Sari direct la conținut

3 pacienti se afla pe lista pentru transplant pulmonar a Spitalului "Sfanta Maria" din Bucuresti

HotNews.ro

Trei pacienti, care vor fi reevaluati in in vederea operatiei, se afla pe lista pentru transplant pulmonar a Spitalului „Sfanta Maria” din Capitala, dar interventiile vor incepe cand vor fi donatori compatibili, arata unitatea sanitara, intr-un comunicat citat de News.ro. Medicul Victor Zota, de la Agentia Nationala de Transplant, spune ca numarul donatorilor a scazut la o treime.

Pe lista de asteptare a Spitalului „Sfanta Maria” erau inscrisi patru bolnavi, dintre care unul a decedat anul trecut, in asteptarea operatiei, potivit documentului citat.

Cei trei pacienti ramasi pe lista vor fi chemati pe rand si vor fi reevaluati de conferentiar doctor Dragos Bumbacea, medic primar pneumologie, la Spitalul Elias din Capitala, potrivit reprezentantilor Spitalului „Sfanta Maria”.

Ei mai arata ca membri ai echipei operatorii merg lunar la Hanovra, unde participa la operatii. Astfel, in luna martie au fost trei medici, iar in aprilie urmeaza sa plece alti doi.

Operatiile de transplant de la Spitalul Sfanta Maria vor fi realizate de medicul Igor Tudorache de la Hanovra, care va fi ajutat de medicii Narcis Copca si Cezar Stroescu, potrivit documentului remis de Spitalul „Sfanta Maria”. Din echipa de transplant pulmonar mai fac parte medicii Dragos Chirita, Nicu Boleac, Ianos Pahomea, Catalin Pivniceru, Victor Constantinica, Adrian Hanna. In echipa de anestezie terapie intensiva sunt medicii Laura Popa, Mihaela Ungureanu, Iuliana Barbu, Carmen Ciocea.

Medici pneumologi sunt Dragos Bumbacea, Marius Balea si Dani Gologan. Medic infectionist este Sabina Schiopu, iar asistenti sunt Ana Stancu, Dana Haralambie si Mihaela Mares, potrivit documentului remis de Spitalul „Sfanta Maria¬.

In transplantul pulmonar, rata de supravietuire la un an este de 75%, mai explica reprezentantii Spitalului „Sfanta Maria”, care precizeaza ca operatiile vor putea incepe cand vor fi gasiti donatori compatibili.

La randul sau, medicul Victor Zota, de la Agentia Nationala de Transplant, spune numarul donatorilor a scazut fata de anii trecuti: „Din pacate, numarul donatorilor a scazut la o treime, dupa campania din 2016 a ministrului Sanatatii, astfel ca in 2017 am avut foarte putine transplanturi”, a explicat dr. Victor Zota.

El a adaugat ca, in acest context, aparitia unui donator compatibil pentru transplantul pulmonar poate dura si mai mult decat in ceilalti ani.

Victor Zota arata, pe 28 martie, ca orice roman poate pleca pentru un transplant in strainatate, desi operatia se poate realiza in Romania, daca obtine negatie de la un centru din tara: „Orice roman poate face transplant de ficat, rinichi, cord si, in viitor, plamani, in strainatate, chiar daca aceste operatii se fac in tara, daca obtine negatie din centrul acreditat in acest sens. Este vorba despre pacienti marginali, adica la care riscul operatoriu este ridicat. Spre exemplu, operatia de plaman este simpla, dar pacientul are risc operator major, din cauza obezitatii sau a altor boli grave asociate.”

Coordonatorul pentru Bucuresti al ANT a raspuns astfel unei intrebari privind sansele pe care le au romanii de a mai face transplant de plaman la Viena, dupa ce va fi deschis un centru in Romania. Potrivit medicului, si acum sunt pacienti care fac transplant de ficat, rinichi si medular in strainatate.

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat, pe 27 martie, ca transplantul de plamani pentru pacientii romani in clinica austriaca AKH a fost deblocat, si, in acelasi timp, Spitalul Sfanta Maria din Capitala va fi acreditat pentru transplant pulmonar, putand sa inceapa operatiile dupa aparitia in Monitorul Oficial o unui ordin in acest sens.

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro