VIDEO SUA: Senatul a votat in favoarea majoratii plafonului de indatorare, Obama a promulgat proiectul
- Redactia Hotnews
Planul pentru ridicarea plafonului de indatorare a SUA a fost votat marti de Senatul american, cu doar cateva ore inainte de termenul limita pana la care Congresul trebuia sa ia o decizie pentru a evita incapacitatea de plata. Proiectul a fost inaintat presedintelui Barack Obama pentru promulgare, informeaza Reuters.
Masura, care prevede majorarea plafonului datoriei cu 2,100 miliarde de dolari, reducerea deficitului si a cheltuielilor, a fost aprobata de Senat cu 74 de voturi pentru si 26 impotriva, dupa ce a aceasta a trecut luni si de Camera Reprezentantilor.
Directorul de comunicatii al Casei Albe, Dan Pfeiffer, a declarat ca proiectul de lege va fi semnat de presedintele Obama „imediat ce va ajunge pe biroul sau”.
Intr-o declaratie de presa sustinuta dupa votul din Senat, presedintele Barack Obama a cerut Congresului sa ia masuri pentru a stimula economia si pentru a crea noi locuri de munca, dupa adoptarea acordului care permite Statelor Unite sa evite intrarea in incapacitate de plata.
- „Trebuie sa facem tot ce putem pentru a pune America pe picioare si pentru a dezvolta economia”, a spus presedintele american.
- „Nu putem echilibra bugetul pe spinarea oamenilor care au avut cel mai mult de suferit de pe urma recesiunii”, a adaugat Obama.
- In septembrie, „atunci cand Congresul se intoarce din vacanta, ii invit sa ia masuri imediate, bipartizane, care sa faca diferenta”, a precizat Obama. „Acest lucru va crea un climat propice pentru noi angajari (…), iar pentru cetatenii care se afla, in prezent, in somaj- locuri de munca mai bune.
- „Trebuie sa incepem cu scutiri de impozite pentru familiile din clasa de mijloc”, a mai spus presedintele SUA.
UPDATE (21.10) – Presedintele Barack Obama a semnat proiectul de lege privind cresterea plafonului datoriei si evitarea intrarii in incapacitate de plata, anunta Casa Alba.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/65d5966bdf3d39fd6d03638acbd62d88/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Acordul la care au ajuns duminica liderii americani prevede ca plafonul datoriei sa fie ridicat cu cel putin 2100 miliarde pentru a „elimina incertitudinea” plasata asupra economiei Statelor Unite.
Ridicarea nivelului datoriei publice va fi insotita de reduceri bugetare in doua etape. Prima transa ar reduce cu aproximativ 1.000 de miliarde cheltuielile bugetare in urmatorii 10 de ani. Apoi, o comisie speciala formata in egala masura din republicani si democratii va face recomandari pentru reducerea cheltuielilor cu 1,500 miliarde tot 10 ani. Aceasta a doua etapa ar include reduceri in multe sectoare, inclusiv in programe sociale si militare. Comisia va aborda, de asemenea, o reforma fiscala pentru a incerca sa genereze venituri.suplimentare.
Comisia ar trebui sa isi finalizeze activitatea pana pe 23 noiembrie. Congresul va suspune votului recomandarile comisiei pe 23 decembrie. In cazul in care comisia nu va conveni asupra a cel putin 1,200 de miliarde dolari in economii sau Congresul respinge constatarile sale, reduceri automate de cheltuieli intra in vigoare in incepand din 2013.