Sari direct la conținut

„30.000” de soldați ruși sunt implicați în noua ofensivă din nord-estul Ucrainei

HotNews.ro
Soldati rusi transportati deasupra unui vehicul blindat BMP, Foto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images
Soldati rusi transportati deasupra unui vehicul blindat BMP, Foto: Evgeny Biyatov / Associated Press / Profimedia Images

„Peste 30.000 de soldați ruși sunt implicați în noua ofensivă a Moscovei în nord-estul Ucrainei, în apropierea celui de-al doilea oraș al țării, Harkov, care «nu este amenințat»”, a declarat luni pentru AFP secretarul Consiliului ucrainean pentru Securitate Națională și Apărare.

„În jur de 50.000 (de soldați ruși) se aflau la frontieră. Acum sunt mult peste 30.000 care atacă” în regiune de vineri, a declarat Oleksandr Litvinenko într-un interviu acordat AFP, adăugând că în acest stadiu nu există «nicio amenințare de asalt asupra orașului Harkov».

„Acțiunile rusești continuă în zona de frontieră. Putem spune că nu vedem nicio amenințare de asalt (terestru) împotriva orașului Harkov”, a dat asigurări Litvinenko, în vârstă de 52 de ani, care ocupă postul de la sfârșitul lunii martie.

Pe de altă parte, acest oraș industrial și universitar a fost vizat aproape zilnic de lovituri aeriene rusești de la începutul războiului.

Lovituri „barbare”…

Ofensiva rusă lansată în această zonă era „așteptată”, deoarece „serviciile de informații au furnizat informațiile la timp, iar militarii (ucraineni) erau pregătiți”, a declarat oficialul, în timp ce presa ucraineană și bloggerii militari au pus la îndoială aparenta ușurință a atacului.

„Sunt convins că dispunem de toate forțele și mijloacele pentru a pune capăt acestor acțiuni”, a dat asigurări Litvinenko.

În opinia sa, acest nou atac vizează în special crearea unei zone „tampon” de-a lungul frontierei, pentru a împiedica armata de la Kiev să lovească regiunea de frontieră rusă Belgorod.

„Scopul este de a îndepărta forțele noastre armate de frontiera rusă și de a limita capacitatea noastră de a lovi teritoriul rus”, a explicat el.

De asemenea, Litvinenko a acuzat Rusia că a efectuat lovituri „barbare” împotriva infrastructurii civile din Harkov și din alte orașe din estul și sudul țării, cu scopul de a provoca un exod în masă al populației.

Scopul Moscovei este „de a forța oamenii să părăsească aceste orașe, de a transforma marile orașe industriale din sud și est în deșerturi”, a afirmat el. „Acesta nu este un război împotriva armatei, ci un război împotriva populației civile”.

Armata rusă a avut duminică cele mai mari pierderi umane zilnice din tot războiul – 1740 de militari uciși sau răniți, potrivit estimării ucrainene. Bilanțul total a ajuns astfel la 484.030, afirmă ministerul apărării de la Kiev.

Armata ucraineană a transmis luni că a împiedicat forțele rusești, în apropierea satului Lukyantsi, să avanseze spre nord în regiunea Harkov, unde acestea au avut un „succes parțial”.

Peste 30 de localități atacte de ruși

Mai mult de treizeci de localități din nord-estul Ucrainei au fost atacate luni de Rusia, care își continuă noua ofensivă în regiunea Harkov, ocupând zeci de kilometri pătrați de teritoriu în doar câteva zile.„Peste 30 de localități din regiunea Harkov au fost lovite de tiruri de artilerie și mortiere inamice”, a scris pe rețelele de socializare guvernatorul regional Oleh Syniehubov. El a adăugat că un total de 5.762 de locuitori au fost evacuați din aceste zone de la începutul luptelor.

Statul Major ucrainean a precizat într-o postare pe Telegram că trupele Rusiei au continuat acțiunile ofensive, iar Ucraina va proceda la consolidarea forțelor sale în zonă în funcție de situație, potrivit Reuters.

Până acum, ziua cea mai neagră a armatei Moscovei din Ucraina fusese 19 octombrie 2023, când numărul morților și răniților a fost 1380, potrivit datelor privind pierderile rusești centralizate de site-ul minfin.com.ua.

Informația vine în contextul în care Rusia a început vineri să atace în regiunea ucraineană de graniță Harkov, iar eforturile ofensive împotriva unor poziții defensive pregătite aduc de obicei pierderi mai mari în rândul forțelor care atacă.

Forțele rusești care atacă regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei au intrat în luptă la periferia orașului de frontieră Vovchansk, a spus duminică seară armata Kievului, iar Volodimir Zelenski a spus că acolo și în est se duc lupte grele.

Rusia a susținut, duminică, că avansează în regiunea Harkov, capturând alte patru localități în apropierea graniței, ca parte a ofensivei lansate vineri și care a dus la evacuarea a peste 4.000 de oameni.

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a spus despre noua ofensivă în regiune că „Situația este dificilă” și că forțele Kievului fac tot ce pot pentru a-i împiedica pe ruși să spargă liniile de apărare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro