Sari direct la conținut

VIDEO S-a inaugurat o nouă autostradă: Trafic deschis pe singura bucată lipsă din A3 de la Târgu Mureș până la Cluj-Napoca

HotNews.ro
Autostrada A3 Chețani - Câmpia Turzii, Foto: Facebook - Cristian Pistol
Autostrada A3 Chețani - Câmpia Turzii, Foto: Facebook - Cristian Pistol

Traficul rutier pe Autostrada Transilvania a fost deschis joi, de la ora 15.00, pe ultima porțiune lipsă practic dintre Târgu Mureș și Cluj-Napoca. Sectorul de 15,7 km de autostradă dintre Chețani și Câmpia Turzii a fost inaugurat cu aproape 9 luni înainte de termen, un nou „record național” în materie de inaugurări anticipate.

Traficul pe sectorul din A3 Chețani – Câmpia Turzii s-a deschis joi, la ora 15.00.

Din acest moment șoferii vor putea practic să circule neîntrerupt pe autostradă din apropiere de Târgu Mureș (zona Aeroportului) până după Cluj-Napoca, la Nădășelu în nord-vestul municipiului.

Inaugurarea unui tronson de autostradă cu aproape 9 luni înainte de termenul contractual ar însemna „un record național”, după cum aprecia recent și Asociația Pro Infrastructura.

  • „Strabag și Geiger, au rupt toate normele și au șanse maxime să stabilească un record național: inaugurarea unui sector de autostradă cu 9 luni înainte de termen”, scria Pro Infrastructura.

Fostul secretar de stat în Transporturi, Horațiu Cosma amintește că pe acest proiect, totuși, s-a lucrat inițial încă din 2017, dar că în 2021 șantierul era blocat „abia la 40%, iar constructorul în insolvență”.

  • Cătălin Drulă a „rupt pisica”, a reziliat contractul și a relicitat urgent lucrările. Doi ani mai târziu, șantierul e pe ultima sută de metri. Se va deschide săptămâna viitoare și va permite circulația continuă pe autostradă de la Tg. Mureș la Cluj, Alba Iulia, Sibiu sau Deva”, spune Cosma.

Asocierea STRABAG SRL – GEIGER TRANSILVANIA SRL a început lucrările la început de an, după o perioadă de câteva luni pentru proiectare. Contractul a fost semnat pe 26 octombrie pentru circa 420 de milioane de lei, cu ordinul de începere venind la final de noiembrie. Termenul contractual este de 3 luni pentru proiectare și 18 luni pentru execuție – mai exact, termenul de finalizare este august 2024.

Contractul inițial de circa 280 de milioane de lei cu firma românească Straco a fost reziliat în martie 2021, la șase ani de la semnare, din cauză că firma de construcție a intrat în insolvență, iar în 2021 stadiul fizic era puțin sub 40%.

A3 Chețani – Câmpia Turzii, singura bucată lipsă din Autostrada Transilvania de la Târgu Mureș până după Cluj-Napoca

Tronsonul Chețani – Câmpia Turzii este singura bucată lipsă din autostrada Transilvania dintre Târgu Mureș și Cluj-Napoca.

De la Chețani pe A3 sunt 36 de km până la Târgu Mureș (fără drumul de legătură de la Ungheni), iar de la Câmpia Turzii șoferii pot circula pe circa 62 de kilometri pe A3 până la Nădășelu, la nord-vest de Cluj-Napoca.

Odată finalizat lotul Chețani – Câmpia Turzii mașinile pot circula neîntrerupt pe Autostrada Transilvania pe aproape 113 km.

Autostrada Transilvania A3 Chețani-Câmpia Turzii

Lungime: 15,7 km

Constructor nou: Strabag – Geiger (valoare 420 mil. lei)

Constructor vechi: (2016-2021): S.C. STRACO GRUP S.R.L. – S.C. SPECIALIST CONSULTING S.R.L. – S.C. TOTAL ROAD S.R.L (valoare 280 mil lei)

Termen de finalizare: 21 luni (3 luni proiectare + 18 luni execuție)

Finalizare posibilă: Q4 2023

Stadiu (decembrie 2023): cca 90%

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro