Sari direct la conținut

Vladimir Putin este mort din punct de vedere moral – The Economist

HotNews.ro
Vladimir Putin este mort din punct de vedere moral – The Economist

”Vladimir Putin este izolat și mort din punct de vedere moral. Se transformă într-un Stalin al secolului 21, recurgând mai mult ca oricând la minciuni, violență și paranoia acasă”, scrie prestigioasa publicație The Economistîn deschiderea ultimului număr.

Coverul este puternic și extrem de inspirat. Jurnaliștii fac trimitere la metamorfoza lui Putin vorbind despre StaliniZarea Rusiei, cu trimitere directă la absurda pledoarie a liderului de la Kremlin privind invadarea Ucrainei.

Putin a numit războiul drept o ”operațiune militară specială” cu numele de cod ”Z”, operațiune pentru ”denazificarea” Ucrainei, atacând orice legitimitate a puterii de la Kiev și contestând însăși existența statului ucrainean.

Dincolo de absurdul argumentelor (în condițiile în care președintele Ucrainei Volodimir Zelenski este de origine evreu, provenit dintr-o familie de supraviețuitori ai Holocaustului), așa-zisa operațiune Z a căpătat amploare în rândul rușilor naționaliști care rămân fideli lui Putin și care afișează insistent semnul Z, născând, paradoxal, comparații chiar cu mișcarea nazistă.

Când Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei visa să restabilească gloria Imperiului Rus. În schimb, a sfârșit prin a restabili teroarea lui Josef Stalin, scrie The Economist.

Și asta nu doar pentru că a dezlănțuit cea mai violentă și neprovocată agresiune din Europa de la 1939 până acum, dar și pentru că, drept consecință a agresiunii, se transformă într-un dictator la el acasă, un Stalin al secolului 21, recurgând ca niciodată la minciuni, violență și paranoia.

Pentru a înțelege amploarea reală a minciunilor lui Putin, gândiți-vă la modul în care a fost pus la cale războiul. Președintele Rusiei a crezut că Ucraina se va prăbuși rapid, așa încât nu și-a pregătit propriul popor pentru invazie, și nici măcar militarii. Ba mai mult, a susținut că acest lucru nu se va întâmpla (marota simplelor exerciții militare la granița cu Ucraina- n.red.).

După două săptămâni teribile pe câmpul de luptă, continuă să nege că a declanșat cel mai mare mare război din inima Europei din 1945 încoace. Pentru a-și continua minciuna imensă, a închis presa liberă, a amenințat jurnaliștii cu închisoarea cu 15 ani și a dispus arestarea protestatarilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro