Sari direct la conținut

Zborul cu echipaj al SpaceX către ISS a fost amânat pentru o zi din cauza vremii

HotNews.ro
costum Space X 2, Foto: Hotnews
costum Space X 2, Foto: Hotnews

Zborul pilotat de NASA și SpaceX către Stația Spațială Internațională (ISS), programat pentru joi, cu francezul Thomas Pesquet la bord, este amânat pentru o zi din cauza vremii, a anunțat miercuri agenția spațială americană, potrivit AFP.

Zborul este programat să aibă loc la vineri la ora 5:49 (9:49 GMT) în loc de joi la ora 6:11 (10:11 GMT), din cauza „condițiilor meteorologice nefavorabile”.

Misiunea va decola de la Kennedy Space Center, Florida.

Agenția spațială americană „prezice o probabilitate de 90% de condiții meteorologice favorabile” pentru decolare, iar vremea se așteaptă, de asemenea, să se „îmbunătățească” de-a lungul traseului de zbor.

Vântul rămâne „principala preocupare meteorologică” cu privire la decolare.

„Pentru zborurile cu echipaj, trebuie să ne asigurăm că toate condițiile meteorologice permit o posibilă operațiune de salvare a echipei” în timpul decolării, a explicat jurnaliștilor Steve Jurczyk, administrator interimar al NASA.

Aceasta este a doua misiune a SpaceX la Stația Spațială Internațională, de când Statele Unite au reluat zborurile spațiale cu echipaj și prima cu un european la bord: francezul Thomas Pesquet.

Misiunea, supranumită Crew-2, include și doi astronauți americani, Shane Kimbrough și Megan McArthur, precum și japonezul Akihiko Hoshide.

Folosește un propulsor și o capsulă deja utilizate, ceea ce reprezintă o economie majoră pentru NASA.

Acest lucru „ne ajută să vedem întregul potențial și să realizăm cu adevărat visele pe care le-am avut când am început această colaborare cu SpaceX în urmă cu zece ani”, a declarat pentru AFP Tom Simon, expert al agenției spațiale americane.

NASA dorește să poată refolosi propulsoarele de rachete de cel puțin cinci ori pentru zborurile cu echipaj

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro