Sari direct la conținut

Warren Buffett vinde acțiuni și strânge numerar. Mult numerar. Analiștii se întreabă ce „simte” el despre viitorul economiei SUA

HotNews.ro
Warren Buffett, Foto: zz-NPX-Star Max-IPx / Associated Press / Profimedia
Warren Buffett, Foto: zz-NPX-Star Max-IPx / Associated Press / Profimedia

Warren Buffett pare îngrijorat de viitorul economiei, scrie presa internațională, el crescându-și rezervele de numerar la 277 de miliarde de dolari, adică o treime din valoarea companiei sale Berkshire Hathaway, evaluată la 900 de miliarde de dolari.

O mare întrebare este ce va face Buffett cu toți acești bani, se întreabă Barron’s, o publicație de specialitate din grupul care controlează The Wall Street Journal. Este posibil să fie destinați plății unor dividende? Numai că Buffett a respins această idee în trecut. Poate Buffett caută o achiziție uriașă, dar deocamdată lucrurile par în ceață din această privință. Sau poate că vrea să stea doar pe bani cash, să treacă cu bine peste o potențială furtună de pe burse sau din economie și să aștepte potențiale oportunități?

Berkshire a vândut aproape 50% din pachetul pe care îl deținea la Apple și, în același timp, și-a redus masiv achiziția de acțiuni. Compania a cumpărat acțiuni de doar 345 de milioane de dolari în al doilea trimestru, mult mai puțin față de achizițiile de 2,6 miliarde de dolari în primul trimestru sau de cele 2,2 miliarde de dolari în al patrulea trimestru din 2023.

De asemenea, Berkshire a vândut aproximativ 3,8 miliarde de dolari din acțiunile Bank of America în iulie, prin 12 zile de tranzacționare consecutive începând cu 17 iulie, conform documentelor recente.

Analiștii spun că acțiunile lui Buffett stârnesc îngrijorare cu privire la perspectivele economice ale SUA.

Datele guvernamentale de vineri au arătat o încetinire a creșterii locurilor de muncă și o rată a șomajului ridicată, ceea ce i-a determinat pe unii analiști să estimeze mai multe reduceri ale dobânzilor Rezervei Federale începând din septembrie.

„Ne-ar plăcea să cheltuim acești bani, dar nu îl vom cheltui decât dacă credem că facem ceva care are foarte puține riscuri și ne poate aduce mulți bani”, a spus Buffett la întâlnirea anuală a lui Berkshire din 4 mai, referindu-se la banii companiei.

Buffett, în vârstă de 93 de ani, conduce Berkshire din 1965, transformându-l într-un conglomerat cu zeci de afaceri, inclusiv asigurări auto, industria feroviară, energie, intermedieri imobiliare ș.a.

INTERVIURILE HotNews.ro