Sari direct la conținut

Wi-Fi 6 a venit să schimbe internetul wireless și cea mai mare revoluție nu va fi în sufrageria ta

Smile Media
Wi-Fi 6, Foto: Freepik.com
Wi-Fi 6, Foto: Freepik.com

În ultimii doi ani au fost două momente cheie pentru internetul wireless: Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E. Echipamentele sunt deja disponibile și aceasta e o ocazie numai bună să afli dacă te vor ajuta cu adevărat. Răspunsul, pe scurt, e: da. Și am câteva explicații pentru el.

Internet wireless e și cel pe care îl ai pe telefon prin 4G sau 5G, dar cel la care mă refer acum e cel care vine dintr-un router, iar în router internetul ajunge prin cablu. E același pe care îl ai acum acasă pentru divertisment, muncă și informare. Și, în numeroase cazuri, e același pe care îl folosesc companiile în depozite și pe linii de asamblare ca să știe în timp real ce se întâmplă.

Până la Wi-Fi 6, standardele internetului wireless erau cel puțin greu de înțeles de majoritatea utilizatorilor. Și cu denumiri ca 802.11n, 802.11ac, 802.11a/b/g/n sau 802.11ax nici nu-i greu de văzut de ce. Așa că Wi-Fi Alliance a decis că-i timpul ca lucrurile să fie mai ușor de înțeles. Așa se face că 802.11ax din lista de mai înainte e, de fapt, Wi-Fi 6. Iar de anul acesta vorbim și de Wi-Fi 6E. Să încep însă în ordinea anunțurilor.

Wi-Fi 6 e incredibil de rapid. Dar nu asta e principala miză

Pe standardul precedent, Wi-Fi 5 (adică 802.11ac) viteza maximă era de 3,5 Gbps. Spre comparație, cea mai rapidă conexiune pe fir pe care o poți avea în România se apropie de 1 Gbps (cunoscută și sub numele „gigabit”). Dar Wi-Fi 6 promite viteze teoretice de 9,6 Gbps. Chiar dacă n-o vei avea disponibilă pentru streaming video (și nici nu ți-ar trebui) sau pentru o descărcare de joc video, capacitatea Wi-Fi 6 de-a avea o viteză teoretică mai mare tot e un câștig.

Miza standardului Wi-Fi 6 e de-a oferi suport, pe aceeași rețea, pentru mai multe dispozitive. Astfel, chiar dacă nu vei ajunge la 9,6 Gbps per download, fiecare dintre dispozitivele tale din casă vor avea acces la viteze mai mari decât în prezent. Sigur, dacă și sunt compatibile cu Wi-Fi 6 și ai un router corespunzător. Voi presupune că aceste două cerințe sunt întrunite, ca exercițiu de imaginație.

În urmă cu cinci ani, majoritatea locuințelor aveau, în medie, cinci dispozitive inteligente conectate la rețeaua de internet. Acum, media se duce spre zece, iar pentru 2023 o estimare optimistă indică o medie de 50 de dispozitive. Așa cum explicam la 5G, e vorba de telefon, laptop, televizor, poate becuri inteligente, o cameră video, una sau mai multe boxe inteligente, poate și-un frigider inteligent și tot așa. Fiecare dispozitiv adăugat rețelei pune presiune pe aceasta și se reflectă în viteze mai proaste și-o conexiune mai instabilă atunci când ai nevoie.

Wi-Fi 6 vine să rezolve problema cu suport extins pentru și mai multe dispozitive. Chiar și dacă nu toate aceste dispozitive vor fi pe Wi-Fi 6, tot ai o infrastructură care poate duce mai mult. Latența, de exemplu, e cu până la 75% mai mică. Iar telefoanele și laptopurile au început deja să fie lansate deja cu compatibilitate, așa că măcar pe ele te bucuri de o conexiune mai stabilă și viteză mai mare.

În spatele acestui standard, și promisiunii pentru un internet wireless mai bun, stau două tehnologii: MU-MIMO și OFDMA. Huaweile-a prezentat deja într-o formă mai ușor de urmărit decât niște cifre și explicații seci. Pe scurt, MU-MIMO (un acronim de la multi-user, multiple input, multiple output) permite routerului să comunice cu mai multe dispozitive, în același timp. Până la Wi-Fi 6, numărul era limitat la patru. Acum a trecut la opt. Instant, dublare.

