VIDEOREPORTAJ Ce soluții caută unii tineri din Ucraina pentru a scăpa de înrolarea în armată
Este a 139-a zi de război în Ucraina, iar armata rusă continuă bombardamentele fără întrerupere în Donbas. Volodimir Zelenski a descris lupta care cuprinde regiunile Lugansk și Donețk, ca fiind cea mai dură de până azi, poate la fel de sângeroasă ca cele din al Doilea Război Mondial.
Autoritățile din Kiev pregătesc extinderea programului de înrolare și în rândul femeilor, studentilor dar și al elevilor, în cazul în care invadatorii ruși vor reveni cu o nouă ofensivă asupra capitalei ucrainene. Mai mult, ministrul Apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov a declarat ca pregătește o contraofensivă în sudul țării, la care se presupune că vor participa aproximativ un milion de soldați ucraineni.
Video: Ilie Pintea&Alex Buzică/RRA
În aceste condiții, a crescut și numărul tinerilor care vor să scape de înrolare și tot mai mulți ucraineni fac tot posibilul pentru a pleca din țară și de a evita, în acest fel, armata. Una dintre soluțiile găsite este înscrierea la una din facultățile românești. În apropierea graniței cu România, în orașul Cernăuți, până miercuri, au loc inscrieriile la Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava.
”As vrea să învăț în România, de ce nu? Imi place…am făcut o școală românească, acum vreau să merg mai departe, la Suceava. Îmi plac calculatoarele. Dă, Doamne, să îmi primească dosarul!” – spune unul dintre tinerii care vor să ajungă la studii în România.
”E o perioadă foarte grea, așteptăm cu toții să se termine dar nu vedem sfârșitul. E greu..” – a adăugat el.
”La liceu, am studiat în limba română, Colegiul l-am făcut în limba ucraineană. Acasă, nu vorbeam română pentru că mama este ucraineancă. Dacă nu ar fi fost război, aș fi ales o facultate din Cernăuți..” – povestește un alt candidat. Aparent, e liniștit. ”Aici, la Cernăuți, suntem protejați dar nu știm niciodată ce ne așteaptă”, adaugă el.
”Am 16 ani și vreau să studiez informatica economică la o facultate din România. Sper că totul va fi bine. Războiul a făcut multe schimbări, familia m-a susținut mereu..”, povestește un alt tânăr.
”În Ucraina, termini școala la 16 ani, eu vreau să mă duc în România. La noi e mai greu, aș fi vrut să fac studiile la Cernăuți, dar…de ce să nu încerc în România, dacă ne primește?!” – spune o adolescentă. ”Nu cred că mă voi întoarce în Ucraina”, adaugă o altă tânără.
O delegație de profesori români susține interviurile de admitere pentru sute de viitor studenți, care vor să urmeze cursurile acestei instituții de învățământ – transmit corespondenții Radio România Actualități, Ilie Pintea și Alexandru Buzică.