VIDEO Traian Basescu: Romania va trimite fregata Regele Ferdinand cu 205 militari in Mediterana pentru operatiuni de blocare a oricarei nave suspecte ca transporta armament catre Libia
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, dupa sedinta CSAT, ca Romania va participa cu 205 militari si doi ofiteri la operatiunile din Libia, cu fregata Regele Ferdinand, care va fi trimisa in 30 de zile in Marea Mediterana: „Guvernul trebuie sa aloce fondurile necesare acestei operatiuni; 4,5 milioane euro pentru a opera 3 luni in Marea Mediterana…suntem stat NATO, Guvernul va trebui sa gaseasca resursele… am decis sa fie gata de plecare in 30 de zile„.
Declaratii Traian Basescu:
- Pe data de 20 martie a fost aprobat planul de operatii pentru impunerea embargoului cu privire la vanzarile de armament catre Libia. Astazi a fost aprobat planul de operatii privind zona de interdictie aeriana. Astazi, la ora 16.00, Consiliul nord atlantic a aprobat directiva de executie pentru impunerea embargoului contra Libiei. Odata cu aprobarea directivei se trece la punerea in aplicare a operatiunii.
- S-a analizat de asemenea contributia Romaniei pentru accelerarea procesului de tranzitie in Afganistan. CSAT a hotarat suplimentarea cu 66 de jandarmi, pentru instruirea fortelor de ordine publica.
- Ar fi bine sa nu dam impresia ca suntem nepregatiti a intelege lucruri elementare. Marii beneficiari ai resurselor petroliere din Libia sunf Italia, Franta, Marea Britanie si SUA.
- 26 martie 2007 – PNL i-a solicitat lui Emil Boc sa se ralieze deciziei de retragere a trupelor romanesti din Irak. Trupele nu s-au retras pentru ca aveau de indeplinit o misiune. Cat timp eu voi fi presedinte, Romania isi va respecta angajamentele. Fortele armate ale Romaniei vor pleca acolo unde trebuie si in limitele posibilitatilor pe care armata le are. Romania ramane un sustinator al ideii ca operatiunile militare trebuie sa se desfasoare si sub mandat NATO, pentru ca ne ajuta pe toti la solidaritate. Romania va continua sa raspunda pozitiv in limita resurselor si daca este vorba de actiuni umanitare.
- Nu au nevoie de un razboi pentru a primi ceea ce deja au. Interventia este pentru a proteja populatia de un lider politic care omoara propria lui populatie. Este bine ca atunci cand se vorbeste despre populatia din Libia, de interese si de solutii sa se aiba in vedere ca e vorba despre o populatie cu foarte multe triburi.
- Fregata va efectua in Libia operatiuni de blocare a oricarei nave suspecte ca ar transporta de exemplu armament catre Libia. Participam la operatiuni la solicitarea NATO. Nava va fi gata de plecare in misiune in 30 de zile.
- Trebuie sa se gaseasca resurse pentru punerea in aplicare a deciziei CSAT si pentru respectarea angajamentului pe care Romania il are fata de NATO. In CSAT sunt membri si ministrul de Finante si prim-ministrul, deci trebuie sa gaseasca resurse pentru punerea in aplicare a deciziei CSAT si pentru respectarea obligatiilor pe care Romania le are fata de Alianta Nord-Atlantica. Pentru ca nava sa opereze timp de trei luni in Marea Mediterana sunt necesare 4,5 milioane euro.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/a3850bd916de5c06e0a9f055a70cbf6d/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Presedintele Traian Basescu a declarat duminica intr-un interviu acordat TVR ca Romania nu are de ce sa se pronunte in momentul de fata in privinta situatiei din Libia, deoarece tara noastra a anuntat deja ca este solidara si respecta fara niciun comentariu rezolutia 1973 a ONU din 17 martie. Traian Basescu a spus ca Romania va actiona in interiorul NATO si se va alinia deciziilor Aliantei.
Generalul (r) Decebal Ilina a discutat online luni cu cititorii HotNews.ro despre razboiul din Libia. Intrebat despre cele doua fregate cumparate in 2003 de la armata engleza, generalul a raspuns ca acestea nu ar putea fi trimise intr-un conflict de asemenea amploare, referindu-se strict la misiuni de lupta si nu de patrulare: „Cele doua fregate cumparate de la armata engleza nu pot fi trimise in zona Mediteranei deoarece armamentul si echipamentele militare de care aceste nave vechi dispun nu pot fi folosite in acest conflict. Dupa procurarea acestor fregate, ar fi trebuit sa urmeze etapa de modernizare a acestora, care viza sistemul de arme, sistemul de comunicatii si sistemul de conducere a focului. Nu au existat cele cateva sute de milioane euro care ar fi trebuit platite pentru aceasta modernizare, ceea ce face ca cele doua fregate sa nu poata fi folosite in conflicte de asemenea amploare”.
Citeste pe aceeasi tema:
HotNews.ro transmite LIVE TEXT declaratiile presedintelui