Sari direct la conținut

VIDEO Update O zi de groaza pentru bancheri. DIICOT a demarat actiunea "Reteaua", audiind o suta de angajati din banci  si ministere

HotNews.ro

Procurorii DIICOT au demarat joi dimineata audieri maraton intr-un dosar extrem de sensibil pentru imaginea bancilor si a corectitudinii functionarilor Statului. Frauda este de peste 22 milioane de euro, spun anchetatorii. “Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru I.M.M.- uri, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepresedinte al unei unitati bancare, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei si Diaconescu Florian Dragos”, se arata in comunicatul remis joi, Hotnews.ro. Oficiali ai BNR au confirmat pentru HotNews ca la baza actiunii DIICOT stau si sesizarile bancii centrale. Sesizarea initiala a fost facuta insa de BCR, care a depistat frauda. In finalul zilei, 17 persoane au fost retinute.

  • BRD: Activitatea bancii nu este afectata de acest eveniment. Ramanem la dispozitia autoritatilor

Primele reactii au fost cele ale institutiilor vizate de anchetatori: Fondul de Garantare si BRD. “Astazi, 1 noiembrie 2012, BRD – Groupe Societe Generale a luat cunostinta de o actiune intreprinsa de procurori ai DIICOT. Conform comunicatului DIICOT, ancheta este in curs de desfasurare, iar faptele vor fi analizate prin raportare la dispozitiile art. 66C procedura penala referitoare la prezumtia de nevinovatie. Activitatea BRD nu este afectata de acest eveniment si BRD ramane la dispozitia autoritatilor pentru a furniza orice informatie necesara legata de acest caz”, se arata intr-un comunicat al BRD, remis redactiei.

Intr-un comunicat remis Hotnews, FGDB precizeaza: depozitele bancare sunt in siguranta. “Anchetele referitoare la posibilele acuzatii de frauda in sistemul de acordare a creditelor nu se refera la activitatea de garantare a depozitelor bancare. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este o institutie independenta, persoana juridica de drept public, al carui obiect de activitate nu are nicio legatura cu activitatea de creditare. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) este o institutie diferita de Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM). Directorul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este Eugen Dijmarescu. Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar are misiunea de a garanta depozitele deponentilor in limita a 100.000 de euro per deponent, per institutie de credit”, se arata in comunicatul FGDB

  • BCR: Am sesizat inca din luna mai fraudele

A urmat apoi reactia BCR. “BCR a sesizat DIICOT, in trimestrul II 2012, ca a descoperit, prin divizia antifrauda specializata a bancii, existenta unor falsuri in dosarele de credit a 4 firme din Calarasi, Oltenita si Bucuresti. Cei cativa salariati ai bancii implicati in aceste cazuri au fost concediati. Banca a depus plangeri penale impotriva acestora si a altor persoane din afara bancii. Banca isi continua activitatea normal, ca principal finantator al economiei romanesti. Eventualele prejudicii vor fi recuperate dupa finalizarea cercetarilor.

BCR a reusit sa previna producerea de noi fraude in caz avand proceduri antifrauda complexe si personal specializat.

Mentionam ca analizele de credit au la baza documente emise sau confirmate de companii, institutii si persoane autorizate. Bancile depun toate diligentele, potrivit normelor si regulamentele in vigoare, sa reconfirme autenticitatea si corectitudinea documentelor si informatiilor respective. Daca aceste documente contin informatii si afirmatii false raspunderea revine institutiilor si persoanelor respective. Salutam eforturile depuse de DIICOT, cu care BCR a colaborat foarte bine pe parcursul cercetarilor pentru elucidarea cazului, incepand din luna mai 2012″, spun oficialii celei mai mari banci dupa active.

  • Reprezentanti ai comunitatii bancare: Daca evaluarile garantiilor sunt problema, evaluatorul e vinovat. Un sef de banca nu sta sa verifice toate evaluarile

Bancherii spun insa ca e dificil de spus in ce masura ar putea fi vinovat numarul doi din BRD. “El isi pune poate ultimul semnatura pe documente. Daca creditul acela a fost acordat avand la baza niste garantii false sau frauduloase, nu directorul bancii e vinovat, ci evaluatorul. Un sef de banca nu calculeaza el valoarea garantiilor. Pana la proba contrarie, nimeni nu ma va face sa cred ca Cercel e vinovat”, spun reprezentanti ai comunitatii bancare.

  • Reglementatorul pietei bancare indeamna la calm

E drept, la nivelul tuturor creditelor acordate in sistemul bancar, 22 de milioane euro nu reprezinta totusi, o suma care sa afecteze sistemul bancar.

“Intreaga suma estimata la 22 mil. euro care face obiectul fraudelor bancare investigate de DIICOT este provizionata, iar discutiile potrivit carora sistemul bancar ar fi pus in pericol sunt lipsite de sens. Directia Supraveghere din cadrul Bancii Nationale nu are in atributii sa verifice stampilele sau alte acte implicate la un credit acordat de o banca comerciala. Banca Nationala prin Directia Supraveghere verifica un sistem de indicatori financiari ai bancii, precum si cum sunt puse in aplicare reglementarile BNR. Modalitatea de acordare a unor credite si de verificare a actelor apartine exclusiv bancii.”, spune Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

  • Reteta era simpla: credite mari obtinute cu ajutorul documentelor falsificate

Intregul grup este constituit din 48 de persoane si pare specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor.

In acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat un numar de 50 de perchezitii domiciliare la locuintele invinuitilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu.

In fapt, se retine ca, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Ruse Daniel – au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Se mai retine ca invinuitii au obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este estimata la suma de 22 milioane de Euro.

La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Suportul tehnic si informativ al operatiunii a fost asigurat de catre SRI si DGIPI.

  • Concluzii usor premature

Deocamdata, informatii clare despre faptele cuprinse in dosar nu exista. Opiniile sunt impartite in doua: unii care spun ca nu poate fi vorba decat de lacomie, cata vreme unele nume castigau bani extrem de multi si aveau o stare financiara prea buna ca sa se manjeasca pentru un pumn de bani, in vreme ce ceilalti spun ca totul e o furtuna intr-un pahar cu apa si ca faptele imputate vor fi dificil de probat in instanta.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + “.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(“%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/e16626d32ca8fce391deee9cf4769853/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channelSaptesprezece persoane, printre care Claudiu Cercel, vicepresedinte BRD, au fost retinute, joi, in dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, audierile continuand la sediul DIICOT Bucuresti, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare. Liderul gruparii infractionale, Daniel Ruse, a candidat ca independent la alegerile din 2008 pentru Primaria Oltenita, iar apoi, scrie presa locala, si-a cumparat o ferma de porci si ar fi coordonat obtinerea de credite cu documente false.

HotNews.ro va va tine la curent cu evolutia cercetarilor in acest dosar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro