Sari direct la conținut

VIDEO „Nu e niciun fel de pericol să pice unii în Dunăre. Domnii îngrijorați să treacă Dunărea cu bacul” – Grindeanu, după numărarea șuruburilor care pică din Podul de la Brăila

HotNews.ro
Sorin Grindeanu, Foto: Guvernul Romaniei
Sorin Grindeanu, Foto: Guvernul Romaniei

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că au fost verificate peste 50.000 din cele aproximativ 100.000 de șuruburi de la podul de la Brăila şi că s-au găsit 180 de şuruburi care nu au fost bine strânse: „Îi asigur pe români că nu e niciun fel de pericol să pice podul, să pice unii în Dunăre”. Grindeanu i-a trimis pe „domnii care sunt îngrijorați” „să treacă Dunărea cu bacul”. Imagini apărute pe rețelele de socializare arată cum cineva scoate cu ușurință cu mâna șuruburile care nu par a fi strânse pe parapetele de pe podul peste Dunăre de la Brăila.

Grindeanu a spus, vineri, într-o conferință de presă la Timișoara, că până joi seară au fost verificate peste 50.000 de şuruburi, fiind găsite 180 care nu erau strânse, iar verificările se vor încheia, probabil, în weekend.

Ministrul Transporturilor a susținut că nu este niciun pericol să cadă podul și nu a ratat ocazia de a fi ironic la adresa USR, după ce europarlamentarul Vlad Botoş a anunțat că a trimis Comisiei Europene o scrisoare în care atrage atenția asupra standardelor de siguranţă în construcţii în privinţa podului de la Brăila.

„Nu e niciun fel de pericol să pice podul, să pice unii în Dunăre”

  • „(…) Îi asigur pe români că nu e niciun fel de pericol să pice podul, să pice unii în Dunăre.
  • Am văzut că sunt şi formaţiuni politice care fac şi plângeri la Bruxelles. Dacă au temeri să treacă peste pod, pot trece şi cu bacul, dacă nimeresc Brăila.
  • Trecând într-un registru serios, vă asigur că nu există probleme de siguranţă în trafic. E o investiţie începută în 2017. Întâmplător, în acea jumătate de an, s-a asigurat finanţarea, s-au făcut primii paşi pentru această investiţie.
  • Nu înţeleg această dorinţă a unora, de a scoate în evidenţă doar lucrurile rele, doar faptul că în România nimic nu se poate întâmplă bine. Din 2017 până acum au fost mai mulţi miniştri, premieri, i-am invitat pe toţi cu excepţia unuia, numai cel dinaintea mea nu a fost. Probabil nu avea de ce să vină, că nu a făcut nimic pe acel subiect. În rest au fost toţi, indiferent de culoarea politică”, a declarat Grindeanu.

„Domnii care sunt îngrijoraţi să treacă cu bacul”

El s-a referit din nou și la denivelările apărute în asfalt pe podul de la Brăila, susținând, de asemenea, că nu este niciun pericol:

  • ”În al treilea rând, am mai văzut şi în urmă cu 3 săptămâni când am avut o reuniune cu Departamentul de Stat,cu Ambasada SUA, la Galaţi şi am văzut că sunt ştiri că ar fi denivelări şi e risc să pice unii în Dunăre.
  • Fiind la Galaţi, am trecut pe pod. E adevărat că în aceste săptămâni CNAIR a dat restricţii de trafic. Când sunt temperaturi mari, se dau restricţii de trafic peste tot, nu doar în România. Că nu au respectat nişte domni aceste restricţii, au fost amendaţi. Lucrarea şi responsabilitatea e a constructorului. Nu fac lucrările cum trebuie, vor plăti. Nu există niciun fel de pericol.
  • Domnii care sunt îngrijoraţi, să treacă cu bacul”.

VIDEO Imagini cu șuruburi scoase cu mâna din parapete la Podul de la Brăila

Imagini apărute pe rețelele de socializare arată cum cineva scoate cu ușurință cu mâna șuruburile care nu par a fi strânse pe parapetele de pe Podul peste Dunăre de la Brăila. În video, persoana care filmează arată cum scoate unul după altul mai multe șuruburi ce nu par a fi prinse deloc.

„Ce-ai făcut, mă? Ia uite. Totul… Nimic nu e strâns”, spune persoana care a filmat cum scoate cu mâna goală șuruburile din parapete.

În replică, CNAIR a transmis că de vină ar fi constructorul pentru aceste probleme, dar că ele nu afectează siguranța podului. Totodată, CNAIR amintește că podul nu a fost încă recepționat.

Compania Naţional de Administrare a Infrastructurii Rutiere a cerut apoi constructorului să verifice toate șuruburile, spunând că podul va fi recepţionat doar dacă respectă standardele de calitate.

Denivelări în asfaltul de pe Pod, la nici o lună de la inaugurare

Pe podul peste Dunăre de la Brăila, inaugurat în 6 iulie, au apărut denivelări la rampe și pe viaductul principal, conform unor imagini apărute în spațiul public la începutul lunii august.

Sorin Grindeanu a spus că a văzut unele articole care spuneau că „sar camioanele în Dunăre de la denivelări” și că totul este o exagerare. El a acuzat că problemele apărute au fost cauzate de către transportatorii care nu au respectat restricțiile de tonaj.

„Eu înţeleg exagerările şi înţeleg că sunt anumite denivelări cauzate de următorul lucru: la anumite temperaturi există restricţii de tonaj. Asta e. Nu e doar pe podul de la Brăila, ci peste tot. Nu au fost respectate, înţeleg. S-a ajuns la acele denivelări pe sensul dinspre Tulcea spre Brăila cauzate de nerespectarea restricţiilor”, declara ministrul Transporturilor.

Inaugurat, dar nefinalizat – Restricții de circulație pe podul de la Brăila până la sfârșitul lunii noiembrie

Podul peste Dunăre de la Brăila, una dintre cele mai complexe lucrări de infrastructură realizate vreodată în România, a fost inaugurat în 6 iulie.

Circulația a fost deschisă deși lucrările încă nu sunt complet finalizate, iar drumul principal de legătură cu malul din Tulcea nu va fi gata decât abia la final de an.

Centrul Infotrafic al Poliției Române a anunțat atunci că pe podul de la Brăila va exista restricție de viteză de 80 de kilometri la oră.

De asemenea, noaptea, în intervalul orar 21.00 – 06.00, de luni până vineri, circulația pe podul de la Brăila va fi suspendată. În acele intervale de noapte constructorul se va ocupa de demontarea uriașelor macarale folosite la ridicarea podului.

În weekend-uri și sărbători legale (chiar dacă sunt zile din cursul săptămânii), circulația rutieră va fi deschisă, anunța Infotrafic.

Aceste măsuri se aplică până la data de 30.11.2023.

Podul de la Brăila – „Golden Gate-ul” de peste Dunăre – al treilea pod suspendat ca dimensiune din țările UE

Lungimea totală a podului suspendat peste Dunăre este de 1.974,30 metri, iar deschiderea centrală este de 1.120 metri.

Comparativ, celebrul pod Golden Gate din San Francisco are o lungime de 1.970 de metri și o deschidere centrală de 1.280 de metri.

Podul de la Brăila are, practic, trei deschideri: o deschidere principala (1.120 m) și două deschideri laterale de 489,65 m pe malul Brăila și 364,65 m pe malul Tulcea. De o parte și de alta sunt două viaducte de acces în lungime de câte 110 m fiecare.

„La momentul finalizării va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale și al lungimii”, nota Compania de Drumuri la debutul proiectului.

Mai exact, este vorba de topul podurilor suspendate din actuala UE – Podul de la Brăila va fi pe locul trei după deschiderea principală după Great Belt Bridge – Danemarca (1.624 metri) și Höga Kusten Bridge – Suedia (1.210 metri).

Cele două turnuri ale Podului ating o înălțime de 192 metri și sunt practic cele mai înalte construcții din România (excepție fac unele coșuri de fum sau antene).

Cei patru piloni principali ai podului sunt goi pe interior și sunt dotați cu lifturi și scări de acces pentru mentenanță.

Lungimea totală a drumurilor (inclusiv podul) este de 23,413 km și cuprinde două secțiuni: drumul principal Brăila – Jijila, cu o lungime 19,095 km și drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin, în lungime de 4,328 km.

  • Drumul principal Brăila – Jijila. Are o lungime de 19,095 Km si va fi prevăzut cu două benzi de circulație pe sens până la kilometrul 8, și apoi cu câte o bandă de circulație pe sens până la finalul proiectului – km 19. Drumul are și benzi de încadrare, acostamente, zona mediană și zona de parapete.
  • Drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Măcin (care se deschide pe 6 iulie). Cu o lungime de 4,328 km, acest drum este prevăzut cu o bandă de circulație pe sens. Drumul de legătură pornește de la km 7+940 al drumului principal (Brăila- Jijila) si se intersectează cu DN22 Smârdan-Măcin.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro