Sari direct la conținut

Zona Euro a iesit din recesiune in primavara, dupa sase trimestre consecutive de scadere a economiei. Vestile bune vin din Germania, Franta si Portugalia

HotNews.ro

Zona euro a revenit la crestere in trimestrul doi, lasand in urma cea mai lunga faza de recesiune din istoria sa, dar relansarea se anunta lenta si somajul se afla in continuare la cote record, scrie AFP.

In perioada aprilie – iunie, produsul intern brut (PIB) al zonei euro a crescut cu 0,3%, potrivit datelor Eurostat, cifra superioara asteptarilor analistilor, care mizau pe o crestere de 0,2%, dupa sase trimestre consecutive de scadere.

Aceasta veste placuta este legata de cifrele de crestere germane si franceze, publicate si ele miercuri dimineata, si care sunt superioare asteptarilor.

In Germania, cresterea s-a accelerat la 0,7% in primavara. Consumul si in special investitiile au contribuit la aceasta relansare a activitatii care confirma rolul primei economii europene de locomotiva a zonei euro.

Cea mai mare surpriza a fost insa oferita de Franta: nu doar ca tara a iesit din recesiune, dar activitatea sa a fost mai viguroasa decat se estima, cu un PIB in crestere cu 0,5% fata de 0,2% estimat initial. Este cel mai important avans al economiei franceze dupa primul trimestru din 2011.

Si inca o veste buna: Portugalia a iesit din recesiune in trimestrul II, cu un spor de 1,1% al PIB-ului, pentru prima oara in peste doi ani.

In ciuda acestor semne incurajatoare, oficialii europeni isi mentin prudentia.

„Sper ca nu vor exista declaratii entuziaste premature, care sa afirma ca s-a sfarsit criza, deoarece stim cu totii ca exista inca obstacole importante de depasit”, a afirmat comisarul european pentru Afaceri economice, Olli Rehn, pe blogul sau.

„Fara triumfalism”, a intarit si colegul sau Michel Barnier (Servicii financiare), pe Twitter subliniind ca „milioane de cetateni europeni sufera in continuare din cauza acestei crize.

Chiar daca exista semne de imbunatatire in Italia (-0,2% PIB) si in Spania (-0,1% PIB), cele doua tari au ramas in recesiune in primavara, la fel ca si Ciprul, unde activitatea s-a contractat cu inca 1,4% in trimestrul II, dupa o scadere de 1,7% in primul.

Considerata drept una dintre tarile nucleului dur al zonei euro, Olanda a ramas in recesiune, cu un PIB in scadere cu 0,2%.

Indiferent de aceste date, zona euro va ramane in recesiune pe ansamblul anului 2013, cu un PIB care se va contracta cu circa 0,5%, potrivit analistilor. Mai optimista, Comisia Europeana miza in primavara pe o scadere a PIB-ului de 0,4% pe acest an, cu o relansare in 2014 (+1,2%). Somajul ar urma sa ramana in jurul nivelului record de 12%.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro