Sari direct la conținut

VIDEO Tronsonul blestemat de pe Autostrada Transilvania: Lucrări reluate după 12 ani / Cum arată acum lotul abandonat de Bechtel unde s-a ridicat un viaduct prin mijlocul unui lac

HotNews.ro
VIDEO Tronsonul blestemat de pe Autostrada Transilvania: Lucrări reluate după 12 ani / Cum arată acum lotul abandonat de Bechtel unde s-a ridicat un viaduct prin mijlocul unui lac
Suplacu de Barcau - Chiribis, parte din Autostrada Transilvania / Sursă: Captură YouTube

Un constructor român a început să lucreze la finalizarea unui tronson din Autostrada Transilvania care a fost abandonat de Bechtel și a rămas aproape neatins timp de 12 ani. 

Din ianuarie, grupul „Construcții Erbașu” a primit autorizația de construire pentru finalizarea celor aproape 27 de kilometri de autostradă dintre Suplacu de Barcău și Chiribiș. 

Un tronson pe care, în urmă cu mai bine de 15 ani, Bechtel îl realizase până la un stadiu de aproape 50%. Ulterior, în 2013, contractul cu Bechtel a fost reziliat, iar tronsonul a fost abandonat. 

A fost nevoie de 10 ani pentru ca finalizarea proiectului să fie din nou contractată. După relicitare și contractare, expertiza tehnică a arătat că lucrările executate până acum ating un stadiu de 37%, o parte din lucrările executate în trecut de Bechtel având nevoie să fie refăcute de la zero sau consolidate. 

Noi imagini din dronă surprind primele lucrări serioase pe tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș, tronson cunoscut pentru uriașul viaduct de aproape 1,6 km care traversează un lac de acumulare, viaduct ridicat parțial de Bechtel și care a zăcut atâția ani fără să fie finalizat. 

Pro Infrastructura: „Deși tronsonul este banal, sunt ceva riscuri ca să avem surprize neplăcute”

„Momentan antreprenorul se mișcă în ritm de iarnă: nici prea prea, nici foarte foarte”, scrie și Asociația Pro Infrastructura, care a filmat lotul din dronă.

„Tragem nădejde că își va mări semnificativ forțele imediat ce dă colțul ierbii ca să pună la timp în teren restul de aproximativ 60% din lucrările rămase în urma Bechtel”, spune ONG-ul.

„Deși tronsonul este banal, sunt ceva riscuri ca să avem surprize neplăcute cu unele elemente importante lăsate de izbeliște atâta amar de vreme. Deocamdată totul pare sub control, dar vom răsufla ușurați doar după ce vom vedea toate grinzile-mamut produse de Bechtel instalate pe pile. Lucrurile se vor complica dacă grinzile și/sau o parte din fundațiile și elevațiile pilelor vor trebui refăcute.

Sperăm să avem și puțin noroc, dar și parte de un constructor serios, new entry pe infrastructura rutieră majoră, care va dori (și va putea) să facă o figură frumoasă și să respecte termenul contractual, iulie 2026, deci după 22 (douăzeci și doi!) de ani de la prima cupă de excavator dată de Bechtel”, scrie Pro Infrastructura.

A3 Suplacu de Barcău – Chribiș

  • Lungime: 26,35 km
  • Constructor: Construcții Erbașu
  • Valoare: 884 mil lei
  • Contractat în: noiembrie 2023
  • Început proiectare: martie 2024
  • Aurotizație de construcție: ianuarie 2025
  • Termen execuție: 18 luni (iulie 2026)

Obiectul contractului prevede construirea mai multor lucrări de artă, dintre care 3 viaducte, 8 pasaje și 8 poduri, inclusiv un pod de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 1.650 m – Pod peste lac de acumulare la km 6+655.60, acel viaduct început, dar nefinalizat de către Bechtel.

Tronsonul adiacent, cei 13,5 km de la Nușfalău la Suplacu de Barcău, a fost finalizat de o firmă din Turcia și a fost deschis circulației la final de septembrie 2023. Tronsonul de la Chiribiș la Biharia are constructor, dar din cauza unor blocaje în instanță lucrările încă nu au demarat. De la Biharia la graniță autostrada a fost deschisă în 2020.

A3 Biharia - Chiribis - Suplacu de Barcau - Nusfalau, Foto: Hotnews
A3 Biharia – Chiribis – Suplacu de Barcau – Nusfalau, Foto: Hotnews

De ce i se spune „tronsonul blestemat” din Autostrada Transilvania

Tronsonul Suplacu de Barcău – Chiribiș a fost supranumit de-a lungul anilor „tronsonul blestemat”, pentru că deși fusese cel mai avansat ca lucrări dintre cele abandonate de Bechtel, acesta numai nu a putut fi gata. Fie autoritățile nu au putut demara procedurile în timp utile, fie a dat peste constructori ce nu și-au putut onora contractele.

Proiectul de la Suplacu de Barcău la Chiribiș (și mai departe până la Borș) fusese abandonat în 2013 când ministrul PSD de atunci Dan Șova a decis rezilierea contractului cu Bechtel. Tronsonul fusese construit aproape 50%, inclusiv o mare parte din celebrul viaduct de 1,8 km de la Suplacu de Barcău peste lacul de acumulare cu același nume.

Ulterior, CNAIR a scos la licitație proiectul, l-a contractat în 2015 cu o asociere spaniolă (Corsan – Corviam Construccion – SA & SC Consinit SRL & SC Road Consulting & Design Solution SRL & SC Via Design SRL) pe circa 701 milioane de lei, dar în 2016 l-a reziliat din cauza mobilizării slabe a constructorului.

Apoi, abia în decembrie 2020 a fost relansat la licitație proiectul Suplacu de Barcău – Chiribiș, în martie 2021 au fost depuse patru oferte, iar în septembrie 2021 a fost desemnat un câștigător – Construcții Erbașu – Vahostav – SK A.S., ofertă de 542 mil lei. S-au depus contestații, iar apoi licitația nu s-a mai finalizat cu un contract semnat.

Viaductul nefinalizat de Bechtel de la Suplacu de Barcau, Foto: Captura YouTube
Viaductul nefinalizat de Bechtel de la Suplacu de Barcau, Foto: Captura YouTube

În iulie 2022 fostul ministru Cătălin Drulă acuza actuala conducere de la Transporturi că au anulat licitația, deși ministrul Grindeanu anunța atunci pe Facebook că ofertele sunt la reevaluare și că se va da un câștigător până în august. În cele din urmă licitația chiar a fost anulată și meciul mai apoi s-a mutat în instanțe, pe contestarea deciziei de anulare.

Abia după încă jumătate de an CNAIR scoatea din nou la licitație finalizarea tronsonului în cauză.

În noiembrie 2013 era în sfârșit contractată din nou finalizarea contractului. La acel moment se făceau 11 ani de când Bechtel a părăsea șantierul…

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
INTERVIURILE HotNews.ro