ca spirit de luptă. Concentrarea de la meciul cu Ucraina, când am câștigat cu 3-0, a dispărut. Toate calculele pe siteul nostru de sport, GOLAZO.ro.

Meciul, fază cu fază

Minutul 90, FINALUL PARTIDEI. Tot belgienii încheie cu o cascadă de ocazii. Am pierdut. Din acest moment, totul depinde, pentru noi, de meciul cu Slovacia. Iar întrebarea o pune jurnalistul Dan Udrea: cum jucăm miercuri, ne convine și un meci de salon?

La acest nivel, totul se răzbună. În minutul 80, Belgia face 2-0! De Bruyne e lansat vertical, de propriul portar, și marchează cu un șut pe jos, din cădere, din marcajul lui Drăgușin. Niță nu a avut ce face pentru a interveni.

Cea mai mare ocazie a României după mai bine de o oră de meci vine cînd Man scapă singur cu Casteels, în minutul 68, dar șutează modest, iar portarul belgian respinge.

Și vine golul al doilea al belgienilor, în minutul 64, când Lukaku înscrie. Suntem în genunchi, dar golul este anulat de VAR pentru ofsaid și respirăm!

În minutul 59, Rațiu e deposedat într-o situație foarte clară.

În minutul 58, belgienii se joacă pur și simplu cu ocaziile, în timp ce suporterii români aruncă în belgieni cu obiecte din tribune.

În minutul 57, Mihăilă trage din nou, dezinvolt, repede, dar din nou mult prea sus.

În minutul 52 vine o ocazie mare pentru Belgia! De Bruyne șutează tare, la colțul lung, dar mingea trece milimetric pe lângă țintă. Peste doar trei minute, De Bruyne trage din nou, aproape liber, și Niță prinde. Ce noroc că belgianul a avut o execuție modestă!

Minutul 48 din partea a doua ne aduce o ocazie a lui Mihăilă, care a sprintat pe banda stângă, dar a tras mult peste. Dominăm începutul reprizei a doua, dar, deocamdată, fără consecințe pentru belgieni.

Prima repriză se termină cu senzația de epuizare și, chiar dacă suntem conduși, atât de șansă, cât și de capacitate de recuperare.

În minutul 35: Cartonaș galben, Belgia! Lukebakio este avertizat pentru un fault dur la Drăguș. Drăguș e unul dintre ”tricolorii” care continuă să fie periculos, care nu acceptă superioritatea adversarilor și continuă să-i hărțuiască prin viteza sa și stilul direct pe poartă.

România nu joacă rău, dar Belgia e superioară. Mai decisă în apărare, mai puternică în atac, mai clară pe ansamblu.

În minutul 23 Valentin Mihăilă pleacă pe contraatac. Ajunge la marginea careului Belgiei, dar acolo cade fără să fi fost faultat, e blocat. Fotbalistul Parmei acuză faultul, că a fost călcat pe mână de un adversar. Belgienii cad și ei, faza e una de lupte libere involuntare. „Centralul” Marciniak lasă jocul să continue. 

În minutul 17 avem noroc, iar numele șansei este Niță. Belgienii speculează însă consumul nostru de energie și lipsa de prudență. Lukebakio trage “are timp suficient să-și pregătească șutul”o acoladă”, dar portarul României plonjează mult, cu putere și respinge în corner. 

În minutul 4, Marius Marin centrează și ”capul” lui Drăgușin e scos de sub bară. Bună ocazie!

Belgienii înscriu după 70 de secunde de joc! 1-0 pentru Belgia și lucrurile se complică. Reușita îi aparține lui Tielemans, care a tras de la margine careului mare, tare, pe jos, NIță, parțial mascat, a reacționat tîrziu, ca și cum n-a apucat să vadă direcția șutului.

Urmărește LIVE-TEXT desfășurarea partidei dintre România și Belgia pe GOLAZO.ro, site-ul nostru de sport.

Se termină încălzirea jucătorilor. Trei sferturi de stadion cântă „România, România, ole, ole, ole” și „Cine sare, România, hei, hei!”.

Siteul nostru de sport GOLAZO publică imagini cu Laura Kovesi, șefa Parchetului European, prezentă la Koln. Jurnaliștii relatează că oamenii care au călătorit înainte de meciul de sâmbătă România – Belgia de la Koln cu tramvaiul numărul 1 au remarcat-o pe Laura Kovesi printre călători. Nu e clar dacă ea a intrat pe stadion sau a rămas în zonele unde s-au grupat suporterii care nu au reușit să prindă bilete. ”Am început să strigăm, tot tramvaiul ”Kovesi! Kovesi!” ”, a explicat pentru GOLAZO.ro unul dintre suporteri, care a trimis și imaginile cu șefa Parchetului European prezentă la Koln.

Kovesi, la meciul România – Belgia / Sursă: GOLAZO.ro

„Știu că de luni visăm frumos, dar ar fi bine să realizăm ce adversar avem în această seară. Să nu ne lăsăm purtați de val, ci să fim raționali: azi favorită să câștige e Belgia”, scrie jurnalistul Dan Udrea. El amintește că România a avut întotdeauna probleme să joace două meciuri bine într-un interval scurt de timp. Asta chiar și în perioadele faste ale echipei naționale.

Echipa noastră de start va fi: ROMÂNIA: 1. Niță – 2. Rațiu, 3. Drăgușin, 6. M. Marin, 11. Bancu, 13. Mihăilă, 15. Burcă, 18. R. Marin, 19. Drăguș, 20. Man, 21. Stanciu-cpt.

Practic, față de meciul cu Ucraina, Iordănescu l-a preferat pe Mihăilă lui Florinel Coman.

Coloana formată din mii de suporteri români a ajuns pe arena RheinEnergie STADION din Köln. Aici sunt deja și alte mii de suporteri. Atmosfera este uluitoare, transmit corespondenții noștri din stadion.

Fanii români, în drum spre stadionul din Koln / Sursă: Golazo.ro

Intervievat de presa belgiană, Ilie Dumitrescu i-a avertizat pe belgieni că „Vom juca pentru victorie”. Ilie a continuat: „România are ce îi trebuie pentru a răni Belgia”, conform siteului nostru de sport, GOLAZO.ro.

„Cred că va marca Drăguș”, spune fostul internațional Dorin Goian, care recunoaște însă că se mulțumește și cu un egal.

România va juca pe una dintre cele mai „gălăgioase” arene din Europa

Poate că nu vom fi la fel de mulți, 30.000, ca la Munchen, la 3-0 cu Ucraina. Însă efectul „Valului galben” s-ar putea să fie mai mare, o spune experiența stadionului unde urmează să jucăm astăzi cu Belgia. Este una dintre cele mai „gălăgioase” arene din Europa, a cărei arhitectură a fost concepută nu doar pentru fotbal, ci și pentru concerte, care au nevoie de acustică aparte.

  • Romania – Belgia se joacă pe RheinEnergie STADION din Köln, recunoscut pentru forma acoperișului-copertină, care multiplică sunetul. 
  • Este preferat pentru concerte. Acum o lună, aici a cântat Beyoncé.
  • Din 47.000 de bilete puse în vânzare, 25.000 au ajuns la români, conform estimărilor de la fața locului.

Fanii români au plecat spre stadion, escortați de jandarmi și de poliție. Sunt mii și mii de oameni. Sunt și jandarmi veniți din România.

Poliția germană așteaptă startul marșului fanilor români către RheinEnergieSTADION. Mașinile de poliție s-au poziționat spre stadion. Polițiștii vor fi și în față, și în spate, și pe margini. Atmosfera e senzațională. Toată lumea sare și se aud tobele. Se cântă imnul României.

În zi de meci, UEFA a prezentat un clip special cu jucătorii României. Andrei Burcă, Radu Drăgușin. George Pușcaș, Danis Alibec au vorbit la „Team Talk”, un format de video scurt prin care UEFA prezintă aspecte ale echipelor de la EURO 2024.

Care e mai bun la intercepțiile cu capul, cine se îmbracă cel mai rău, cine e cel mai probabil să întârzie la antrenamente, cine e mereu pe telefon și cine se joacă cel mai mult pe calculator? Alte întrebări: cine face cele mai multe farse din echipă, cine are cele mai mari șanse să devină antrenor, cine e cel mai bun jucător de teren în poartă, cine nu ratează la penaltyuri niciodată. Vezi răspunsurile în clipul video UEFA.

Cehia a remizat cu Georgia 1-1, în grupa F. Rezultatul poate fi considerat unul bun și pentru România, în perspectiva unei eventuale calificări de pe locul trei din grupă. În grupa F, locul trei e ocupat acum de Cehia cu doar un singur punct.

„Atacul Belgiei e peste multe de la Euro (și clar peste toate de la noi din grupă). Doku e imprevizibil. Îți vine și de pe stânga, și de pe dreapta. Atenție la contacte și mai ales în careu!”, scrie jurnalistul Răzvan Luțac în siteul nostru de sport.

„Lukaku a fost atât de ghinionist încât mi-e frică să nu i se întoarcă la un moment dat. E puternic și le face loc celorlalți coechipieri, vezi Trossard sau KDB, extrem de periculoși”, avertizează ziaristul.

Mii de suporteri români pe străzile din Köln

Suporterii noștri sunt tot mai mulți, se adună de peste tot din oraș. În aproximativ două ore, la 19:30 ora României, zecile de mii de fani ai „Generației de suflet”, cum a numit-o Edi Iordănescu, vor pleca în marș către RheinEnergiSTADION. Arena de 50.000 de locuri, cea mai mare din Koln, este vestită pentru sonorizarea și efectul acustic deosebit. Acesta este motivul pentru care a găzduit numeroase concerte.

Fanii români în Koln, înaintea meciului cu Belgia la EURO 2024 / Sursă: Golazo.ro

Fanii români sunt pretutindeni în Köln. Corespondentul siteului nostru de sport Golazo.ro a surprins imagini cu suporterii ”tricolorilor”:

Edi Iordănescu speră la cel puțin un punct, care ne-ar califica în optimile de finală. Selecționerul ia în calcul să facă puține modificări, toate în partea superioară de teren. Portarul și linia de fund rămân pe poziții. Selecționerul jonglează între ideea de a schimba unul, doi sau cel mult trei jucători. Nimic în plus! 

Semnele de întrebare sunt legate de Denis Drăguș, Răzvan Marin și Florinel Coman.

  • Drăguș îi cunoaște bine pe belgieni, dar a avut un consum uriaș de energie cu Ucraina;
  • Marin a încasat un „galben” și va fi suspendat pentru ultimul meci dacă va fi avertizat din nou;
  • Coman aduce un plus mare în defensivă pe partea stângă, însă Iordănescu e tentat să meargă pe viteza lui Mihăilă.

Echipa probabilă a României: 

  • ROMÂNIA: Niță – Rațiu, Drăgușin, Burcă, Bancu – M. Marin – Man, R. Marin, Stanciu, Mihăilă – Drăguș

În centrul Kölnului s-au adunat și numeroși fani belgieni. Corespondentul siteului nostru de sport Golazo.ro, a surprins în imagini grupurile de fani belgieni care sunt adunați în același loc precum românii. Vezi mai jos o fotogalerie:

Înainte de meciul foarte important cu belgienii, Florinel Coman a explicat pentru siteul oficial al Euro 2024 cât de important este căpitanul Nicușor Stanciu pentru prima reprezentativă a României: „Stanciu reprezintă ceea ce i-a lipsit României pentru a face performanță după atâția ani. A mai jucat la un Euro (2016) și este un lider cu siguranță. Se vede asta și pe teren, dar și în afara lui. Nu este strict cu noi, îi place să glumească, este un tip grozav”.

Un fost jucător român critică jocul naționalei

Unul dintre cele mai mari ziare belgiene, De Staandard, scrie că „România o să fie un adversar frustrant pentru diavolii roșii, dar există soluții”. Este tonul general al presei belgiene, care respectă spiritul de luptă al echipei noastre, dar vorbește și despre lipsa de experiență la înalt nivel.

„Alin Stoica este de părere că România nu joacă fotbal, ci altceva. Ceva speculativ”, scrie editorialistul Cristian Geambașu în GOLAZO.ro, pe marginea celei mai recente polemici de dinainte de meci. Fost jucător în Belgia, Alin Stoica a criticat jocul echipei noastre naționale. „Poate că în oceanul acesta de laude, ode și ditirambe succesive victoriei cu Ucraina se simțea nevoia și de o voce critică. Nu însă de răscoala asta de operetă a lui Alin Stoica”, notează ziaristul. Articolul pe siteul nostru de sport.

Ecran uriaș în centrul Clujului

Cel mai mare festival de film din România, TIFF, de la Cluj a programat o vizionare specială a meciului România – Belgia pe ecranul din centrul Clujului, unde se proiectează filmele, anunță Monitorul de Cluj. Intrarea este gratuită, există 2.000 de scaune și loc pentru mai mulți spectatori.

„Zidul galben” nu mai e o expresie care denumește zecile de mii se suporteri de la Munchen. Pentru că ”Zidul galben” își urmează echipa, ca un scut, protecție și îndemn să depășească inhibițiile. Azi jucăm împotriva Belgiei, locul 3 în clasamentul FIFA între cele mai bune echipe ale lumii. Mii de suporteri români sunt deja, sâmbătă la prânz, în Piața Domului din Köln. Suntem sensibil mai mulți decât belgienii.

Astăzi, Koln, cel mai mare din Renania de Nord-Westfalia, cu peste un milion de locuitori, pare parte din România.

Sâmbătă seară sunt așteptați 25.000 de români pe un stadion de 47.000 de locuri. Mai mult de jumătate. Belgieni, aproximativ 10.000.

Această diferență se vede și în Piața Domului, la câteva sute de metri de Rin. 

Fani români la Euro 2024 / Sursă: Golazo.ro

„România, hei, România, hei, hop, hop, hop”. Și toată lumea sare

Sunt mii de suporteri de-ai noștri strânși aici. Un compatriot e așezat într-un colț și începe să cânte la clarinet melodii românești. În fața lui se formează iute o mulțime galbenă, în semicerc. Clarinetistul dă tonul și fanii cântă. „România, hei, România, hei, România, hei, hop, hop, hop!”. 

Cântă încet la început, stau jos, apoi se ridică dintr-o dată și ridică volumul la maximum. Toată lumea sare. Continuă cu „România, România, ole, ole, ole”. 

Un tânăr cu steagul pe umeri colorează cu creta pe asfalt. 

Fan român la Euro 2024 / Sursă: Golazo.ro

Jucăm cu locul 3 din clasamentul FIFA

„Tricolorii” au debutat cu un senzațional 3-0 cu Ucraina în startul turneului. Acum vor da peste cea mai puternică formație a grupei, Belgia, locul 3 în clasamentul FIFA.

Selecționata antrenată de italianul Domenico Tedesco nu are însă cel mai bun start de turneu. A pierdut în primul meci cu Slovacia, 0-1, și e obligată să câștige dacă vrea să mai spere la calificare. Dacă pentru noi e suspans, pentru ei este crucial. 

În echipa României ar putea apărea din primul minut Valentin Mihăilă, care a lipsit la duelul cu Ucraina din cauza unor probleme medicale. Este apt de joc și i-ar putea lua locul lui Florinel Coman pentru a aduce un plus de viteză în ofensivă.

Fani români la Euro 2024 / Sursă: Golazo.ro

Calcule: cum se califică România în optimi

Situația s-a complicat în grupa noastră după ce Ucraina a reușit s-o învingă pe Slovacia, scor 2-1. 

Ce e sigur e că România se va califica în optimi dacă va obține un punct din ultimele două meciuri.

Un singur scenariu horror ne poate trimite acasă chiar și cu 4 puncte. Se adeverește doar dacă toate cele 4 formații vor încheia grupa la egalitate, iar România pierde la cel puțin 6 goluri cu Belgia.

În acea situație, România ar avea cel mai slab golaveraj din grupă (-3), sub Ucraina (-2) și Slovacia (0).

Fani români la Euro 2024 / Sursă: Golazo.ro

De-a lungul timpului, Belgia și România s-au întâlnit de 12 ori. Au fost consemnate câte cinci victorii de fiecare tabără și două remize. Belgienii stau mai bine la capitolul golaveraj: 14-12.

Polonezul Szymon Marciniak va fi arbitrul partidei de la Koln. El va fi ajutat de compatrioții Tomasz Listkiewicz și Adam Kupsik. Al patrulea oficial este lituanianul Donatas Rumšas. De arbitrajul video (VAR) se va ocupa un alt polonez: Tomasz Kwiatkowski.

Rezultatele consemnate până acum în Grupa E de la Euro 2024

România – Ucraina 3-0
Belgia – Slovacia 0-1
Slovacia – Ucraina 1-2

Vor avea loc:

Belgia – România (astăzi, ora 22:00)
Slovacia – România (26 iunie, de la ora 19:00)
Ucraina – Belgia (26 iunie, de la ora 19:00)

Grupa E, clasament

1 România 3 puncte (3-0 golaveraj) / un meci
2 Ucraina 3 puncte (2-4 golaveraj) / două meciuri
3 Slovacia 3 puncte (2-2 golaveraj) / două meciuri
4 Belgia 0 (0-1 golaveraj) / un meci.

INTERVIURILE HotNews.ro