Sari direct la conținut

VIDEO S-a deschis traficul pe primul tronson din Autostrada Bucureștiului A0: Lot construit de UMB, dar dat în trafic doar parțial

HotNews.ro
Autostrada A0 la intersectia cu A3, Foto: Captura YouTube
Autostrada A0 la intersectia cu A3, Foto: Captura YouTube

Primul tronson al autostrăzii de centură a Capitalei A0 s-a deschis miercuri de la ora 15.00. Constructorul român UMB practic finalizează lucrările la Lotul 2 din A0 Nord mult înainte de termenul oficial, însă traficul a fost eschis doar pe aproape 10 km din cei 19 km ai lotului, între DN1 și Autostrada A3.

Constructorul român UMB a dat în trafic de la ora 15.00 circa 9,5 km din cei 19 km de pe A0 Nord Lotul 2, mai exact porțiunea dintre DN1 și A3.

Restul kilometrilor de pe acest lot sunt de-o parte și alta a nodurilor rutiere și nu au o descărcare de trafic care să permită folosirea lor.

  • „Iresponsabilii CNAIR n-au fost în stare să facă o descărcare provizorie promisă de nenumărate ori mai bine de un an”, apreciază dur Asociația Pro Infrastructura.

De cealaltă parte, șeful de la CNAIR spune că nici nu se va mai discuta de o descărcare temporară, ci speră ca anul viitor constructorul lotului adiacent – chinezii de la CCECC care au semnat contractul în primăvară – vor prioritiza și vor termina în timp record (n.r.) legătura și nodul rutier cu DN2.

  • „Anul viitor, după asigurarea legăturii de lotul 3, A0 Nord, circulația va fi posibilă la profil de autostradă între DN1 și #DN2 pe 21 de km”, spune Cristian Pistol, șeful CNAIR.

Cea mai mare parte a tronsonului din A0 Nord care nu va fi folosită – aproape 7 kilometri – este de la nordul rutier cu A3 și până spre DN2 la Afumați. Restul care rămâne nefolosit este un „ciot” de la intersecția cu DN1 și până în dreptul localității Corbeanca.

UMB a început oficial lucrările la acest tronson în august 2022 și avea ca termen de finalizare oficial 1 iunie 2024, astfel că deschiderea parțială acum și finalizarea tuturor lucrărilor în următoarele luni va însemna practic un contract terminat înainte de termen, un lucru devenit aproape deja o „tradiție” pentru companiile omului de afaceri Dorinel Umbrărescu.

Pe de altă parte, Asociația Pro Infrastructura amintește că oficial UMB a primit autorizația de construire pe 1 august 2022 – moment de la care curge termenul oficial de 22 de luni, însă constructorul român ar fi început de fapt unele lucrări mult mai devreme, încă din noiembrie 2021.

A0 Nord – Lot 2 (DN1/Corbeanca – DN2/Afumați)

Lungime: 19 km, 2 noduri rutiere – cu A3 și DN1

Valoare: 832 mil lei

Constructor: Asocierea SA&PE Construct – Spedition UMB – contractat în mai 2021

Ordin de începere dat în 16 august 2021

Autorizație lucrări execuție: 1 august 2024

Termen: 12 luni proiectare + 22 de luni execuție

Stadiu (noiembrie 2023): 93%

Finalizare posibilă: Q4 2023 (parțial) / Q2 2024 (total)

Autostrada A0 Nord – Doar tronsoanele UMB sunt în execuție acum / Lotul 1 abia a fost contractat, după patru ani de licitație

Pe Lotul 1 Dragomirești (spre A1) la Corbeanca (spre DN1) (lungime: 17,5 km, Valoare: 815 mil lei) CNAIR a reușit să contracteze proiectarea și execuția abia recent cu o asociere condusă de italienii de la Impresa Pizzarotti după mai bine de patru ani de licitație, un record negativ din toate punctele de vedere.

Românii de la UMB lucrează în nordul Bucureștiului pe A0 pe Lotul 2 (Lungime: 19 km, DN1-A3-Afumați, Valoare: 832 mil lei) și au bătut noi recorduri în materie de viteză.

Pe Lotul 3 DN2-DN3 (Lungime: 8,6 km, Valoare: 398 mil lei), CNAIR a semnat la început de an contractul de proiectare și execuție cu chinezii de la CCECC. De la aceștia, acum, oficialii de la CNAIR vor cu tărie să prioritizeze și să execute întâi nodul rutier cu DN2 și legătură cu A0 Nord Lotul 2, lotul UMB deschis parțial în noiembrie 2023.

Tot UMB a început recent lucrul și pe Lotul 4 din A0 Nord (Lungime: 4,47 km, Valoare: 313 mil lei), cel care ajunge de la DN3 (Cernica) la A2, trecând pe un viaduct foarte lung râul Colentina. Acest lot are un termen de execuție de 18 luni, deci finalizarea sa ar putea avea loc la final de 2024 sau început de 2025, însă cum nu există o descărcare în capătul dinspre DN3, deschiderea circulației este complet dependentă de Lotul 3, adiacent.

VEZI ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro