Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a publicat o fotografie șocantă despre care afirmă că arată câți dintre luptătorii săi au fost uciși într-o singură zi, acuzând din nou comandamentul de la Moscova că nu oferă suficientă muniție grupării sale paramilitare.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari WagnerFoto: AP / AP / Profimedia

El a spus că problemele cu muniția pe care le-a semnalat la începutul acestei săptămâni, vorbind acum despre faptul că gruparea Wagner nu ar avea un statut oficial în cadrul forțelor armate ruse și afirmând că fie ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu, fie șeful Statului Major, Valeri Gherasimov, ar trebui să semneze documentele necesare remedierii situației legate de gloanțe.

„Niciunul dintre ei nu vrea să semneze, fiindcă noi nu existăm în mod formal”, a spus Prigojin, citat de agenția Anadolu.

Pentru a-și întări acuzațiile el a publicat o fotografie cu zeci de luptători morți, afirmând că acestea au fost pierderile înregistrate de mercenarii Wagner în luptele din jurul orașului Bahmut din Donețk doar în cursul zilei de marți. Fotografia a fost pe larg redistribuită pe Twitter.

„Acesta este unul dintre locurile în care morții sunt adunați, aceștia sunt băieții care au murit ieri din cauza lipsei de obuze. Trebuiau să fie de cinci ori mai puțini”, a declarat el într-o înregistrare audio care a însoțit fotografia, potrivit Meduza.

El a publicat și o cerere adresată lui Gherasimov pentru muniția necesară. Obuzele nu sunt incluse în această listă, dar Prigojin susține că ea arată de câtă muniție au nevoie unitățile grupării sale militare și câte li s-a promis că vor da.

„Punctul unu, ai nevoie de 105.000, ei îți dau 3.600. Punctul trei, ai nevoie de 7.600, dar ei îți dau 600”, a spus „bucătarul lui Putin”.

Acuzații dure ale lui Prigojin la adresa șefilor armatei ruse

Marți, șeful mercenarilor Wagner a escaladat semnificativ retorica împotriva conducerii militare de la Moscova, lansând acuzații fără precedent la adresa ministrului Apărării Serghei Şoigu şi şeful Statului Major al armatei ruse, Valeri Gherasimov.

Vorbind despre problemele cu muniția ale mercenarilor săi, Prigojin a afirmat că este vorba de „o încercare de a distruge armata privată Wagner, fapt comparabil cu trădarea de patrie. Între timp, armata privată Wagner continuă să fie angajată în bătălia sângeroasă pentru Bahmut şi pierde sute de combatanţi în fiecare zi”.

Prigojin a scris pe canalul său de Telegram că Şoigu şi Gherasimov au interzis furnizarea de muniţii către luptătorii săi şi ca aceștia să fie „ajutaţi cu transportul aerian”. „Are loc pur şi simplu o opoziţie directă. Aceasta poate fi asimilată unei înalte trădări”, a subliniat Evgheni Prigojin.

Fotografia postată de acesta astăzi vine după ce în seara zilei anterioare ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile despre blocarea furnizării de muniție către mercenarii Wagner ce luptă în jurul Bahmutului, „în ciuda condițiilor meteorologice dificile din zona orașului Artemovsk (n.r. denumirea rusească pentru Bahmut)”.

Comandamentul militar de la Moscova a mai declarat într-un comunicat remis presei că în ultimele zile mercenarii Wagner au fost sprijiniți în bătălie de 18 misiuni ale avioanelor de luptă rusești și că „toate presupusele declarații făcute în numele unităților de asalt despre lipsa muniției sunt absolut neadevărate”.

Ministerul rus al Apărării a subliniat că „acordă o atenție deosebită, constantă și prioritară asigurării voluntarilor și personalului militar al unităților de asalt cu tot ceea ce este necesar”, cu referire la mercenarii Wagner.

Kremlinul a refuzat miercuri să se implice în disputa dintre cele două părți.

Urmărește ultimele evoluții din a 364-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.