Sari direct la conținut

90 de balene eșuate pe o plajă din Tasmania vor fi eutanasiate, după ce eforturile pentru salvarea lor n-au avut niciun rezultat

HotNews.ro
90 de balene eșuate pe o plajă din Tasmania vor fi eutanasiate, după ce eforturile pentru salvarea lor n-au avut niciun rezultat
Delfini eșuați pe o plajă de lângă Arthur River, pe coasta de vest a Tasmaniei, 18 februarie 2025. FOTO: Handout / AFP / Profimedia

Polițiștii australieni responsabili cu fauna sălbatică au luat decizia dificilă de a eutanasia 90 de false balene ucigașe – specie de delfin oceanic – care au eșuat pe o plajă izolată din Tasmania, după ce condițiile dificile ale oceanului au făcut imposibilă reintroducerea lor în apă, scrie miercuri CNN.

Mai mult de 150 de balene au fost găsite eșuate în apropierea râului Arthur, pe coasta de vest a insulei australiene, marți târziu, potrivit Departamentului pentru resurse naturale și mediu din Tasmania.

Până miercuri dimineață, doar 90 mai erau în viață și, deși salvatorii au încercat să trimită două din ele înapoi în larg, vântul și marea agitată au făcut ca acestea să se întoarcă imediat la țărm.

„Vremea este destul de agitată, iar animalele pur și simplu nu reușesc să treacă de apa apropiată de țărm. Ele tot înoată în jur și continuă să se întoarcă spre plajă”, a declarat Shelley Graham, controlor de incidente în cadrul Tasmania Parks & Wildlife Service.

Imaginile aeriene au surprins balenele împrăștiate de-a lungul plajei, unele pe jumătate îngropate în nisip, în timp ce altele erau prinse în ape puțin adânci, lângă stânci.

Ultima dată când atât de multe false balene ucigașe au eșuat în Tasmania a fost acum 50 de ani, în iunie 1974, când un grup de 160 până la 170 de exemplare a fost găsit pe plaja Black River de pe coasta de nord a insulei. Nu este clar cât de multe au supraviețuit atunci.

În cazul ultimei încercări de a le retrimite în ocean, autoritățile au precizat că s-a luat decizia de a eutanasia animalele pentru a le reduce suferința. După mai multe ore petrecute pe plajă, animalele au devenit dezorientate și stresate.

În recentele operațiuni de eșuare în masă, au fost folosite utilaje pentru a muta balenele eșuate în zone mai izolate, astfel încât acestea să poată fi stabilizate în apă înainte de a fi eliberate.

Dar nu a fost posibil să se trimită echipamente într-o locație îndepărtată și inaccesibilă, a declarat Brendon Clark, ofițer de legătură la Tasmania Parks and Wildlife Service.

Oamenii de pe plajă au fost avertizați anterior să stea departe de locul ultimeri eșuări, pentru propria lor siguranță, deoarece balenele sunt mari, cântărind între 500 de kilograme și aproximativ trei tone, a spus Clark.

Balenele sunt o specie protejată în Tasmania, chiar și atunci când sunt decedate, iar intervenția asupra unui cadavru este o infracțiune.

Oamenii de știință spun că rata de supraviețuire a balenelor eșuate este scăzută, iar animalele „pot supraviețui doar aproximativ șase ore pe uscat înainte ca sănătatea lor să înceapă să se deterioreze”.

„Nu este adesea clar de ce eșuează balenele, dar ele eșuează de multe secole pe coastele lumii, inclusiv în masă”, a declarat Dr. Angus Henderson de la Institutul de Studii Marine și Antarctice, Universitatea din Tasmania.

„Există numeroase cauze naturale, cum ar fi îmbolnăvirea, rătăcirea sau dezorientarea animalelor din fruntea grupului, precum și alți factori, cum ar fi anomaliile meteorologice și magnetice… Aceasta este a treia eșuare în masă în 5 ani pe coasta de vest a Tasmaniei, dar rămâne de stabilit dacă acesta reprezintă un pattern cu o cauză vizibilă”, a adăugat expertul.

INTERVIURILE HotNews.ro