OFDMA (orthogonal frequency division multiple access) ține de cum sunt împărțite datele pentru o conexiune. Și cu Wi-Fi 6 permite livrarea datelor către mai multe dispozitive simultan într-o singură transmisie. Poți privi asta în felul următor: ai un camion care fie poate livra către o singură destinație, fie poate fi încărcat astfel încât să acopere mai multe destinații pe traseul său fără să se întoarcă după fiecare livrare.

Și să-ți mai zic ceva care înseamnă enorm: securitatea datelor. Fiecare dispozitiv Wi-Fi 6 trebuie să respecte standardul WPA3. Acesta înlocuiește standardul WPA2 introdus în 2004 și oferă criptare AES de 192 de biți. Uite și un prim avantaj: rețelele de tip hotspot din mall-uri, cafenele, aeroporturi, parcuri și altele pot acum cripta conexiunea WiFi în mod automat, chiar dacă sunt fără parolă.

În plus, Wi-FI 6 îți oferă o protecție mai bună în fața interferențelor WiFi (cauza interferenței este cauzată de multiplele Access Point-uri între frecvența Wi-Fi de 2,4 GHz și 5 GHz), ceea ce înseamnă că acoperirea semnalului poate crește cu până la 20% datorită acestei protecții la interferențe.

Dacă Wi-Fi 6 e așa bun, de ce mai există Wi-Fi 6E?

Cele mai bune routere de până acum transmiteau în două benzi: 2,4 GHz și 5 GHz. Acestea sunt standarde disponibile fără licențe. La polul opus e spectrul pentru 4G sau 5G, unde operatorii au acces doar cu licență oferită pe o anumită perioadă de timp. Odată cu Wi-Fi 6E, internetul wireless trece în 6 GHz. Astfel, dintr-o dată, a fost alocat un spațiu imens prin care să fie transmise aceste date. Și în timp ce pe 2,4 GHz transmiterea datelor se poate face pe distanțe mai mari, pe 6 GHz datele sunt transmise mai repede.

Așa cum e cazul cu 5G, și Wi-Fi 6E deschide calea pentru conexiuni mai rapide și latențe mai mici. Ceea ce-i crucial atât pentru sesiunile tale prelungite de gaming, cât mai ales pentru industrii: medicină, manufactură, transporturi și multe altele.

Acum, ce rezolvă direct Wi-Fi 6E prin accesul la noul spectru e decongestionarea. Oricât de rapid ar fi internetul tău, dacă routerul tău e pe 2,4 GHz, al vecinilor la fel și toți aveți nevoie de internet în același timp, pe mai multe dispozitive, cu conexiuni active (poate conferințe pe Zoom, poate streaming pe Netflix, poate transfer de fișiere) se ajunge la “ambuteiaj” digital. Astfel, în banda de 6 GHz, e ca și cum pe-o stradă cu doar o bandă pe sens pui, dintr-o dată, un bulevard cu câte patru benzi pe sens.

Ce se întâmplă de aici înainte?

De fiecare dată când am vorbit despre 5G în trecut am menționat trei caracteristici importante: lățime mare de bandă, latență scăzută și capacitatea de-a susține numeroase conexiuni în același timp. Ca 5G acționează și Wi-Fi 6, și Wi-Fi 6E. Și nu e vorba că una dintre tehnologii o înlocuiește pe alta. E vorba de a avea acces la tehnologii care să ușureze anumite procese.

E posibil ca Wi-Fi 6E să fie o alegere mai bună pentru școli care integrează și educația online, în timp ce 5G e o soluție mult mai bună pentru agricultură, unde ar trebui urmărite pe câmp flotele de utilaje.

În folosirea acasă, Wi-Fi 6E va oferi infrastructura necesară atât pentru streaming la viteză mai mare (și, implicit, calitate mai bună), cât și pentru aplicații de realitate virtuală sau realitate augmentată. Deja vorbim, în cazul conținutului video, de 4K și 8K. Următorul pas firesc e ca o astfel de calitate să fie oferită în timp real, în timpul evenimentelor sportive, de exemplu.

În afara locuinței, să zicem că pleci într-o vacanță. Cel mai aglomerat loc în care te vei regăsi de cel puțin două ori e aeroportul. Și prea puțin aeroporturi s-au putut lăuda până acum cu o conexiune wireless cel puțin onorabil. În orice spațiu aglomerat, Wi-Fi 6E poate asigura o conectivitate mai bună pentru câte dispozitive au oamenii în prezent. Chiar dacă pleci în vacanță, tot ai un telefon, eventual o tabletă, poate și laptopul. Nu le folosești pe toate în același timp, dar într-un spațiu mic o conexiune instabilă afectează mult mai mulți oameni.

Totodată, în astfel de spații aglomerate, securitatea poate fi sporită printr-o monitorizare în timp real prin feed video la rezoluție mare pe care pot fi folosite în timp real programe de inteligență artificială care să analizeze imaginile. Un astfel de scenariu ar fi aproape imposibil în prezent din cauza limitelor rețelei.

În cazul industriilor în care sunt folosiți roboți autonomi (pentru transport, pentru asamblare etc.), Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E au o caracteristică importantă: beamforming. În loc ca un router să transmită semnalul în toate direcțiile, ca până acum, identifică dispozitivele care cer date și transmite feedul de date ceva mai direcționat. În aceeași idee, pentru conectarea dispozitivelor care au nevoie de-o conexiune stabilă, Huawei a dezvoltat tehnologia SmartRadio Lossless Roaming și susține că atinge o latență de doar 10 milisecunde în timp ce alți jucători din industrie sunt la 40 – 50 milisecunde.

Un scenariu pe care nu îl vom vedea prea curând, dar care-i deja în lucru, e folosirea divertismentului în mașină într-un mix între 5G și Wi-Fi 6. Practic, ai avea mașina conectată la rețeaua generală prin 5G, iar în interior ai avea o conexiune Wi-Fi 6 pentru toți pasagerii. Totodată, Wi-Fi 6 poate deveni standardul de comunicare între mașină și un service auto, care să-ți evalueze problemele încă de când ai ajuns și să genereze automat un raport.

Un alt domeniu vital care va fi susținut atât de 5G, cât mai ales de Wi-Fi 6 e medicina și telemedicina. Securitatea sporită și capacitate de-a putea derula o consultație în timp real, fără căderi de calitate, se vor dovedi doi piloni pe care să crească această ramură a asistenței medicale. Ne putem aștepta și la o implementare de Wi-Fi 6 în spitale, iar rețeaua să susțină fluxul de date între pacienți și corpul medical. Securitatea joacă un rol cu atât mai important aici cu cât vorbim de datele pacienților. Întrebarea nu se pune dacă Wi-Fi 6 aduce un beneficiu, ci cât de repede se poate implementa.

În cazul educației, independent de contextul actual, componenta digitală va fi integrată într-o formă sau alta în învățământul clasic. Estimările sunt adoptarea unor tehnologii de tip AR și VR pentru o explorare imersivă a subiectelor, dar și o colaborare de la distanță atunci când situația o impune. În prezent, școlile nu au cea mai bună infrastructură de internet, deși nevoia de așa ceva e evidentă și numărul de dispozitive a crescut. Că e sau nu online, de la distanță, componenta digitală e cea care duce educația la următorul nivel. Chiar și în interiorul unui spațiu offline pot fi implementate unelte digitale care să profite de Wi-Fi 6.

Nu în ultimul rând, Wi-Fi 6 se va dovedi o componentă cheie pentru evenimentele cu număr foarte mare de participanți. Aici pot intra atât festivalurile de muzică sau film, cât și evenimentele sportive. O infrastructură de internet wireless bazată pe Wi-Fi 6 poate asigura atât o comunicare mai facilă între participanți și o securitate sporită, cât și posibilitatea de-a îmbina prezența fizică cu interacțiuni digitale prin realitate virtuală și nu numai.

Ideea generală, cu Wi-Fi 6 și Wi-Fi 6E, e că internetul wireless prinde din urmă lumea digitală în care trăim deja. Dacă până acum discutam despre cum, de la an la an, routerele doar sunt cu puțin mai bune, de acum sunt cu adevărat pe măsura nevoilor. Deja ne-am construit un univers digital care să ne ajute sau să ne distreze. Acesta e însă susținut de internet, iar o conexiune proastă nu face decât să strice entuziasmul.

​Articol susținut de Huawei România

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro