2025 va fi un an complicat, în care va fi greu să producem creștere economică. Investitorii iau decizii mai greu și sunt mai prudenți, spune vicepreședinta CFA România

„Estimările analiștilor financiari în ceea ce privește economia României în anul 2025 sunt extrem de moderate. Aș spune că mult mai moderate decât estimările din buget și cred că chiar și mai moderate decât estimările BNR”, a spus joi Alexandra Smedoiu, vicepreședinta CFA România, asociație care îi cuprinde pe cei mai titrați analiști financiar-bancari.
Smedoiu a fost speaker la conferința ”Anul Financiar 2025”, ediția XI, eveniment organizat de Finmedia, unde a vorbit despre așteptările pe care ar trebui să le avem de la economie în 2025.
„Estimarea noastră pentru anul 2025 este că economia României se va târî spre un 1% probabil. Partea bună este că ar trebui să fim feriți de recesiune. Bineînțeles, 1% nu înseamnă o mare creștere, ceea ce înseamnă că toate planurile de acoperire a deficitului sunt destul de inconsistente. Ar trebui să avem în vedere că la o creștere de 1%, e foarte greu să crezi că mediul de afaceri va aduce mult mai multe impozite și taxe la bugetul de stat dacă nu apar noi impozite și majorări de taxe, ceea ce noi ne așteptăm”, a explicat Alexandra Smedoiu.
În opinia ei, 2025 va fi un an complicat, în care ne va fi greu să producem creștere economică. „Un an în care ne vom mai lupta cu inflația. Cred că inflația va fi în afara țintei BNR, probabil spre 4-5%, ceea ce ne va da de furcă inclusiv pe costul de finanțare atât al Statului, cât și al companiilor”, spune expertul.
Ea a mai precizat că investițiile vor continua, dar investitorii sunt mult mai prudenți. „Nu vedem un declin total al interesului pentru investiții noi în România. Vedem că se pune mult mai mare accentul pe factori care până acum nu erau în topul clasamentului: stabilitatea politică, stabilitatea macroeconomică, stabilitatea fiscală.
Ceilalți factori care sunt în continuare pe masă sunt costul de business, legat de utilități, tot ce înseamnă producție…Principalul cost pe care îl analizează investitorii sunt cât mă costă terenul, clădirea, utilitățile.
Deciziile de a investi se iau mai greu, deciziile se amână, lucru care cu siguranță, atunci când vom trage linie pentru anul 2025 se va vedea”, mai spune Smedoiu.
Trebuie să ne obișnuim cu ideea că statul nu va putea să asigure singur un nivel de trai decent
Ea a mai tras un semnal de alarmă în ceea ce privește sistemul de pensii, care pe termen mediu va contribui la deficitul bugetar și o va face într-o măsură din ce în ce mai mare.
Sistemul de pensii este un subiect la care ne gândim doar atunci când vorbim de prognoze pe termen lung. Credem că acesta este și problema pentru care nu este discutat suficient și nu este atât de mult adus în față pe cât ar trebui. Noi avem un studiu lansat foarte recent, care analizează sistemul de pensii din România din toate perspectivele, atât demografic cât și sume în plată, impact bugetar etc, a declarat Smedoiu.
În opinia sa, trebuie să ne obișnuim cu ideea că statul nu va putea să asigure singur un nivel de trai decent. Și, în cele din urmă, nu acesta ar trebui să fie rolul statului, să fie acea plasă de siguranță pe care să o acorde 100% pentru toată lumea. „Va trebui să ne obișnuim cu această idee: statul va asigura un venit de subsistență, însă este de datoria noastră ca să ne completăm aceste venituri.
Asta înseamnă că trebuie să ducem din ce în ce mai mult spre economisirea privată: Pilon 2, 3 sau chiar 4. Alte forme de economisire pentru care trebuie să existe mecanisme adecvate de încurajare și cu o economisire privată de 7% din venit“, spune expertul.