Sari direct la conținut

VIDEO UPDATE Hidroelectrica a cerut intrarea in insolventa. Nici un oficial nu vorbeste despre situatia gigantului energetic/ Ministerul Economiei sustine ca nu se implica in aceasta situatie

Energia hidro se vinde greu, Foto: AGERPRES
Energia hidro se vinde greu, Foto: AGERPRES

Societatea comerciala de producere a energiei electrice in hidrocentrale HIDROELECTRICA SA a cerut, in data de 15 iunie 2012, intrarea in insolventa, potrivit unui anunt postat pe site-ul Ministerului Justitiei, portalul instantelor de judecata. Deocamdata, motivele sint necunoscute, iar oficialii companiei refuza orice explicatii pentru neasteptata cerere de intrare in insolventa. Informatii pe surse arata ca intrarea in insolventa ar avea scopul de a scapa de contractele cu „baietii destepti”. Pe de alta parte, intrarea in insolventa ar face practic imposibila listarea la bursa a pachetului de 10%, o operatiune asumata de Romania in acordul cu FMI/BM/CE.

UPDATE 19,30 Din cauza secetei prelungite SC Hidroelectrica SA a hotarat in sedinta Consiliului de Administratie din 15.06.2012 sa inainteze Tribunalului Bucuresti cererea de intrare in procedura generala a insolventei, in scopul reorganizarii activitatii. „Datorita secetei prelungite de la sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea in 2011 a cifrei de afaceri a societatii SC Hidroelectrica SA cu 10%, a pierderilor rezultate in urrna diferentelor de curs valutar si a deprecierii monedei nationale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% in anul 2012, a cresterii datoriilor cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile la 470 milioane lei, a pierderii financiere inregistrate (in 2011 de 121 milioane lei si pe primele cinci Iuni din 2012 de 112 lei) SC Hidroelectrica SA a hotarat in Sedinta Consiliului de Administratie din 15.06.2012 sa inainteze Tribunaiului Bucuresti cererea de intrare in procedura generala a insolventei, in scopul reorganizarii activitatii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in conditiile Iegii 85/2006, la finalizarea caruia societatea sa iasa din procedura insolventei si sa isi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritatiii judecatoresti. Dorim sa asiguram si pe aceasta toti partenerii nostri comerciali, clienti, furnizori si institutii financiare de derularea in continuare a tuturor contractelor in conditii de eficienta, transparenta si Iegalitate, urmarind cresterea si exploatarea in siguranta a capacitatilor de productie concomitent cu pastrarea Iocurilor de munca pentru cei peste 5.000 de angajati si imbunatatirea indicatorilor financiar contabili ai companiei”, se arata in comunicatul Hidroelectrica. Comunicatul este semnat de Remus Vulpescu, presedinte CA al Hidroelectrica.

UPDATE 14.40: Ministerul Economiei a transmis un punct de vedere oficial in care arata ca nu „interfereaza” in procedurile judiciare ale companiilor de stat pentru a nu influenta instantele de judecata. „Hotararea privind cererea de intrare in insolventa a fost luata de Consiliul de Administratie al societatii SC Hidroelectrica SA, iar MECMA, in calitate de actionar, nu interfereaza in niciun fel in procedurile judiciare in care sunt implicate societatile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenta in niciun mod instantele de judecata”, se arata in comunicatul ministerului.

UPDATE 14.20: Oficiali Fondul Proprietatea: „Nu facem niciun comentariu pana la inchiderea sedintei de tranzactionare a BVB. Atunci ne vom exprima printr-un raport, pozitia”. FP este actionar minoritar al Hidroelectrica, cu 19,9439%

UPDATE 13.50: Stefan Gheorghe, directorul general al companiei, a spus ca nu cunoaste detalii despre aceasta situatie

UPDATE13.00: Contactat de HotNews.ro, seful Oficiului pentru Participatiile Statului si Privatizare in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, a afirmat ca nu poate sa infirme, dar nici sa confirme aceasta informatie. Vulpescu sustine ca se va lamuri asupra acestei situatii la intoarcerea sa in tara. In acest moment se afla intr-o delegatie oficiala in Austria, impreuna cu premierul Victor Ponta. Vulpescu este si membru al Consiliului de Administratie al Hidroelectrica. Potrivit CV-ului sau, Vulpescu a fost practician in insolventa in perioada 2009-2012.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/3cf80495cb81b939040e4bffb068872c/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Hidroelectrica este una dintre companiile administrate de OPSPI. Hidroelectrica, una dintre cele mai mari companii din Romania, avea in 2010 o productie de 19,8 TWh si o putere totala instalata de peste 6400 MW. Actionarii S.C. Hidroelectrica S.A. sint Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (80,0561%) si S.C. Fondul Proprietatea S.A. (19,9439%).

Hidroelectrica are in patrimoniu 104 baraje, dintre care 89 baraje mari (cu inaltimea mai mare de 10 m si volum de acumulare peste un milion m3 ). Cel mai inalt baraj este Vidraru (166 metri), cea mai mare acumulare este la Portile de Fier I (volum de 2100 milioane m3).

Reamintim ca statul roman a agreat cu FMI vinzarea pe bursa a unui pachet de 10% din actiunile detinute la Hidroelectrica. De asemenea, Hidroelectrica este pe lista companiilor de stat la care ar trebui organizat concursul pentru pentru introducerea managementului profesionist.

Hidroelectrica este de ani buni in mijlocul scandalului „baietilor destepti”, adica acele companii care au semnat contracte bilaterale cu gigantul energetic la preturi de achizitie scazute si care vind mai departe energia. Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a promis initial ca va rezolva aceasta problema in zece zile de la preluarea mandatului. Ulterior, negocierile s-au prelungit (vezi aici mai multe amanunte despre ce a obtinut pina acum statul din aceste negocieri).

Conducerea Hidroelectrica s-a schimbat la 6 iunie, cind in functia de director general a fost numit provizoriu Stefan Gheorghe, in locul lui Dragos Zachia.

Vom reveni cu amanunte

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro