Sari direct la conținut

VIDEO Povestea lui Vladimir, chitaristul aruncat de război pe străzi: ”Nimic nu mai e normal. Mi-e frică, dar încerc să rămân calm!”

HotNews.ro
Vladimir, chitarist din Ucraina, Foto: Alex Buzica/RRA
Vladimir, chitarist din Ucraina, Foto: Alex Buzica/RRA

La Cernăuți, aproape de granița cu România, alarmele sună de câteva ori pe zi. Cei care trăiesc aici spun că sunt norocoși, până acum în orașul lor nu au fost bombardamente. ”Îți poți da seama ca este razboi, doar uitandu-te la chipurile oamenilor care merg pe stradă!” – povestește Alex Buzică, trimisul special Radio România în Ucraina.

În fiecare dimineață, în parcul central au loc scene emoționante. Din când în când, liniștea apăsătoare a orașului este spartă de glasul ucrainienilor care cântă imnul. Atunci, mașinile se opresc. La fel și pietonii, iar cei mai mulți dintre ei cântă împreună. Cel mai probabil, sunt singurele momente când oamenii se bucură că sunt împreună și își oferă unii altora dovezi clare de patriotism.

Sunetul alarmelor în Cernăuți. Video: Alex Buzică/RRA

Cei mai mulți artiști sunt și ei, tot pe străzi. Mulți aleg zona pietonală. Tot acolo merge și Vladimir, un tânăr chitarist. Avea o viață frumoasă înainte de război – își realizase visul și cânta într-o formație. Acum, artistul susține mici recitaluri, în schimbul unor sume de bani lăsate de trecători.

Cântă in engleză și zâmbește, dar în spatele acestui zâmbet se ascunde o poveste la fel de dureroasă ca piesele pe care le cântă….”Nu pot spune ca nu îmi este frică, nimic nu mai este normal. Cu siguranță, oamenii își vor reveni după ce vom scăpa de războiul acesta.

Înainte de razboi, eram muzician, cântam într-o formație la chitară, nu lucram decât in domeniul muzical, eu scriam versurile, atat in engleză cât și în ucraineană sau rusă, iar trupa îmi cânta compozitiile.

Acum, nu mai fac acest lucru, mai ales ca nu mai am când, pentru ca locuiesc la mine alți șase membri ai familiei impreuna cu 3 copii mici, fugiti din Harcov de teama razboiului: matușa mea, sora mea, soțul ei și verisorii impreuna cu cei mici. Sunt afectați foarte rău de război!

Ieri, totul era ok, iar astăzi, uite unde suntem. Dar e bine ca aici este pace, în Cernăuți. Revenind la muzică, acum nu mai produc nimic, din acest motiv am decis sa ies sa cânt pe strada, așa mai câștig un ban.

Momentan sunt calm si asta le doresc tuturor, sa fie calmi si sa se gândească la faptul că, undeva, unii oameni sunt grav afectati de bombardamente si trebuie sa ne rugăm pentru ei, încerc să gândesc pozitiv”, mai spune Vladimir.

Viață normală, în vremuri de război

Dincolo de panica pe care o resimt zilnic, mulți dintre locuitorii orașului Cernăuți s-au reîntors la locurile lor de muncă. Viața trebuie să meargă înainte. Magazinele si restaurantele s-au redeschis, iar școala de fotbal pentru juniorii din oraș i-a chemat pe cei mici la antrenamente.

Foto: Ilie Pintea/RRA

S-au redeschis și cele două cinematografe din centrul orașului, dar acolo rulează doar filme pentru copii. Și muzeele din zona primesc vizitatori, iar aceștia nu trebuie sa plateasca intrarea, dar sunt rugați să lase o mica donație înainte de a pleca, totul pentru a sprijini armata ucraineană. Opera, sala de concerte si teatrul din Cernăuți au rămas închise.

Video: Ilie Pintea/corespondent RRA

Morții se plâng în fiecare dimineață

În fiecare dimineață, la ora 9.00, are loc un ceremonial în memoria victimelor războiului. Se aud clopotele bisericii, iar trecătorii se opresc pentru câteva clipe pentru a-i comemora pe cei care și-au pierdut viața. Militarii și forțele de ordine dau onorul eroilor. Această ceremonie are loc în fiecare dimineață, pe tot teritoriul Ucrainei.

Mii de militari au murit și alte zeci de mii au suferit răni de la sfârșitul lunii februarie și până astăzi.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro