Sari direct la conținut

„Bomba murdară”: Putin vrea o misiune a AIEA în Ucraina „cât mai curând posibil”

HotNews.ro
Vladimir Putin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Vladimir Putin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Vladimir Putin a declarat joi că Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) ar trebui să viziteze Ucraina „cât mai curând posibil”, în timp ce președintele rus a acuzat țara vecină că a șters dovezile că pregătește o „bombă murdară”, potrivit AFP.

„AIEA vrea să vină (…). Suntem în favoarea acesteia, cât mai curând posibil și pe scară cât mai largă, pentru că știm că autoritățile de la Kiev fac totul pentru a ascunde urmele acestor pregătiri”, a declarat el la forumul de discuții Valdai de la Moscova.

„Se lucrează la asta”, a spus el.

„Știm chiar și unde se face aproximativ (în Ucraina)”, a adăugat liderul rus, întrebat despre acuzațiile rusești privind o „bombă murdară” pe care o pregătește Kievul.

Potrivit acestuia, Ucraina vrea să folosească o astfel de armă radioactivă „pentru a putea spune mai târziu că Rusia a fost cea care a efectuat un atac nuclear”, a declarat Putin, subliniind că el însuși i-a cerut ministrului său al apărării, Serghei Șoigu, să „informeze” omologii săi occidentali.

Șoigu a purtat, de fapt, discuții cu miniștrii apărării american, chinez, francez, turc și britanic în ultimele zile, schimburi de o intensitate fără precedent– de câteva ore – de la începutul ofensivei rusești în Ucraina, la 24 februarie.

De atunci, Ucraina și aliații săi occidentali au condamnat pe scară largă acuzațiile „evident false” ale Rusiei.

Vladimir Putin a minimalizat, de asemenea, comentariile sale din trecut privind posibilitatea de a folosi arme nucleare, spunând că a răspuns doar la amenințările adversarilor săi.

„Nu am vorbit niciodată despre posibilitatea de a folosi arme nucleare. Noi doar am făcut aluzie la aceasta ca răspuns la declarațiile altor țări”, a declarat președintele rus.

Potrivit acestuia, Ucraina și Occidentul susțin că Moscova joacă jocul escaladării nucleare pentru a „influența țările neutre să spună: ‘Uitați-vă la Rusia! Nu colaborați cu ea!”

Urmărește ultimele evoluții din a 246-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro