„Dacă situația se deteriorează” în Ucraina, „trebuie să fim pregătiți și vom fi pregătiți să luăm deciziile necesare pentru a ne asigura că Rusia nu va câștiga niciodată”, a declarat joi seara președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu televizat, potrivit AFP.

Emmanuel MacronFoto: Peter Dejong / AP / Profimedia

„Securitatea” poporului francez depinde de „înfrângerea Rusiei” în Ucraina, a afirmat el, spunând că cei care stabilesc „limite” în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei „aleg înfrângerea”.

Războiul din Ucraina este „existențial pentru Europa noastră și pentru Franța”, a insistat șeful statului francez. „Dacă Rusia câștigă acest război, credibilitatea Europei va fi redusă la zero” și „nu vom mai avea nicio securitate”, a adăugat el.

Președintele Macron, ale cărui comentarii de la sfârșitul lunii februarie privind posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina au provocat un torent de reacții politice în Franța și în străinătate, a afirmat totuși că „nu vom trece niciodată la ofensivă, nu vom lua niciodată inițiativa”.

Dar „în fața unei escaladări” din partea Moscovei, „trebuie să spunem că suntem gata să răspundem”, a adăugat el.