Sari direct la conținut

„Ziua Ierusalimului”, sărbătorită cu fast dar marcată de tensiuni

HotNews.ro
Ierusalim, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Ierusalim, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Zeci de mii de evrei au sărbătorit joi „Ziua Ierusalimului”, într-o atmosferă familială în vest, dar într-un mod mult mai virulent, chiar violent, în sectorul estic al Orașului Sfânt ocupat și anexat de Israel, potrivit AFP.

„Yom Yerushalaim” (în ebraică) marchează în fiecare an, conform calendarului evreiesc, „reunificarea” orașului după cucerirea Ierusalimului de Est de către Israel în războiul arabo-israelian din 1967.

ONU nu recunoaște anexarea Ierusalimului de Est de către Israel. Și în fiecare an, această zi este o sursă de tensiune, bucuria israeliană ciocnindu-se cu sentimentele palestinienilor, ca o amintire dureroasă a pierderii orașului pe care aceștia speră să îl transforme într-o zi în capitala statului la care aspiră.

De „pe vremea regelui David, Ierusalimul a fost capitala poporului Israel și numai a lui”, a declarat seara premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Pe lângă zecile de evenimente organizate în vest, „marșul steagurilor”, o manifestație naționalistă care trece prin Orașul Vechi, în est, cristalizează tensiunile.

Acest lucru este valabil mai ales în acest an, când conflictul israeliano-palestinian a făcut deja aproape 200 de morți de la 1 ianuarie, dintre care 35 într-un război de cinci zile între armata israeliană și grupuri armate palestiniene în Fâșia Gaza, între 9 și 13 mai.

Îmbrăcați în număr mare în tricouri albe și purtând steaguri israeliene, zeci de mii de manifestanți, majoritatea bărbați tineri, au intrat în Orașul Vechi prin Poarta Damascului, în nord, și au mers spre Zidul Plângerii, în sud, unde 50.000 de persoane au luat parte la rugăciunea evreiască de seară, potrivit autorității care administrează situl.

„Moarte arabilor”

Printre aceștia se aflau două figuri de extremă dreapta din guvern, ministrul securității interne Itamar Ben Gvir și colegul său de la finanțe Bezalel Smortrich, numeroși coloniști din mișcarea sionistă religioasă și membri ai organizației rasiste evreiești Lehava.

Printre alte sloganuri rasiste, manifestanții au scandat „Moarte arabilor!”, potrivit jurnaliștilor AFP, dintre care unii au fost atacați la Poarta Damascului cu pietre și sticle.

Un purtător de cuvânt al poliției din Ierusalim a declarat că un adult și un minor au fost arestați pentru acest atac.

Anterior, corespondenții AFP au văzut tineri evrei scuipând palestinieni și aruncând cu obiecte asupra unuia dintre ei, înainte de a fi dispersați de poliție.

Dar, în general, ziua a decurs mai ușor decât anul trecut, când ciocnirile dintre palestinieni și poliția israeliană s-au soldat cu cel puțin 79 de răniți.

În 2021, după săptămâni de tensiuni, mișcarea islamistă palestiniană Hamas, aflată la putere în Fâșia Gaza, lansase rachete asupra Israelului în ziua „marșului steagurilor”, preludiu la un război de 11 zile între cele două tabere.

În Gaza, câteva mii de persoane care fluturau steaguri palestiniene s-au adunat la frontiera cu Israelul, potrivit jurnaliștilor de la AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro