Sari direct la conținut

VIDEO „Nu are carismă, dar ține perfect ritmul”: Un robot cu trei brațe a dirijat un concert în Germania

HotNews.ro
concert simfonic dirijat de un robot cu trei brate, MAiRA Pro S / FOTO: Captură video YouTube
concert simfonic dirijat de un robot cu trei brate, MAiRA Pro S / FOTO: Captură video YouTube

Orchestra Simfonică din Dresda și-a sărbătorit cei 25 de ani de existență cu un spectacol inedit, Robotersinfonie, un concert în două părți, una total umană, în timp ce a doua a fost condusă de un robot cu trei brațe,  MAiRA Pro S, relatează The Guardian, despre care spune, mai în glumă, mai în serios, că „nu are carismă sau pasiune, dar ține perfect ritmul” și  „nu este predispus la izbucniri temperamentale împotriva muzicienilor”.

MAiRA Pro S, dirijorul robot de ultimă generație care și-a făcut debutul în acest weekend la Dresda, iar cele două spectacole ale ei în orașul din estul Germaniei sunt menite să arate cele mai recente progrese ale tehnologiei. 

Directorul artistic al orchestrei din Dresda, Markus Rindt, a spus că intenția „nu este de a înlocui ființele umane”, ci de a interpreta muzică complexă pe care dirijorii umani ar considera-o misiune imposibilă.

Dacă în prima parte concertul a fost condus de un dirijor uman, după antract, MAiRA a preluat bagheta sau, mai bine zis, baghetele. 

A doua parte a spectacolului, în care MAiRA Pro S preia rolul dirijorului conduce concertul, poate fi urmărită de la ora 1.41 a înregistrării.

Robotul este format din trei brațe, fiecare dintre ele cu bagheta lui, pentru a crea ritm. 

Fiecare „braț” are șapte articulații, permițându-i să se miște și să se întindă în toate direcțiile. Dar dacă ea devine puțin prea puternică, se activează un mecanism de siguranță pentru a o împiedica să facă vreun rău atât ei, cât și muzicienilor.

Concertul a fost transmis live duminică.

INTERVIURILE HotNews.ro