Sari direct la conținut

VIDEO Rolul investițiilor în relansarea economiei – Principalele declarații

PwC România
30 de ani - PwC România - eveniment 10 martie, Foto: PwC România
30 de ani - PwC România - eveniment 10 martie, Foto: PwC România

Evenimentul ”Rolul investițiilor în relansarea economiei: Cum le atragem? Cum le convingem să rămână în România?”, organizat de PwC România s-a încheiat. Intră în articol pentru înregistrarea evenimentului și pentru principalele declarații ale vorbitorilor.

Urmăriți înregistrarea evenimentului aici:

Au participat Dan Barna, Viceprim-ministru, Iulian Stanciu, CEO eMAG, Mihai Marcu, CEO Medlife, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania, Ionuț Simion, Country Managing Partner PwC România, Dinu Bumbăcea, Lider Consultanță pentru afaceri, Daniel Anghel, Lider servicii fiscale și juridice și Kenneth Spiteri, Lider Audit. Pe parcursul discuțiilor au mai avut intervenții Andreea Mitiriță, Ana Maria Butucaru și Florin Deaconescu, Parteneri PwC România.

Principalele declarații:

Ionut Simion: ”Anul 2021 este un an crucial pentru relansarea economiei românești pentru că venim după un an cu două valuri de pandemie și suntem deja în al treilea val. Dar este și un an aniversar pentru noi pentru că împlinim 30 de ani de existență în România. Sunt 30 de ani de când contribuim la construcția și dezvoltarea mediului economico-social din România, de când participăm în mod activ la elaborarea și implementarea legislației în multe domenii cheie, ajutăm la înființarea și consolidarea instituțiilor și asociațiilor profesionale și oferim consultanță companiilor locale și internaționale, dar și instituțiilor publice în consolidarea activității. Ne propunem să continuăm acest rol activ pe viitor pentru că România are un sector privat puternic, dar are nevoie și de implicarea statului”.

Omer Tetik: ”2020 a fost un an de adaptare, reziliență, încercăm să ne reinventăm. Din punct de vedere business, antreprenorii au fost segmentul nostru.Trimestrul al patrulea a fost foarte puternic și pentru noi din punct de vedere al activității. Ianuarie 2021 a fost o lună record pentru noi și avem toate premisele să mergem mai departe. Sunt foarte multe oportunități de investiții, am văzut ca a fost un moment bun și unele industrii, destul de provocate de criză, gen Horeca, unii au folosit asta pentru vânzare online, delivery services și așa mai departe, alții au folosit asta pentru training sau renovarea spațiilor. Dar mai departe este și un hard reset, ne repoziționăm ca țară, la nivel de industrii. După aceasta resetare economică suntem la un început aproape egal pentru toți. Este important să ne gândim cum vom continua activitatea, investițiile, de acum înainte. Cele mai importante sunt investițiile în educație, in oameni, în tineri, și sănătate, ca să-i păstrăm în țară”.

”Cel mai mult ne dorim predictibilitate, transparența și accelerare, să trecem de la discuția ce trebuia să facem, la hai să facem și să finalizăm. Sunt investitori mari interesați de România acum. Cea mai mare dorință a noastră este să nu ratăm această oportunitate, să accelerăm, să dublăm utilizarea fondurilor europene. Pentru mine este un mister, Uniunea Europeană ne oferă miliarde de euro și noi întârziem să-i încasăm, să investim în educație, sănătate, infrastructură, digitalizare. Ar trebui să investim mai mult în cercetare, dezvoltare, să ne poziționăm bine în această nouă conjunctură geo economică”

”Cred ca aveți un rol important de a ne ajuta cu direcții, cifre, studii, ar fi bine sa ne promovați practicile bune din alte tari, sa ne ghidați, să aducem practicile bune în România, să fiți hub de informații”.

Daniel Anghel: ”Sunt anumite zone unde putem îmbunătăți lucrurile: impozitarea muncii este foarte mare. Ca să avem zone fiscale din care să cheltuim pentru sănătate, educație, pentru infrastructură avem nevoie și de venituri fiscale la nivel de colectare mai ridicat. Suntem pe penultimul loc în UE, cu 26% din PIB încasări bugetare, față de o medie de 40%, mai avem mult de parcurs”.

Mihai Marcu: ”Putem să ne împrumutăm de la bănci și să ne finanțăm de la bursă, este un avantaj foarte mare pe piață. Miza cea mai mare a acestei guvernări de dreapta este a reuși să listeze Hidroelectrica și multe companii de stat, să întărească bursa din București care poate deveni regională. Nu știu dacă România a mai fost într-un moment atât de bine plasată față de regiune.”

”În ultimele luni am văzut companii mari, portofolio managers care au călcat România cu interes. Dacă și Guvernul înțelege importanța dezvoltării pieței de capital, cred că foarte mulți români vor beneficia pe viitor, cum s-a întâmplat în Polonia”.

„Vaccinuri sunt, dar miza va apărea în iunie-iulie când vor fi vaccinuri și nu vor fi persoane care vor să se vaccineze. Cred că asta trebuie pregătită cu mare atenție și cred că trebuie să facă parte din discursul public în mod constant.”

”O țară trebuie să dovedească că poate să aibă grijă de ea singura. România trebuie să aibă o independență a cercetării, a resurselor, a backup-ului, de vaccinuri, nu poate sa aștepte după alții”.

”Viitorii turiști, viitorii investitori, viitoarele fabrici, viitoarele destinații, viitoarele universități vor fi acolo unde pandemia a fost ținută sub control mulți ani.”

”Cred că investițiile în sănătate se vor schimba tehnologic, vom investi mult în abonamente. În această perioadă a pandemiei, puteai să ai orice asigurare, și de 1 milion euro, nimeni nu te putea ajuta.Pacientul viitorului va fi total diferit, iar provocarea va fi sa investim în capacitățile necesare”.

”Sunteți una dintre cele mai active firme prin generarea de idei, amplificarea soluțiilor pentru noi antreprenorii”.

Dinu Bumbăcea: ”Am fost și suntem foarte ancorați pe piața din România și ne dorim să sprijinim atât autoritățile în identificarea proiectelor de investiții, cât și să fim un hub de informații sau accelerare de know how”.

Dan Barna: ”Lumea se schimbă. Campania de vaccinare va avea succes, în câteva luni ne putem întoarce la viața pe care o știam, dar economia nu va mai fi ca înainte. Presiunea pe care a pus-o pandemia schimba lumea economică și trebuie să ne adaptăm cu toții la această paradigmă”.

”Acest Guvern crede în dialogul cu mediul de afaceri, pentru că dialogul construiește încredere și fără încredere nu sunt investiții și investițiile sunt cele care creează locuri de muncă, care generează taxe, prin care putem să rezolvăm acele probleme ale societății. Acele decalaje pe care România le are și la nivelul pieței și a nivelului de trai, sunt din perspectiva celor care ne urmăresc oportunități. Acest Guvern este open for business cu adevărat”.

”La începutul anilor 2000, după ce am terminat facultatea, prima mea mașină nouă am cumpărat-o din bani câștigați empiric pe bursă”.

”Dacă vorbim de buget: investițiile sunt 12,5 miliarde euro, cel mai mare pe investiții pe care l-a avut România până în momentul de față și obiectivul nostru este ca în următorii patru ani să ajungem undeva la 50 miliarde euro. Înțelegem că dacă nu facem investiții restul este șueta de conferință”.

”Fondurile din programul de reziliență, aceste 30 miliarde euro, vor fi o infuzie forte importantă de dezvoltare, jumătate granturi, jumătate împrumuturi, care au această constrângere, sunt o oportunitate strategică pentru acești bani trebuie să finanțeze proiecte care se termina până în 2026. Abordarea acestui proiect este diferită pentru că este o abordare de rezultate, proiectele trebuie finalizate”.

”România în următorul an și următorii ani nu o să aibă o problemă de finanțare pentru că Uniunea Europeană, PNRR și pentru că există, prin contextul în care ne aflăm noi acum, ca stabilitate și pentru că ne-am descurcat decent în pandemie. Există o disponibilitate de resursă financiară și din mediul privat și fonduri europene la dispoziția noastră. Provocarea reală pe care noi o avem este să creăm proiecte care să atragă acești bani. Asta e de fapt miza, ăsta e pariul pe care eu și colegii din guvern suntem obligați să-l câștigăm”.

„Miza sau provocarea este capacitatea noastră pe fiecare bucată de sector să generăm proiecte suficiente de consistente și de închegate ca acești bani să poată fi cheltuiți”.

Iulian Stanciu: ”Această criză a demonstrat utilitatea business-urilor digitale și a început să se discute foarte mult despre economia digitală și infrastructură digitală, care va reprezenta de fapt principala economie a viitorului”.

”Avem un plan de investiții de un miliard lei. Aceste investiții pe care le vom face vor constitui o bază pentru dezvoltarea economiei digitale, cel puțin în zona noastră de e-commerce”.

”Cred că alături de capitalul uman și resursele naturale, companiile sunt un asset important când vorbim de țara respectivă”.

„Această criză a dat un imbold foarte mare tehnologizării și digitalizării companiilor La nivel de investiții sunt foarte mulți bani pe piețele de capital, bani care vor să vină către România, să cumpere asseturi în România. În domeniul nostru am văzut două companii mari din Polonia, fiecare și-au încărcat debaraua cu câte un miliard de euro pentru investiții în extindere. Investiții pariază foarte mult pe acest domeniu. Bani sunt, dar trebuie atrași și investiți mai departe și vor crea un efect pozitiv în economie și din ce în ce mai mulți antreprenori în zonele respective”.

”Nivelul de educație este direct proporțional cu valoarea adăugată produsă de economie, care acum este mică spre medie”.

”Sunt mulți bani din afară și trebuie să ne conectăm la aceste fluxuri, sunt investitori cu portofolii peste 100 miliarde, care sună și întreabă de oportunități. Avem nevoie de povești și de execuție”.

„La cum măsurăm macroeconomic, avem o pondere a IT&C de peste 7% din PIB, dar economia digitală înseamnă cîte un share din fiecare verticală: agricultură, comerț, educație, care în România economia digitală se duce sper 20%. Încă nu avem niște date foarte clare, dar s-ar putea să fie principala ramura economică și aici oportunitățile sunt foarte mari”.

Evenimentul face parte dintr-o serie de cinci dezbateri pe teme esențiale pentru mediul de afaceri pe care PwC România le va organiza în perioada următoare. În 2021, PwC România marchează 30 de ani de activitate pe piața locală, timp în care a contribuit constant la dezbaterea publică și la promovarea subiectelor de importante pentru economie.

Aici puteți urmări evenimentul: VIDEO Conferința PwC România: Noua politică fiscală, la ce să ne așteptăm în 2021? Principalele declarații

ARHIVĂ COMENTARII