Sari direct la conținut

Voinea, BNR: Trecerea la euro nu este o simpla schimbare de moneda. E un proces complex care are nevoie de sustinerea populatiei​

HotNews.ro
Liviu Voinea, Foto: Agerpres
Liviu Voinea, Foto: Agerpres

Stim ca la un moment dat va trebui ca Romania sa adopte moneda unica, dar pentru asta avem nevoie de doua lucruri: de o foaie de drum si de un consens la nivelul populatiei, a spus miercuri la Viena viceguvernatorul Liviu Voinea. El a participat la un panel alaturi de alti bancheri centrali din regiune, in cadrul conferintei Euromoney. Viceguvernatorul Bancii Centrale a mai vorbit in discursul sa despre riscul valutar si reluarea creditarii, fara a lansa o data anume la care Romania ar putea trece la euro.

Voinea a admis ca din punct de vedere tehnic, al criteriilor privind trecerea la euro, Romania se afla intr-o pozitie confortabila, indeplinind toate cerintele. „Dar, a precizat viceguvernatorul roman, trecerea la euro nu este doar schimbarea unei monede. E un proces mult mai complicat si el trebuie asumat la nivelul intregii societati. Inainte de a intocmi o foaie de drum trebuie sa oavem si sustinerea acestui proiect la nivelul societatii”, a spus Voinea.

Intrebat cum sta Romania din punct de vedere al riscului valutar, Liviu Voinea a explicat cele doua cauze pentru care acest risc este in scadere in tara noastra. „Riscul valutar s-a diminuat anul trecut prin doua schimbari structurale in economia romaneasca. Una este legata de activitatea de creditare. Acum, in stocul total de credite, creditele denominate in lei sunt majoritare. Intr-un singur an stocul creditelor in valuta a scazut de la 58% la 49%. Ca flux, creditele in lei au inregistrat o crestere cu doua cifre, iar creditele in valuta au inregistrat o scadere cu doua cifre. Cealalta schimbare structurala care a diminuat riscul valutar in economia romaneasca a fost in finantarea bancilor care opereaza pe piata locala. Finantarea externa de la bancile – mama a scazut, dar a fost supracompensata de cresterea depozitelor locale”, a precizat Liviu Voinea in cadrul conferintei Euromoney de la Viena

Evenimentul Euromoney reuneste presedinti de banci, analisti, economisti si oficiali guvernamentali din tarile Europei Centrale si de Est. Discutiile vor aborda sectorul financiar si vor include dezbateri despre perspectivele economice ale regiunii, tendintele din sistemele bancare ale tarilor ECE, potentialul de dezvoltare al pietelor de capital si politicile de finantare ale guvernlor din regiune.

De asemenea, sunt organizate mese rotunde pentru a analiza evolutiile si problemele fiecarei economii in parte.

Din partea Romaniei vor fi prezenti la eveniment in calitate de speakeri ministrul Finantelor- Anca Dragu, Liviu Voinea– viceguvernator BNR, Stefan Nanu– Directorul Trezoreriei, Lucian Anghel, presedintele Bursei de Valori, Teofil Muresan– presedinte Electrogrup SA. De asemenea, inafara acestora, s-au mai deplasat la Viena numerosi oameni de afaceri romani si oficiali ai unor institutii de stat.

Potrivit viceguvernatorului BNR, dobanda reala la depozite a fost „putin pozitiva, dar pozitiva”, desi inaintea prezentarii viceguvernatorului roman, Ewald Nowotny, guvernatorul Bancii Austriei a prezentat o situatie din care rezulta ca in Romania dobanzile sunt real negative.

Populatia a fost creditor net al sectorului bancar, cu 26 miliarde lei (net), ceea ce arata apetit pentru depozitele bancare, a mai spus Voinea, iar scaderea dependentei de finantarea externa a contribuit la reducerea riscul de contagiune la nivelul pietelor financiare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro