Sari direct la conținut

VIDEO Microsoft a anunțat o gamă de laptop-uri optimizate pentru era inteligenței artificiale

HotNews.ro
Microsoft la lansarea gamei Copilot, Foto: Jason Redmond / AFP / Profimedia Images
Microsoft la lansarea gamei Copilot, Foto: Jason Redmond / AFP / Profimedia Images

​Microsoft a anunțat, împreună cu mari producători de PC-uri, o gamă de laptop-uri denumită Copilot + la care instrumente de inteligență artificială generativă sunt integrate în sistemul de operare. Laptop-urile vor costa de la 1.000 de dolari în sus, vor fi lansate din 18 iunie și printre brand-uri se numără Dell, Acer, Asus, Samsung, Lenovo și HP.

„Intrăm într-o nouă eră în care computerele nu doar că ne înțeleg, dar pot anticipa ce vrem”, spune Satya Nadella, CEO al Microsoft.

Procesoarele aparatelor din gama Copilot + sunt concepute astfel încât să permită rularea de tehnologii și aplicații de AI generativ pe PC-uri și pe tablete mai rapid decât dacă tehnologiile ar fi accesate prin intermediul unei conexiuni web.

Gama de computere Copilot + va dispune de procesoare Snapdragon X concepute de ARM, iar promisiunea este că aceste procesoare vor oferi putere superioară de computing și autonomie a bateriei care, la unele modele ar putea depăși 20 de ore.

Aceste noi tehnologii de AI generativ le vor permite user-ilor să găsească rapid fișiere la care au lucrat, e-mail-uri de care au nevoie sau site-uri pe care au mai intrat. Aplicațiile de AI generativ vor automatiza în mare măsură operațiuni precum editarea foto, traducerea de text sau scrierea de e-mail-uri.

„Prezentăm o categorie cu totul nouă de PC-uri Windows concepute pentru a dezlănțui întreaga putere a AI-ului mai aproape de utilizatori”, a spus Satya Nadella, în timpul unei conferințe la sediul companiei din Redmond.

„Am reimaginat complet computerul din interior spre exterior”, a declarat Yusuf Mehdi, vicepreședintele companiei.

Noile instrumente, precum traducerea instantanee, generarea de imagini sau întrebările adresate asistentului Copilot, vor fi disponibile fără abonament, fără a deschide aplicații separate.

Microsoft estimează că s-ar putea vinde 50 de milioane de PC-uri cu AI în următoarele 12 luni.

Surse: AFP, Reuters, New York Times

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro