VIDEO Tehnic, recesiunea s-a incheiat. Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR: Nu cred ca din cauze interne am putea re-intra in recesiune. In criza mai ramanem
Romania a iesit din punct de vedere tehnic din recesiune, inregistrand o crestere economica de 0,6% in primul trimestru din acest an, dupa ce si in trimestrul anterior inregistrase o usoara crestere. “Produsul intern brut în trimestrul I 2011 a fost, în termeni reali, mai mare cu 0,6% comparativ cu trimestrul IV 2010 (date ajustate sezonier). Faţă de trimestrul corespunzător din anul 2010, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 1,6% pe seria brută şi cu 0,3% pe seria ajustată sezonier », arata datele oficiale comunicate de INS.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/4177ee15b6ce9d5ea3d3f1856c767573/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Despre criza, iesirea din recesiune, sperante si mai ales despre pericole, HotNews a stat de vorba cu consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Rep :Domnule Vasilescu, se cheama ca am iesit din recesiune…
Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului Bancii Nationale: Practic, avem confirmarea ca am iesit din recesiune la 31 martie. Dupa “bunul” obicei, am putea sa ne imbatam cu apa rece, ceea ce nu e de dorit. Problema nu mai este iesirea tehnica din recesiune ci consolidarea procesului de crestere economica.
- Daca se rastoarna lumea, ne rasturnam si noi cu ea
Rep: Sa traim cu teama sau sa traim cu speranta? Ce pericole ne pasc?
A.V.:Sunt multe pericole. Daca se intampla ceva in China- o recesiune acolo de pilda, sau daca Statele Unite ale Americii re-intra in criza, toate acestea vor influenta desigur restul economiilor. Si evolutiile din UE pot aduce ingrijorari, daca lucrurile se complica… Dar ce sa facem? Daca se rastoarna lumea, ne rasturnam si noi cu ea…
Rep: Si din interior?
A.V.:Nu cred ca din cauze interne am putea re-cadea in recesiune. Dar la noi inca se fac confuzii intre criza si recesiune. Am iesit din recesiune, dar nu si din criza. Criza este întregul, recesiunea este o parte a crizei. O criză poate fi fără recesiune şi s-au văzut multe crize în lume care nu au fost însoţite şi de recesiune, dar o recesiune fără criză nu se poate, pentru că întâi trebuie să se rupă ceva în mersul economiei ca să se ajungă la recesiune şi aceasta ruptură este tocmai criza. Raza de lumina a aparut, dar inca suntem in criza si o perioada vom ramane in criza. Asistam de asemenea la un paradox.
- O imbunatatire a nivelului de trai se va putea simti in urmatorii 2-3 ani.
Rep: Ce paradox?
A.V.:Cunoastem de doi ani ceea ce e o criza economica fara sa fi trecut printr-o criza financiara.
Rep: De unde a aparut notiunea asta de recesiune “tehnica”?
A.V.: Primii care au adus vorba despre recesiunea tehnica au fost cei de la New York Times care au publicat un articol pe aceasta tema. Acolo s-a spus pentru intaia oara ca doua trimestre de scadere economica inseamna recesiune tehnica si, privind in oglinda, doua trimestre consecutive de crestere economica inseamna iesire din recesiune. Intre timp, lucrurile au evoluat, iar Eurostat masoara astazi recesiunea in toate statele europene dupa acelasi criteriu.
Rep: Si intrebarea finala: cand vom resimti la nivelul traiului aceasta iesire din recesiune?
A.V.:Evident, faptul ca am iesit din recesiune nu inseamna ca se va revarsa bunastarea in casele romanilor. O imbunatatire a nivelului de trai se va putea simti in urmatorii 2-3 ani.