Sari direct la conținut

Washingtonul îndeamnă Georgia să îl trateze "cu demnitate" pe fostul preşedinte Saakaşvili în greva foamei

HotNews.ro
Fostul presedinte Saakasvili, in celula sa din spitalul inchisorii, Foto: Profimedia Images
Fostul presedinte Saakasvili, in celula sa din spitalul inchisorii, Foto: Profimedia Images

Statele Unite au cerut joi Georgiei să-l trateze „echitabil şi cu demnitate” pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, încarcerat şi în stare critică, potrivit medicilor, din cauza unei greve a foamei, notează AFP și Agerpres. „Urmărim îndeaproape tratamentul aplicat fostului preşedinte Mihail Saakaşvili după arestarea sa la 1 octombrie”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, într-un comunicat.

El a mai îndemnat autorităţile de la Tbilisi „să ţină cont de recomandările” grupului de medici constituit de avocatul poporului din Georgia „cu privire la tratamentul adecvat”.

„Cerem cu fermitate guvernului Georgiei să se asigure că Mihail Saakaşvili este în măsură să asiste la toate audierile judiciare ale cauzelor sale penale în curs, în conformitate cu dreptul internaţional”, a adăugat el.

Diplomatul american a subliniat că fostul preşedinte are „dreptul la un proces echitabil”.

Săptămâna trecută, Mihail Saakaşvili, care refuză să mănânce de aproape 50 de zile în semn de protest faţă de încarcerarea sa la 1 octombrie, la scurt timp după ce s-a întors din exil în Ucraina, a fost transferat la un spital penitenciar din cauza deteriorării stării sale de sănătate.

Un grup de medici constituit de apărătorul drepturilor a afirmat miercuri că Mihail Saakaşvili se află în stare „critică”.

Apreciind că spitalul penitenciar unde este tratat fostul preşedinte nu poate răspunde nevoilor lui medicale, ei au cerut transferul imediat la o unitate de terapie intensivă dintr-un spital civil mai bine echipat.

Fostul lider, în vârstă de 53 de ani, a spus că a fost maltratat de gardienii săi în închisoare şi a afirmat că se teme pentru viaţa lui.

Organizaţii pentru drepturile omului au condamnat tratamentul rezervat lui Mihail Saakaşvili, considerând că este o răzbunare motivată politic.

Mihail Saakaşvili, care a fost preşedinte al Georgiei timp de nouă ani, până în 2013, a fost arestat la 1 octombrie, la revenirea în ţara sa natală pentru o manifestaţie a opoziţiei cu o zi înainte de alegerile municipale. El este pasibil de şase ani de închisoare pentru abuz în funcţie, în baza verdictului dat la finalul unui proces care a avut loc în absenţa lui în 2018 şi pe care el îl denunţă ca fiind unul politic.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro