Sari direct la conținut

60 de câini din adăpostul Primăriei Târgu Jiu au fost eutanasiați. „O să fac curățenie”

HotNews.ro
Câini în adăpost / FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda
Câini în adăpost / FOTO: Inquam Photos / Bogdan Buda

Mai mulți activiști pentru drepturile animalelor reclamă nereguli la un adăpost de câini din Tg. Jiu, după ce 60 de câini au fost eutanasiați. Ei susțin că procedura eutanasierii nu a fost respectată și că adăpostul nu a încercat să dea câinii spre adopție, conform publicației locale Viața Gorjului

Conform legii eutanasierii câinilor fără stăpân, un câine poate fi eutanasiat după „14 zile lucrătoare de la cazarea în adăpost”, iar „asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor pot fi reprezentate la operaţiunile de eutanasiere”. În perioada în care câinele este ținut în adăpost, trebuie ca autoritățile responsabile să încerce să îl dea spre adopție.

„În timp ce noi toți dormeam, mișelește, pe ascuns, în doar câteva ore, azi-noapte, 60 de câini din Adăpostul Public Târgu Jiu au fost omorâți! 60 de câini ale căror poze nu au fost publicate niciunde de Asociația «Serviciul de Ocrotire a Cainilor fara Stapan», așa cum era legal. 60 de câini despre care nu s-a știut ca sunt pe lista morții pentru că ei, cei care trebuiau sa anunțe public poze și termene, nu au făcut-o”, a scris pe pagina de Facebook medicul veterinar și vicepreședinta Asociației „Pro Animals”, Patricia Paraschiv.

https://www.facebook.com/share/p/YUpWT8zqXfASaktg

Reprezentanții adăpostului se apără și susțin că eutanasierea câinilor a fost făcută în mod „perfect legal”, mai ales că oamenii nu adoptă suficienți câini. „Orice câine poate să stea în adăpost 21 de zile. Eu i-am ținut 210 zile. Nu fac altceva decât să respect legea. O să fac curățenie. O să-i eutanasiez pe toți, dacă nu vin să-i ia”, a spus directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Serviciul Județean pentru Ocrotirea Animalelor fără Stăpân”, Nicolaie Oprean, citat de Viața Gorjului.

Oprean susține că adăpostul are o capacitate de 500 de câini, iar de la începutul anului și până în luna iulie au fost aduși peste 1.200 de câini fără stăpân. 

Președinta Asociației „Pro Animals” a anunțat că va face o plângere penală pentru abuz în serviciu, pentru că procedura de eutanasiere nu a fost respectată, iar accesul veterinarilor din cadrul asociației a fost refuzat în adăpost. 

INTERVIURILE HotNews.ro