Sari direct la conținut

Zece alimente sanatoase, transformate in adevarate bombe calorice

HotNews.ro

Pestele, cerealele, iaurtul si alte alimente de baza pot fi foarte sanatoase, pana ajung pe mainile producatorilor. Cu cat aceste alimente sunt mai procesate, cu atat devin mai nesanatoase si pline de conservanti. Mancarea sanatoasa nu are lista de ingrediente si in nici E-uri sau aditivi alimentari. Iata cateva dintre produsele sanatoase, de ale caror nume se folosesc comerciantii sa-si vanda marfa.

1. Pizza

Pizza este incadrata la categoria „junk food” de majoritatea consumatorilor occidentali. Insa, ceea ce ei nu stiu este ca pizza gatita dupa „legile” italiene este mult mai gustoasa si sanatoasa. Marile lanturi de fast-food au inlocuit ingrediente proaspete cu unele ieftine ce contin conervanti, comercializand o pizza plina de calorii si substante care nu fac bine organismului.

2. Cereale la micul dejun

Cerealele adevarate, precum graul, orzul si ovazul, au fost pe vremuri cea mai importanta hrana a omenirii. Producatorii de mancare au deturnat sensul cuvantului „cereale”. Adaosul mare de zahar, siropuri si conservanti alimentari fac din cereale un desert ambalat in pungute de plastic. Daca cerealele mai sunt invelite si in ciocolata sau miere, atunci e clar ca sunt incarcate cu aditivi si coloranti.

3. Produsele organice

Produsele organice nu sunt mai sanatoase decat alimentele obisnuite, consumatorii fiind indusi in eroare de mentiunea ca aceste produse au calitati nutritive superioare. Studii recente au aratat ca mancarea organica nu are o valoare nutritiva mai ridicata decat produsele conventionale, aceasta afirmatie fiind doar o strategie a producatorilor de a face mai multi bani. Astfel, a aparut si categoria „organic junk food”, adica acelasi amestec obisnuit de ingrediente, numai ca aceasta data produsele sunt organice.

4. Painea feliata

In cantitati mici, painea este un aliment sanatos, continand mai mult calciu decat orezul, fibre si este bogata in magneziu. Painea adevarata este alcatuita din faina si apa, cu un varf de sare si drojdie. Cea existenta pe piata, feliata si ambalata frumos in pungi de plastic, contine in plus zahar, sirop de porumb si o multime de alte ingrediente. Are un termen de valabilitate foarte mare si este una dintre principalele cauze ale obezitatii si diabetului.

5. Popcorn

Floricelele de porumb, facute in casa, sunt bogate in fibre si destul de sarace in calorii daca sunt preparate in ulei putin saturat, si au putina sare. Popcornul comercializat contine insa zahar, sare si grasimi care tripleaza numarul de calorii. daca mai este preparat si la cuptorul cu microunde, atunci popcornul reprezinta un un adevarat pericol pentru organism, din cauza listei interminabile de ingrediente nesanatoase.

6. Cartofii Russet

Povestea cartoful Russet (cartoful rosu) incepe in 1872, cand horticultorul Luther Burbank a incercat sa imbunatateasca cartoful irlandez, obtinand un hibrid mai rezistent la boli. Acesta a fost introdus in Irlanda, pentru a combate foametea. Studii efectuate in ultimii ani au aratat insa ca alimentele modificate genetic sunt nesanatoase si au o valoare nutritiva mult mai mica. Nici cartofii Russet nu face exceptie, desi sunt mai ieftini si mai rezistenti. Amidonul din acest tip de cartof este rapid transformat in glucoza, marind riscul de diabet si obezitate.

7. Ceaiul verde

Originar din Asia, ceaiul verde este deja cunoscut in intreaga lume pentru proprietatile sale diuretice, antioxidante si pentru continutul crescut de vitamine. Daca in China si Japonia ceaiul verde este cea mai consumata bautura, pe langa apa, in Europa si Statele Unite situatia nu este la fel de buna. Majoritatea occidentalilor nu agreeaza gustul acestui ceai, drept pentru care producatorii de bauturi profita de acest lucru si isi vand produsele, pline de zahar si conservanti.

8. Supele instant

Supa este excelenta pentru o nutritie sanatoasa. Gatita din zarzavaturi si legume, cu adaos de carne slaba, supa ramane un aliment hranitor si revitalizant, care se prepara repede si nu este deloc costisitoare. Insa, tot mai multi oameni au ajuns sa apeleze la supele instant din lipsa de timp. Desi sunt usor de preparat, aceste supe nu sunt deloc sanatoase. Ele contin un numar mare de grasimi periculoase, sodiu si conservanti artificiali. O cana de supa instant contine aproximativ 1000mg de sare iar aceasta cantitate este imensa, in conditiile in care doza zilnica maxima este de 2000 mg de sare.

9. Iaurtul cu fructe

Iaurtul este considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente, fiind bogat in proteine, potasiu, magneziu si vitaminele B2 si B12. De asemenea, contine o serie de bacterii necesare digestiei, ajutand la mentinerea microflorei din intestine si la intarirea imunitatii. Cu timpul insa, fabricantii de iaurturi au uitat de rolul acestuia in alimentatie si au incercat sa-l faca mai gustos, folosind aditivi alimentari, fructe si mult zahar. De aceea, produsele vandute pe scara larga in supermarketurile din intraga lume, sub denumirea de iaurt, nu sunt decat simple deserturi din lapte si fructe, fara nici-o valoare nutritiva. Mai sanatos este sa cumperi iaurt simplu si sa adaugi singur fructele.

10. Surimi

Batoanele din carne de peste nu sunt atat de sanatoase pe cat par. Doctorii au indemnat populatia sa consume cat mai multa carne de peste, pentru ca aceasta reprezinta o sursa excelenta de proteine, antioxidanti si acizi grasi polisaturati de tip omega trei. Insa, atunci cand apelezi la produsele fabricate din peste, precum batoanele din crab, trebuie sa stii ca acestea contin o serie de aditivi alimentari care le scad valoarea biologica. Din cauza continutului de aditivi (E 621, E 452), dar si a unor ingrediente cu potential alergen (gluten, soia, albus de ou), surimi pot provoca disconfort alimentar.

Sursa: livescience.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro