Sari direct la conținut

Vinurile romanesti pe Travel Channel. Isabelle Legeron: "Pacat ca normele UE vor sa distruga soiurile hibride din Romania. E ca si cum ai scoate sufletul din trup"

In aceasta seara emsiunea „A Journey into Wine” de pe Travel Channel este dedicata vinurilor romanesti. Isabelle Legeron a vizitat mai intai Dragasani, Prince Stirbey, a trecut pe la podgoria de la Oprisor (Mehedinti) pentru a se opri la Marea Neagra pentru a degusta vinurile de la Domeniile Clos des Colombes.

Domeniile Prince Stirbey au fost mostenite de baroana Ileana (devenita intre timp baroana Kripp) care le-a redobandit in 2001 si a replantat o parte din vii. Realizatoarea emisiunii degusta un soi local Novac (75-80 de lei sticla), „un vin placut cu un corp mediu, inviorator”.

Urmatoarea oprire a fost la Oprisor unde adegustat un cupaj de shiraz-merlot numit Sfantul Dumitru (90 de lei sticla) fara a fi impresionata de calitatile acestuia („putin dulceag”).

La Cramele Oprisor a avut loc si degustarea unui fel de mancare traditional (mamaliga amestecata cu unt si branza de oaie si capra de la Oprisor), stropita cu o Feteasca Regala, combinatie realizata cu inspiratia si talentul lui Cristi Boerean (foto stanga), un fin cunoscator al bucatelor si deopotriva a viurilor romanesti.

Merge apoi in satul Oprisor, la un localnic, si gusta un vin „tulburel” (proaspat facut) din soiul hibrid Izabella si ramane foarte incantata de soiul care are acelasi nume cu al ei.

„Un vin extraordinar, cu gust proaspat de fructe de padure, foarte aromat … Pacat ca normele UE vor sa distruga aceste soiuri de struguri. E ca si cum ai scoate sufletul din trup (comparatie legata de scoaterea totala a viilor hibride din tara noastra)”, a declarat cunoscuta moderatoare.

In drumul spre marea Neagra se opreste la cramele Ceptura (Davino) de la Dealu Mare, cel mai titrat producator de vinuri de la noi, unde ramane foarte impresionata de o Feteasca Neagra, mai exact Purpura Valahica Feteasca Neagra (un vin de 100 -120 de lei /sticla), apreciind in mod deosebit caracterul de soi bine exprimat.

Cristian Boerean (foto stanga), cunoscator experimentat al celor mai diverse bucatarii internationale si in egala masura al vinurilor de calitate, autor al blogului culinar de la vinul.ro, care a fost invitat pentru a filma in serialul „A Journey into Wine” , ne-a declarat ca Isabelle Legeron a filmat in Romania in mai multe zone viticole. Realizatoarea a cerut o lista cu 70 de vinuri produse din soiuri autohtone si o lista cu mancaruri traditionale.

In timpul discutiilor preliminare purtate cu producatorii serialului Cristian le-a trimis o lista de mancaruri traditionale romanesti cu vinurile potrivite si, spre marea lui bucurie, au ales mamaliga. „Este chiar ceva original, numai noi si italienii o mancam curent insa modul de preparare difera mult intre noi si italieni iar branza de capra a fost chiar din Oprisor „, spune Cristian Boerean.

  • Podgoria Oprisor(Val Duna), una dintre cele mai bune regiuni viticole din Romania, se găseste pe colinele subcarpatice ale Mehedinţiului, in comuna Oprisor si este proprietatea se afla in proprietatea Carl Reh Winery, companie cu capital german apartinand Reh Kenderman – cel mai mare distribuitor de vinuri de pe piata germana si unul dintre cei mai importanti comercianti europeni de vinuri.

  • Domeniile Clos des Colombes (restaurant, crama si vie) se fla in apropierea statiunii Olimp si sunt creatia Annei Marie Rosenberg care a transformat o proprietate distrusa total si un teren in paragina intr-o zona viticola de exceptie.

    Postul TV Travel Channel si cunoscuta realizatoare Isabelle Legeron continua seria de emisiuni „A Journey into Wine” cu mai multe emisiuni dedicate Ungariei, Romaniei si Bulgariei. Prima pe lista a fost Ungaria (4 emisiuni), a urmar Bulgaria (o emsiune), iar in aceasta seara au inceput emisiunile care vorbesc despre vinurile roamanesti. Serialul isi propune prezentarea celor mai importante regiuni viticole din lume cu accent deosebit pe soiurile indigene si mancaruri traditionale.
    emisiunea se actualizeaza
  • ARHIVĂ COMENTARII
    INTERVIURILE HotNews.ro