„Eu sunt mult mai îngrijorat de amenințarea pe care o constituie Guvernul și Parlamentul României la adresa mediului de afaceri”, spune un cunoscut avocat

Eu sunt mult mai îngrijorat de amenințarea pe care Guvernul României și Parlamentul o constituie la adresa mediului de afaceri. Ceea ce s-a întâmplat în ultimii doi ani este pur și simplu subminarea economiei naționale, a spus avocatul specializat pe fiscalitate Gabriel Biriș, la o conferință organizată de Finmedia. Intervenția lui Biriș a venit după discuții legate de schimbările din politica comercială a noului președinte american și de evoluțiile geopolitice din regiune, plus șocul din primul tur al alegerilor prezidențiale.
„Toată lumea vorbește despre reindustrializarea României, dar cum o facem? Prin supra-impozitare?”, s-a întrebat retoric Biriș, referindu-se la impozitul minim pe cifra de afaceri, care a fost introdus de la 01/01/2024? În opinia sa, acel impozit pleacă de la premisa că ANAF-ul nu este în stare să controleze transferul profiturilor prin prețuri de către multinaționale. „Ei spun că, vezi Doamne, e o practică ca multinaționalele să-și mute profiturile în țări în care, culmea, impozitul pe profit e mai mare decât în România. Ceea ce din punctul meu de vedere, n-are niciun sens!”, spune Biriș.
Reamintim că recent, PBC Attorneys-at-Law și SPARL Biriș Goran au obținut, printr-o hotărâre executorie, suspendarea executării prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1393/2024 prin care se limitează sfera operatorilor economici care pot scădea contravaloarea accizelor în baza de calcul a impozitului minim pe cifra de afaceri.
Instanța de judecată a validat susținerile celor două echipe de avocați și a constat că, la o analiză prima facie, există îndoieli serioase în privința legalității prevederilor contestate, din perspectiva principiului ierarhiei actelor normative, a securității raporturilor juridice, a predictibilității legislative și a certitudinii impunerii în materie fiscală. Aceste îndoieli derivă din faptul că prevederile în discuție excedează dispozițiilor art.181 din Codul fiscal, iar Normele Metodologice pot avea ca obiect de reglementare exclusiv modul de aplicare, de punere în executare, în concret, a legii, fără posibilitatea de a extinde sfera de reglementare a textului de lege pe care îl exemplifică, prin adăugarea la lege sau modificarea sa.
Pe durata suspendării, operatorii economici care tranzacționează produse accizabile vor avea posibilitatea de a exclude accizele de la calculul impozitului minim pe afaceri în aceleași condiții ca și până acum.
Avocatul a mai explicat care este impactul acestui impozit: „Foarte simplu: dacă marja companiei e între 1 și 6% e practic un impozit majorat. La 1% își ia tot,adică îți anulează profitul. Dacă e între 0 si 1% marja de profit, firma e trimisă în pierdere, cum cred că e și cazul Ford. Dacă firma e deja în pierdere, i se majorează pierderea cu riscul de a intra în insolvență”.
Acest lucru vine în totală contradicție cu intenția declarată de a crea jucători regionali care să poată să facă față cu succes firmelor din țările vecine.
În schimb, crede Gabriel Biriș, vom vedea divizări de companii. „Adică în loc să ne propunem să consolidăm companiile românești să fie cât mai mari ca să poată să facă față concurenței și să concureze la rândul lor pe alte piețe, noi impunem divizarea lor. Ca să putem trece sub pragul de 50 de milioane și să nu ne mai afecteze acest impozit. De asemenea, vom avea schimbări de model de business. Adică unele firme o să facă lohn, nu producție. Clientul îți dă materia primă, tu faci produsul finit și facturezi doar serviciile”, crede avocatul de business.
El a dat exemplul unor clienți care și-au mutat o parte din afaceri în România și acum vor să se retragă.
„Avem situații în care firmele care până în trecut acopereau România din străinătate și au decis să vină aici, acum se vor să plece din România pentru că în sectorul de distribuție ai marje de profit mici. Rulaj mare, dar marje mici”, spune Biriș.
El consideră că prin instituirea acestui impozit am închis România pentru investiții directe. „Niciun executiv sănătos la cap nu va investi într-o țară în care trebuie să plătească impozit înainte de a face profit! Și în viața unei companii este absolut normal să mai și piardă bani, mai ales la începutul unei investiții”, a mai adăugat el.
Biriș a dat exemplul unei anomalii generate de acest impozit minim pe cifra de afaceri: „Am să vă dau un exemplu: până anul acesta în fața hipermarket-ului Carrefour din Militari era o benzinărie a Carrefour. Nu mai e! Au vândut-o pentru că, din cauza acelei benzinării, Carrefour era clasificată ca firmă din sectorul petrol și gaze și trebuia să plătească acel impozit suplimentar. Atât de prost a fost reglementat acest impozit! Toate astea sunt bolovani în cârca mediului de afaceri românesc, de la care politicienii speră să ne scoată din groapa care tot ei ne-au băgat!”, a conchis Biriș.